Sidor

söndag 3 april 2016

Migrationsföredömet Ljusnarsberg-havererar

Jag nämnde som hastigast Ljusnarsberg i mitt inlägg om Bromma.

Ljusnarsberg lyftes i höstas fram som en mönsterkommun av Aftonbladet och SVT. Ni vet under den där mest maniska fasen i oktober när man skyfflade fram invektiv helt utan eftertanke om att något kunde gå galet.

Ljusnarsberg var en nyföretagarkommun om det kan tänkas hänga samman med att det öppnades migrationsbolag till höger och vänster kan man ju fundera på. Och även om detta är positivt för orten, utmärkelsen till trots.

I Slutet av November var tillströmningen av nya företag och migranter fortsatt god, men kommunalrådet hoppades på ett mer balanserat mottagande. Började visst kännas lite då.

I Januari var bristen på socialsekreterare så akut så man funderade på att låta politikerna gå in och sköta bidragsutdelningen.

Brandmännen i Ljusnarsberg har det inte lätt och nu har alla sagt upp sig.

Ljusnarsberg har i flera år haft ett öppet hjärta, men som ni vet är kostnaderna statens de första två åren varför man kört vidare i tron att detta är en jätteinvestering som kommer ge avkastning närsomhelst, vilket PwC lovade i sin berömda "Sandviken" rapport. Chockerande nog finns rapporten kvar att läsa hos Sandviken för den som vill skratta lite åt de slätkammade powerpointproducerande imbecillernas verk. Ni som missat Tinos sågning kan läsa här.

Nu börjar dock kommunen få det kärvt ekonomiskt, Miraklet i Sandviken visade sig ju just vara ett mirakel med samma verklighetsförankring som andra mirakel, när försörjningsansvaret går över på kommunen. I Ljusnarsberg bor det 5000 pers och man får 72 miljoner i skatteutjämning 2016. Bland de högsta i landet per capita. I princip är man alltså konkursmässig och konkursen blir ett faktum om två år när man övertar försörjningsansvaret för Reinfeldtpuckeln.

Om två år är det även val som ni vet, i senaste valet fick SD 23,74%  det är väl inte helt osannolikt att det sker en viss ökning där.

Ljusnarsberg är ingen unik kommun i Sverige, bara en i raden som lät sig duperas av rikspolitiker och Media och nu står på ruinens brant. Men i Reinfeldts värld är ju allt frid och fröjd....
2 kommentarer:

  1. Jag skulle hemskt gärna se Reinfeldt upprepa sitt "vaddå kollaps, brann granen?"-tal i Ljusnarsberg. Fast han föredrar nog att håna småkommunernas befolkning på avstånd framför att se dem i ögonen när han trampar på dem von oben.

    SvaraRadera
  2. Utlandssvensk3 april 2016 20:47

    " Men i Reinfeldts värld är ju allt frid och fröjd...."

    Garanterat! Jag har kört förbi några gånger och hela området norr om Örebro och upp mot Ludvika eller Fagersta tillhör mina favoritsträckor i Sverige. Ganska bra vägar men helt tomt på bilar. Massor av plats! Bara att sätta Reinfeldt i ett flygplan med lite enkel lantmäteriutrusning, så kan vi säkert få ut en skiss på en detaljplan med tusentals nya "paviljonger"....

    SvaraRadera