Sidor

onsdag 27 april 2016

Migrationsverkets nya prognos

Idag släppte Migrationsverket sin nya prognos. Den förra hittar ni här med mina kommentarer.

I den nya prognosen reviderar man ned antalet förväntade migranter till Sverige och beräkningsalternativ B (det troligaste)är nu på 60 000 personer. Alternativen är 40-100k. Man skriver ned kostnadsprognosen med 6 miljarder till 54 miljarder för 2016.
Migrationsverket betonar ett par viktiga saker. Som av en slump saker jag redan redogjort för här på bloggen (är det kanske jag som gör Migverkets prognos?)

*Det blir färre migranter i år än förra året, men fortfarande många. De första månaderna i år kom det fler än samma period förra året (över medelhavet)

*Det som har effekt på migrantströmmarna är att Balkanrutten har stängt, samt till viss del EUs avtal med Turkiet som gör att en del Syrier drar sig för att öka över.

* En överväldigande majoritet av migranterna som tar sig över medelhavet är INTE Syrier och omfattas inte av EU-Turkiet avtalet.

*Sveriges ID kontroller är verkningslösa då de flesta har ID med sig.

*Rutten via Italien kommer se fler migranter

*Afghaner lämnar landet och Grannländerna Iran & Pakistan oavsett konfliktnivå. Dessa är unga män 19-24 år. Anledningen är bristande framtidsutsikter. 1/5 del av alla Afghaner som anlänt till Grekland har aldrig varit i Afghanistan utan är födda och uppvuxna i Iran (enligt UNHCR, se s 14 i rapporten)

* Antalet ärenden i migrationsdomstolarna kommer explodera under andra halvan av 2016. Migrationsjuristerna tackar & bugar.....


Ovan ser ni de verkningslösa ID-kontrollerna, men effekten av Balkanländernas stängda gränser (vad var det jag sa ;)).Antalet ärenden i migrationsdomstolarna kommer öka kraftigt.Ovan ser ni det förväntade kommunmottagandet. "2017 blir en "utmaning" för kommunerna....

Slutligen kostnaden. Nedan ser ni prognosen, i år 54 miljarder, 2017 53 miljarder, 2018 46 miljarder, 2019 41 miljarder, 2020 39 miljarder. (Kommunerna kommer ta en mkt större andel av kostnaderna från 2019 och framåt). Totalt gissar man alltså på c:a 230 miljarder 2016-2020. I detta ingår inte kommunernas eller landstingens kostnader som man inte får ersättning för av staten enligt budgeten ovan.Slutsats

Det verkar som att jag återigen fått rätt. Totala Migrantströmmen till Sverige minskar och beräknas minska jmf med förra året, anledningen är Balkanländernas agerande, Rutten via Italien ökar.

Det var allt för denna gång, ivåg och arbeta och betala skatt med er. Virtanen vill ha sitt rödvin, Schyffert sin Pizza och Reinfeldt sin julgran.

(Den prognostiserade kostnaden för i år är 771 428 571 Calzone eller 70:- flarror med rödtjut.)
2 kommentarer:

 1. Andra länder förbereder för ökad trafik över Medelhavet, Schweiz förbereder en snabb mobilisering av 2000 militärer att användas vid en ny flyktingkris, Österrike förbereder att stänga Brennerpasset mot Italien. Vad gör Sverige? Öppnar gränserna i maj på den notoriskt effektiva migrantleden Öresundsbron. När kommer nästa avsnitt av "Emigrera", det börjar bli aktuellt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland hör man är de som kommer borde stannat och försvarar sitt land, skulle du göra det?
   Det är väl mer akut är ta sig till den lokala förorten och införskaffa lite mångkulturell utrustning. Dags att börja fundera på hur man gör det?

   Vad händer om någon kommer med en lastad minibuss, lastad med sådan mångkulturell utrustning, till den lokala förläggningen för unga friska män och delar ut?

   Radera