Sidor

söndag 13 december 2015

Gränskontrollerna gör att färre flyktingar kommer...eller?

I en artikel på SVT skriver man att Regeringens gränskontroller haft avsedd effekt och färre söker asyl av den anledningen. Grunden för detta är statsvetaren Anders Sundells blogginlägg (se nedan m alla länkar). Sundell har tittat på antalet till Grekland och hur det ser ut i SE några veckor senare.Jag är inte så säker på att det är anledningen. Som jag skrev om tidigare var det en marginell effekt veckan efter att gränskontrollerna inleddes, varför själva kontrollens effekt torde vara tveksam, istället är det nog andra faktorer såsom färre flyktingar som tar sig upp genom Europa, sämre mottagning i Sverige (ryktet om tältläger och kalla betonggolv sprider sig). Flera länder utmed flyktingrutten har också vidtagit olika begränsande åtgärder. Nedan ser ni lite statistik på hur det ser ut gällande antalet som tar sig genom EU.

Först en graf som visar på en kraftig minskning av flyktingar över medelhavet efter oktober. Ni ser också den historiska säsongsvariationen med jmf m 2014.Här ser vi den gällande rutten. Ungern verkar stängt som synes.


Här ser vi antalet som anländer till Grekland&Makedonien, som synes har det minskat sedan peaken i oktober & början november. Sverige införde kontroller 12/11 och det tar 1-4 veckor att ta sig hit vad det verkar.
Som ni ser nedan är det några dagar fördröjning och hela kurvan plattas till lite. Den är dock fallande vilket såklart påverkar antalet som kommer hit. Sedan toppen i oktober/november, ser vi en halvering nu. Vilket stämmer ganska bra med att det skett en dryg halvering i Sverige.


En signalpolitik som sprids är nog även detta.


Jag tror alltså att kombinationen dåligt mottagande, vilket sprider sig inom flyktingsegmentet & färre som de facto kommer via rutten är lika bidragande orsaker som Regeringens gränskontroller. Gränskontrollerna har dock överdrivits i utländsk press, vilket illistrerats med blå/gul målade bommar över Öresundsbron och liknande. Detta kan naturligtvis bidra till den minskning vi sett också.

Signalpolitiken, framförallt hur den uppfattas har troligen mkt större effekt än de faktiska kontrollerna. Det är ju bara att söka asyl om man vill oavsett om man har id eller ej.

Vi ska dock vara på det klara med att det fortfarande kommer väldigt många. 4257 den senaste veckan.


Några länkar för den vetgirige (bloggers app jag använder ibland kan inte länka i text så det blir ful-länkar såhär i slutet)http://www.svt.se/nyheter/inrikes/granskontroller-fick-farre-att-komma-till-sverige

https://politologerna.wordpress.com/2015/12/09/lucka-9-granskontrollerna-gor-troligen-att-farre-soker-asyl/

http://data.unhcr.org/mediterranean/download.php?id=270

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/skane/sovplatser-till-asylsokande-i-natt


Bild från utländsk press


https://politologerna.wordpress.com/2015/12/09/lucka-9-granskontrollerna-gor-troligen-att-farre-soker-asyl/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar