Sidor

måndag 4 april 2016

Ta tempen på samhället via platsbanken

Jag har alltid haft som vana att läsa platsannonser i de blaskor jag läser. Ibland gör jag även en djupdyktning på platsbanken för att få ett hum om vart vi är på väg.

Det borde inte undgått någon (förutom ni vet vem) att det är lite stökigt i vissa kommuner vad gäller den kommunala servicen. Men hur illa är det egentligen?

En enkel sökning på platsbanken kan ge en fingervisning.

Vi börjar med några migrationsanknutna sökningar. De nedanstående överlappar till viss mån varandra. Klart är dock att detta är en bransch med framtidsutsikter!

En av de kommunala funktioner som ansätts hårt av ett stort migrationsmottagande är kommunens socialkontor. Larmrapporterna om socialsekreterare som säger upp sig har stått som spön i backen. Det verkar onekligen finnas ett visst behov...


Andra funktioner där det alltid verkar vara brist och där efterfrågan lär ha ökat de senaste året är sjukvården. Som synes verkar det vara en kraftig brist på sjuksyrror (specialistsyrror ej medräknade här)Som jmf kan jag slänga in ingenjörer, ett yrke som i stort tyder på en positiv utveckling. Dessvärre har jag inga historiska data att jmf med, men det kommer kanske om jag gör uppföljning. Däremot har jag tidigare gjort en platsbanksanalys inom migrationsområdet 
http://mensanen.blogspot.se/2015/12/platsbanken-hogkonjunktur-inom.html

10 kommentarer:

 1. Vad menar du med "Klart är dock att detta är en bransch med framtidsutsikter!" Nedgången sedan din senaste sökning är ju ca 25-30%. Det är väl en rätt kraftig minskning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från superduperbehov till mkt eftersökt...

   Radera
 2. Titta t.ex. på lärarjobb i Platsbanken. Det är sida upp och sida ner med SFI-lärare som söks. Titta även på hantverkaryrken, t.ex. elektriker. Rätt många lediga jobb, men så gott som alla är via bemmaningsföretag. I praktiken besätts många av dessa jobb i byggbranschen med östeuropéer, särskilt polacker. Företag som t.ex. Cramo, som ordnar kurser i säkerhet för byggbranschen, att köra liftar, fallskydd m.m., anordnar sedan 2015 kurser på polska.

  SvaraRadera
 3. (Hittar ingen meddelandefunktion på bloggen ej heller e-postadress)
  - Har du uppdaterat ordlistan? Saknar många ord som krävs för att kunna få en skattefinansierad anställning. Kanske jag missat i ordlistan, men 1. Heteronormativitet, 2. tvåsamheten 3. kärnfamiljen 4 patriarkatet, 5 könsmaktsordningen (fanns ännu för ngt halvår eller så ingen engelsk motsvarighet) 6 vithetsnormativitet 7 rasifiering 8 maktanalys 9 hermeneutisk tolkning - dvs som när man studerar helgonlegender osv och låtsas att det är sant och verklighet - dök upp när Eva Lundgrens akademiska kollegor tillbakavisade kritiken met EL som hävdade att historierna om de satanistiska kannibalerna var lögn och påhitt 10 Värdegrund? 11 analys är sedan länge löst tyckande osv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer, är onåbar annat än via kommentarer, men jag läser alla. Bra idé att fräscha upp ordlistan, var ju ett tag sedan.

   Radera
 4. Tempen via Carl B är lika viktig som att ta tempen på verkstadsgolvet, tex platsbanken :-) Idag skriver farbror Kalle (som i mångt och mycket är en utmärkt person, kanske den främste, i den bubbla/politikklass, han befinner sig i :-)

  "Veckans viktigaste händelse.... folkomröstningen på onsdag i Nederländerna om samarbetsavtalet mellan EU och Ukraina.

  S.W ja jävlar, Holländarna är ett germanskt folk, som bidrar positivt till EU, (ekonomiskt). Bra värdemätare :-)

  "I formell mening är det en rådgivande folkomröstning,
  den har drivits fram av en ny bestämmelse som gör att 300.000 namnunderskrifter gör en sådan nödvändig."

  S.W man blir ju varm i hjärtat, vi som tillhör boskapen (demos) har för länge sedan tappat kontakten med vår politisk klass, vips fick vi
  PR-politiker, en slags personer som blåst iväg upp i rymden, tappat markkontakt och strävar mot en högre ordning, och i grund och botten ogillar demos makt, dvs demokrati, som bara kan förverkligas i en nationalstat, eller möjligen i en stat. så fort man blandar i klan och tnicitet, så börjar demokratin slira.

  "I formell mening handlar den förvisso om avtalet med Ukraina,
  i realiteten har den nu blivit samlingspunkten för allsköns opposition och motstånd mot det mesta, med just EU som det som man fokuserar på."

  :-) Jepp, och vi som egentligen är för EU, och röstade ja i folkomrästningen, kan inte annat än vara skadeglada, politiken har fört EU i en antidemokratisk riktning, och avskaffat subsidiaritetsprincipen, så nu har politiken fått även moderata krafter, att bli motvallskärring :-) heja Holland, demos talar. Politiker är tjänare åt folket, folket dikterar, med hjälp av fri opinionsbildning och kunskap/ transperense i fråga om vad den politiska parnassen har för sig mellan skål och vägg.

  "Förvisso mobiliseras också de krafter som på ett eller annat sätt kommit att ligga på samma våglängd som den ryska propagandans budskap."

  Jo - men bara för Putte inte gillar EU-expansionen och TTIP, dvs upphävadande av nationelell rådighet, så betyder ju inte det att Helmut Kohl heller hade fel, han vår också mot en för snabb expansion, och man måste våga sticka ut hakan, trots att man av DN-s ledarsida och självaste farbror kalle blir misstänkliggjord för att vara Putinist, fasiken, Ryssland är Ryssland, kan man bara acceptera att de har sina intressen, på samma sätt som väst har sina, och människodjuret i grund och botten är en fähund, så kanske man kan landa i uppfattningen, gärna EU, men utan rejäl demokrati, den demokrati regeringen Reinfeldt sånär upplöst genom en fullständigt vettlös migrationspolitik, under vem som spelat vem i händerna, att vara misstänksam mot EU och moderutterna, i vart fall undertecknad, över min döda kropp, och problemet är mer vad alternativen är, som det ser är är det att stödja BF, så gott man kan, och hålla tummarna för att någon av KD, C eller L trillar ur, så att vi kan få tillbaka ett (1) ickefederalistiskt parti på den borgerliga kanten, sist var det Junilistan. S.W

  SvaraRadera
 5. "Det handlar om motstånd mot invandring,
  om motvilja mot varje form av utvidgning av EU,
  om motvilja mot Ukraina och om vad som endast
  kan beskrivas som längtan efter nya murar mot världen i övrigt."

  S.W Jepp - murarna har tidigare varit ekonomi, och återhållsam flyktingpolitik, i takt med att vissa krafter velat befolka de delar av EU som är produktiva, icke korrupta och har hög tillit till staten, så kommer belöningen, krav på fysiska murar, det är trist.

  "Opinionsundersökningar tyder på att 2/3 i Nederländerna i och för sig tycker att avtalet med Ukraina är OK, men samma undersökningar tyder på att det blir nej som kommer att vinna på onsdag."

  S.W :-) Jo - det går inte som EU-federalisterna tänkt sig, och det är demokratiskt riktigt, där står Putte på samma sida som EU federalisterna, att splittra upp folkstyre och centralisera makt, detta kommer att bli spännande. helt tyst i media.

  "Och skälet till det är att motståndarna mot det mesta mobiliserar starkt, medan många andra nog hellre stannar hemma dels därför att de knappast ser frågan som särskilt viktig och dels i tron att det i alla fall inte blir nödvändiga 30% av de röstberättigade som deltar."

  :-) Jepp - så fungerar demokrati, de som bryr sig och röstar vinner.
  Bra - engagemang ska löna sig.

  "Ett nej i Nederländerna på onsdag stjälper inte nödvändigtvis avtalet, men skulle onekligen av den ryska propagandan basuneras ut som en väldig seger och skulle förvisso bromsa den samlade EU-politiken gentemot Ukraina."

  S.W Ukraina är bedrövligt, men har en bakgrund, jämte Georgien, dvs hur långt handelsintressen ska få sträcka ut sig, och Ukraina var ju genomkorrupt från start, så att det blev ett krig, där Ryssland ser om sitt hus, är inte rätt, men förutsägbart. Det går väl att misstänka följande, Ryssland ser Ukraina som Rysk intressessesfär, och Europa har ingen lust att kriga, så man får hantera Ukraina efter Ryska intressen. Hade de haft en fungerande demokrati, hade det varit en sak, men nu är det som det är, och människan underkastar sig de villkor hon måste för att få leva, ingen kommer till Ukkrainsa undsättning och då måste de anpassa sig efter den starkes rätt, det är hårt, bistert och för djävligt, men ärligt talat fungerar Socialtjänsten i Sverige, eller vilken maktutövande monopolorganisation som helst lika dant som Putte, och skräcken är att föra över mer makt till Bryssel, där står vi förenade med Putte :-) helt olika mål, men samma medel, starka självständiga demokratier med egen rådighet, som samarbetar frivilligt med Bryssel, den politiska klassen är i grund och botten samma oegentliga röra, över tid och regionen. S.W

  SvaraRadera
 6. "Och i sin tur skulle detta alldeles självklart leda till att de krafter i Moskva som fordrar en mer aggressiv rysk politik i frågan får ny luft under vingarna med alla de konsekvenser detta kan komma att få."

  S.W Må så vara, CB vet mer om detta än oss gemener, dock, Putte tar väl inte till storsläggan om han inte måste, ka han slippa kriga, och påverka opinionen i väst, eller ner sannolikt, om opinionen i väst påverkar sig själv, på grund av våra egna ledares misstag, tex hövdingens försvars- och migrationspolitik, så är en rekyl sannolik, men inte beror den på Rysk propaganda, den öppna propagandan går möjligtvis idioter på. Ryssarna, alltså dess ledare, strävar efter makt, svårare än så är det inte, makt är något man får, i den demokrai, och något man tar, i en diktatur. Putte tar, och ger inget, det vet nog demos, däremot vill inte demos att Putte ska få efterföljare, det är demos som ger makt, och besluten måste bara reversibla. Med Romson som statsminister, efter att hövdingen slängde in handduken och började fantisera om öppna gränser och att bebygga landsbygden, med skattebetalarnas medel, så börjar man undrar lite hur det är fatt. Ingen har nog gjort EU så mycket skada som Hövdingen med entourage, där ligger Putte i lä, gud ske lov.

  "Det vore med andra ord utomordentligt illa om det blev så."

  S.W för Federalisterna.

  "Dessvärre är mönstret när det gäller folkomröstningar som dessa i tider som dessa att det leder till ett nej."

  S.W Tack gode gud för demokrati, en gudagåva.

  "Så blev det ju överraskande i den danska folkomröstningen om deras juridiska undantag i slutet av förra året."

  :-) och icke att förglömma, Sveriges folkomröstning om Euron :-)

  "Och vi skall inte glömma att det också var en folkomröstning i Nederländerna 2005 som stjälpte EU:s s k författningsfördrag."

  S.W här inser nog inte CB att han talar för Puttes sak, ur sitt eget perspektiv, tack gode gud för Holland (och Frankrike) som gav den där EY-hymnen och marschen mot Federation på båten, annars hade ju våra politiker med mp i spetsen avskaffat vår demokrati, bevare oss väl. Vilket jävla trams. Trodde de att de kunde avskaffa nationell demokrati, genom representativ demokrati, det är ju lika befängt som att välja islamister in till parlament, de vill ju tro Jultomten och fabler, skrivna på ett språk som inte längre kan tala. Klart det rekylerar, och kalla det gärna för populism, population = demos.
  När man ser på de poliitiska klasserna runt om, så blir man inte stolt, och då vill demos behålla makten, dvs kunna rösta bort snyltarna. S.W

  SvaraRadera
 7. "En light-version av detta kom ju dock senare att uppstå i form av Lissabon-fördraget."

  S.W Jo, och det blev inte heller bra, skulder ska vara varje nations eget ansvar, inte en socialistisk idé, och ansvar för migration ska vara nationellt, subsidaritetsprincipen, låt alla som vill ta mot flyktingar en masse, göra det, i sina egna hem, och låt alla bygdegemenskaper som ser begränsningar i sin skattevilja, fatta beslut själva, var gränsen går för vad skattepengarna ska användas till, det är demos egendom, inte farbror Calles eller miljöpartiets.

  "Ett nej i Nederländerna på onsdag skulle riskera olika vidare konsekvenser."

  S.W Jepp, bollen är satt i rullning, och hövdingen är inte utan ansvar för att hela Schengen brakar åt skogen, man är ju nära på skadeglad.

  "Utan tvekan skulle det ge ett stöd till Nej-krafterna inför den folkomröstning i Storbritannien den 23 juni som på många sätt är alldeles avgörande för det EU-samarbetets framtid."

  S.W Rule Britania - klart man ska vara på plats, och heja på en Brexit, inte för att det bra i sig, utan för att en gång för alla sätta federalisterna på plats, dessa rysliga antidemokratiska krafter, eliten har kanske inte fel, ens ur subjektiv vinkel, men eliten har alltid fel, om den driver en agenda som inte är öppen för demos, frågor som inte går att sälja in öppet, ska inte upp på agenda. demos har alltid rätt, vägen fram är bildning och kunskap, inte kleptomanpolitiker.

  "Och därtill kommer att nej-initiativ av denna typ sannolikt skulle bli allt flera, och då sannolikt inte bara i Nederländerna."

  :-) tex Frankrike, och även Tyskland börjar knorra, i synnerhet Bayern.

  "Med stor säkerhet skulle t ex samma Nej-krafter som mobiliserat fram denna försöka mobilisera fram en folkomröstning om TTIP-avtalet om frihandel över Atlanten när väl detta ligger klart för godkännande."

  Exaktemente, där klämmer den riktiga skon, avtal som inte är transparenta, ska inte upp på bordet, ta fram ett öppet protokoll, och lägga fram alla fakta, så går det att få med demos, i väntan på detta, så blir det rekyl, så fungerar det mänskliga psyket, underskatta inte människans natur, i synnerhet inte om ekonomin blir sämre och inte bättre, med den nya ordningen. S.W

  SvaraRadera
 8. Spontant, vi har hur många arbetslösa araber som helst och ändå verkar det vara européer som kommer hit och jobbar? Är det kulturen eller viljan som sätter käppar i hjulen?

  SvaraRadera