Ett ord som allt oftare dyker upp är "samhällskontraktet".
Det finns kanske lite olika åsikter exakt vad som ingår i detta kontrakt eller om det ens finns. Om du lyssnade på P1 studio ett igår framgick det rätt klart var skiljelinjen går. Antingen har vi "folkhemmet" och det däri ingående samhällskontraktet eller så bortser vi från nationalstaten Sverige och kör på någon form av världssamvete byggd på känslor.
Professor Trägårdh var föredömlig i sin analys i programmet igår.
Lyssna här, Trägårdh kommer in sista minuterna.
Min bestämda uppfattning är att vi har ett samhällskontrakt. Ett kontrakt där vi förbinder oss att följa lagar och regler, betala den skatt som beslutats i demokratisk ordning (oavsett om man anser att den är på tok för hög). Samhället å sin sida tillhandahåller det man utlovar att göra i form av välfärd, skydd etc.
Det är allmänt känt att bästa sättet att få in skattemedel på gruppnivå är att folk känner att grannen gör rätt för sig. Om grannen fuskar och "kör runt i fina bilar" urholkas viljan hos dennes grannar att göra rätt för sig. Det är ju nämligen så att om X betalar mindre i skatt måste Y betala mer för samma välfärd. Urholkning av skattemoralen kan också ske genom att samhället plötsligt slutar uppfylla sin del av avtalet. Den sista meningen är det som håller på att hända nu.
Jag har alltid varit mycket noga med att allt ska gå rätt till men jag börjar nu känna att samhället bryter sitt kontrakt med medborgarna. Välfärden håller på att haverera, polisen går på knäna, skolan på väg ned i källaren, sjukhusen överbelagda, man har lämnat samhällskontraktstanken och istället gått över till känslostyrt världssamvete.
Avtalet är brutet och därmed upphävt.
Som medborgare är det lite svårt att frångå sin del av avtalet då det är lagstyrt. Men man kan göra val inom lagens råmärken. Exempelvis jobba mindre för att undvika värnskatt. Börja arbeta i ett AB och låta pengarna stanna där i förhoppning om att vansinnet är övergående.
Det jag dock har märkt ute i samhället är att folks benägenhet att följa beslutade regler minskar. Man ökar sina privata kostnader i bolagen, redovisar inte alla intäkter, jobbar svart och anlitar svartjobbare.
Detta kommer få en kedjeeffekt med anledning av "grannen gör rätt för sig" effekten.
Personligen har jag sedan en tid tillbaka övergått till arbete i eget bolag för att skydda pengarna i högre omfattning mot en klåfingrig stat som inte längre uppfyller sin del av avtalet. Man kan ju fråga sig om pengarna är bättre skyddade i bolagssektorn? Min bestämda uppfattning är JA. Det är så oändligt mycket enklare för staten att mixtra med de skatter där folk aldrig har sett pengarna i form av sociala avgifter & inkomstskatter. Det råder också någorlunda konsensus om att företagens låga bolagsskatt är viktig i SE. Samla pengarna på hög i bolag och hoppas på bättre samhällsklimat om 10 år. Det är också bättre vid en eventuell flytt ur landet att ha pengarna i bolagssektorn.
I riktigt krisläge kan man ju tänka sig att staten, liksom på Cypern helt sonika tar några % av alla banktillgångar. Därför funderar jag på att ha bolagets tillgångar i fysiskt guld. Men det återstår att se hur långt jag kommer i den tankegången.
Avslutningsvis.
Samhällskontraktet håller på att fallera och det kommer leda till en mycket negativ kedjeeffekt i skattemoralen hos medborgarna.
Lite aktuell läsning hittas hos
Fnordspotting
Ledarsidorna
"Samhällskontraktet håller på att fallera och det kommer leda till en mycket negativ kedjeeffekt i skattemoralen hos medborgarna."
SvaraRaderaDet stämmer säkert. Men man ska inte glömma att det som alltid har fungerat absolut bäst i Sverige är uppbördssystemen, dvs. förmågan att driva in skatt. Efter att ha bott i många västländer och även läst en del studier på området är det min bestämda uppfattning att Sverige tveklöst är världsledande på detta område.
Svensken sitter i ett absolut järngrepp där allt registreras och samkörs. Om staten behöver mer pengar kommer det att vara mycket lätt.
Sen gäller uppenbarligen helt andra regler för nysvenskarna. De anländer utan pass och id handlingar och kan väl göra vad som helst. Om det börjar brännas kan man alltid åka till något annat land och har man med sig några miljoner är det inga problem att starta om. Då kan man kanske även gå tillbaka till sitt ursprungliga namn.
Redan på 90-talet träffade jag många invandrare som helt klart hade denna mentalitet. Sannolikt är merparten av alla småföretag som har startats av immigranter baserade på detta tänkande. Att driva en svensk verksamhet helt vitt finns inte på kartan för en stor majoritet av dem.
Svenskar är nog bäst på att lydigt foga sig i pålagor. Eller har iaf varit det, men nu knakar det i fogarna. Att driva in skatt är ngt SKV började gå ifrån för 15 år sedan. Kontrollen är i princip obefintlig idag, allt bygger på att grannen gör rätt och att folk ska vilja göra rätt för sig.
RaderaOK, det var länge sen jag flyttade och om "kontrollen är i princip obefintlig idag" har mycket förändrats. Att folk då fortsätter att betala skatt är väl närmast ett mysterium, men svenskarna är väl å andra sidan så långt ifrån ett normalt folk man kan komma.
RaderaHej.
SvaraRaderaFinns inget att tillägga eller invända emot. Det blir inte ens en idiotliberal nattväktarstat; den kräver en statsmakt som är homogen och väl sammanhållen kring enkla ideal, och det saknas i Sverige. Vad det blir är repressiv demokrati, där staten är din motståndare, och grupptillhörigheten din trygghet, med privata våldsaktörer för den som har råd (men inte råd att flytta).
Så, mer likt de flesta av världens länder. Så går det, men vi kan trösta oss med att andra stater studerar Sverige för att se hur man inte gör.
Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Konvertera så mycket du bara kan till fysiskt guld som du själv har fysisk kontroll över (överlåt alltså inte detta till banker etc genom fejkade certifikat mm). Finns inget att grunna på, just do it. Som läget är nu/kommer att bli, förr snarare än senare.
SvaraRadera*Konvertit*
Starta ett bolag i Estland som du jobbar genom, där beskattas inte medel i företaget alls innan du betalar ut genom lön eller utdelning (21%).
SvaraRaderaDe finns ävn ett stort pedagogiskt problem för våra myndigheter att förklara vissa obalanser i systemet som att nutida pensionärer får sänkt pension och framtida måste jobba flera år längre för att notan skall gå ihop. Medans det dock är inga problem att plöja ner 60 miljarder årligen på migranter och då är SIDAs pengar oräknade. Vi ger bort enorma summor till människor som inte betalar in sin del för att kontraktet skall fungera. Så kommer det vara många år framåt. Jag tror inte att framtida migrantpensionärer kommer tolerera att få mycket sämre pension än de infödda trots flera decennier kortare arbetsliv. Det skulle säkert klassas som rasism och diskriminering.
SvaraRadera