Sidor

torsdag 9 juni 2016

Världens äldsta kvinna bor i Sverige

Blev idag uppmärksammad på att ljugande om åldern inte bara innebär gråhåriga män på boenden för barn, utan även att vissa migranter blir uråldriga, på pappret.

I västerås bor Saro Dursun, som är 117 år gammal. Hon kom hit 1982 och var då 83 år gammal. Hon fick barn vid dryga 60 år.

Enligt hennes dotter är hon dock drygt 80 egentligen. Hon var alltså ca 50 när hon kom hit. Detta innebär att hon lurat till pension i 15 år på falsk identitet. Kan det bli 1-1,5 miljoner i felaktigt utbetald pension kanske?

Det är lite märklig det här med att migranter kan ljuga helt fritt om sin ålder och identitet. Personer födda här följs varje steg man tar med lägenhetsnummer och allt.

Det blir intressant att se om de äldre män som idag är "barn" kommer gnöla hårt när det vid 80 fortfarande får vänta på pension då de enligt folkbokföringen bara är 60. Men då kanske de tycker att en medicinsk ålderbestämning är på sin plats?

Hur många fler Dursun har vi försörjt eller kommer att försörja?

Ni gamla surfare av flashback mm har ju sett detta tidigare, men nu kanske ytterliga någon får upp ögonen för detta fenomen.


24 kommentarer:

 1. När man närmar sig pensionsåldern vill man gärna bli lite äldre. Det är enkelt att ordna. Det som krävs är ett intyg från hemlandet. Sedan skickar man in en ansökan vilket ger upphov till ett personnummerbyte.

  Jag som jobbar på Försäkringskassans IT-avdelning har lagt ned en del tid på att utreda hur man ska hantera när folk byter ålder. I Sverige gäller ju olika regler för pension beroende på när man är född.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intyg från hemlandet? Snacka om att stjäla godis från barn. Varför har svenskarna valt politiker i femårsåldern?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. För att utveckla lite: i många länder kan du hamna i fängelse om du lämnar in ett intyg om att du tidigare ljugit (det är ju vad det handlar om). I Sverige belönas alltså en ljugande utlänning med gratis godis ur svenskarnas inbetalda medel.

   Uppehållstillstånd grundade på falska uppgifter bör automatiskt annuleras, det är normal rutin i många länder. All bevisbörda och kostnader bör ligga på ansökande, detta är fullkomligt normalt i den normala delen av världen. Många länder höjer nu kraftigt ansökningsavgifterna för att sålla bort oseriösa sökande (vill minnas att bla Australien just gjort detta).

   Radera
  4. Utlandssvensk9 juni 2016 12:25

   "Uppehållstillstånd grundade på falska uppgifter bör automatiskt annuleras, det är normal rutin i många länder."

   Jo, men i fallet Sverige innebär detta att i princip ALLA som har fått asyl de senaste 20-30 åren bör åka ut. Kring 90% av dessa har nämligen anlänt utan pass och man kan lugnt utgå från att nästan alla av dem har ljugit. Det finns nämligen ingen orsak att slänga passet om man inte tänker ljuga!

   De flesta västländer insåg detta för länge sen och införde olika typer av regler för asylsökande utan pass. I Schweiz hade man tom. en nationell folkomröstning om just denna fråga, där man beslutade om att direktavvisa alla utan giltiga id-handlingar. Det var nog 15 år sen och grundmotivet var att ingen kunde komma till Schweiz gräns utan pass, ergo har de avsiktligt slängt det om de hävdar att de är utan. Detta argument gäller i ännu högre grad för Sverige, men det har länge varit fruktansvärt rasistiskt att säga så hemska saker.

   Allt det här med ljug om ålder följer från att vi släpper in folk utan pass.

   Å andra sidan har detta pågått så länge och varit så pinsamt uppenbart, att det inte direkt går att tala om bedrägeri. Vi har blivit lurade pga. att vi aktivt har gjort precis allt för att bli lurade. Felet ligger på oss.

   Radera
  5. @ Utlandssvensk

   Det finns en annan mycket allvarlig sida av den svenska slappheten. Sverige fungerar som en gigantisk ID-tvättmaskin för all världens individer med onda avsikter. Detta är långt VÄRRE än i de flesta tredje-världen länder där man normalt har mycket högre ribba och sk "rebirth" (numera) är synnerligen dyr/svår.

   Att resten av världen står ut med detta än så länge beror sannolikt på Sveriges höga BNP/capita, att vi levererar rätt många genuina turister, men framför allt pga att vi ännu inte är flyktingproducerande och återtar alla utvisade kriminella svenskar.

   Något av det första som kan ryka är visumfriheten till USA, om svenskar börjar med brott eller overstay. USA monitorerar ständigt procenten. Det finns länder som varit i visa waiver, men tagits bort.

   Radera
 2. Märkligt också att Dursun bodde i Turkiet, och födde sina barn där, med sin man. Mannen, med svenskt uppehållstillstånd, behöver ha vistelseort i Sverige för att kunna ta in sin fru som anhöriginvandrare. Gissar att han gjorde som många andra och reste till hemlandet så fort han fått svenskt uppehållstillstånd och de därtill kopplade bidragen. Många "förlorade" sina pass precis när de skulle komma in till svenska myndigheter och visa att de inte varit utomlands, på den tiden passen fortfarande stämplades.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Det finns ett rätt roligt inslag på tuben om detta, i vilket någon försöker polisanmäla detta fusk och polisen vägrar ta upp anmälan. Vet inte om du vill ha det länkat här (antar att du hade isf) så envar får väl googla fritt :)

  SvaraRadera
 5. Utlandssvensk9 juni 2016 11:17

  "Hur många fler Dursun har vi försörjt eller kommer att försörja?"

  Med all sannolikhet MÅNGA fler än antalet "ensamkommande". Detta har pågått mycket längre, "ensamkommande" är i princip en uppfinning av alliansen, innan 2006 fanns de knappt. Det vanliga förefaller vara att föräldrar som kommer som anhöriga lägger på 10-30 år på sin ålder för att inkassera garantipension. Ofta flyttar de dessutom sen tillbaka hem, men pengarna fortsätter komma.

  Vidare finns det säkert många fall där pensioner utbetalas till folk som är döda sen länge. När man väl har folkbokfört någon i ett MENA land, vem kan kolla om de lever? Och släkten uppskattar utbetalningarna från idioterna uppe vid nordpolen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En lite filosofiskt lagd fråga måhända..gillar svenskarna att uppfattas som "idioterna vid nordpolen"? Jag menar på de flesta håll fattar en 5-åring blåsningen. Sverige har ju e.u. ca 100 i snitt IQ. Ergo måste de gilla det?   Radera
  2. Utlandssvensk9 juni 2016 11:32

   @ 6-10,

   Jo, den frågan är väldigt filosofisk!

   I någon bemärkelse är nog svaret ; ja, de gillar det.

   Enligt min erfarenhet uppfattar sig svensken som en moraliskt överlägsen varelse. Man ser sig helt enkelt som godare och bättre än andra. Mörkhyade figurer från fjärran länder ser man på ungefär som husdjur, dvs. hjälplösa små varelser som ska tas om hand. Dessa kan följaktligen göra vad som helst, utan att man direkt kan se dem som ansvariga. Vidare är graden av viljan att "hjälpa" dessa en markör som indikerar hur god man är. Och eftersom svensken vill vara godast, måste viljan vara närmast oändlig.

   Att folk i övriga världen betraktar oss som patetiska idioter blir då endast en hedersbetygelse. De visar ju tydligt att de inte är lika goda....

   Radera
  3. @utlandssvensk: så uppfattar jag också medel-svensken. Detta, om något, är djupt rasistiskt. Själv säger jag som Terry Pratchett: "Just because you're a member of an ethnic minority, doesn't mean that you're not an evil, small-minded little bastard".

   Radera
  4. Utlandssvensk FTW!

   Det där var riktigt plausibelt. Känns riktigt skönt att vara dålig människa, när man slipper vara i sällskap godhetsstorheter som Vet Bästerberg och Maria L.

   Tycker mig ana en viss oro hos gutmenchenbeståndet nu. De anar så smått att allt (utom korven) har en ända.

   Radera
  5. Utlandssvensk9 juni 2016 17:55

   @ Lotta,

   " Detta, om något, är djupt rasistiskt."

   Ja, utan tvekan! Den lite "finare" övre medelklassen, särskilt "högutbildade" kvinnor, är rena ärkerasisterna. De har ett tänkande som ligger väldigt nära Kiplings "The white mans burden".

   @ 6-10

   Om man inte är en "dålig människa" i Sverige, så har man akut behov av en god man.

   Radera
 6. Utlandssvensk9 juni 2016 11:54

  @ Tartarus,

  Nu när du ändå är ute på upptäcktsfärd i de invandrarrelaterade bedrägeriernas värld, kanske du ska ta en titt på assistansersättningen. Denna infördes av den godaste av de goda, Bengt Westerberg, på 90 talet och har sen haft en stadig tillväxt. Nu ligger utbetalningarna kring 30 miljarder om året.

  Till stor del är detta rena bedrägerier av organiserade MENA-klaner. Det finns en del rättsfall på området, men med all säkerhet är det en pytteliten minoritet som lagförs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé, har noterat de processer som varit med rullstolsbundna som glatt semestrar i asien (tror jag skrev ngt om det för ngt år sedan faktiskt). Ska snoka lite.

   Radera
  2. Lite om det här http://mensanen.blogspot.se/2015/12/terror-ab.html

   Radera
 7. Hej.

  Som så många andra liknande problem är det lätt löst:
  Beräkna faktisk ålder utifrån internationellt erkända metoder.

  Lagför personen för bedrägeri eller annan lämplig brottsrubricering.

  Bötfäll och fängsla, samt förverka all egendom upp till men ej överstigande kostnaden för utredning och processande, inkluderande felaktigt utbetalda bidrag och andra subventioner (pensionärsrabatt på tåg t ex).

  Tillåt privata företag vilka lurats att ta betalt efter felaktig taxa att ta del av utredningsmaterialet för skadeståndsprocesser.

  Egendomsförverkan omfattar givetvis ägande som införskaffats med felaktigt erhållna medel.

  Avstäng den bevisat lögnaktiga personen från all offentlig service i Sverige (med undantag för smittskyddslag od).

  Efter avtjänat straff utvisas personen på livstid, oavsett medborgarskap eller andra faktorer.

  Etablera en effektiv process för att gå igenom samtliga ärenden från 1990 och framåt.

  Utvisa (till fots över bron om så är nödvändigt) samtliga som inte kan uppvisa laglig rätt att vistas i landet, efter avdrag för landets kostnader enligt ovan.

  Hur jag än vänder och vrider på mitt tänkande hittar jag inga principiella överträdelser mot rättsprinciper. Vad är det jag missar när jag försöker förstå varför vi inte har en polisiär/militär enhet med detta som enda uppgift?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 8. Utlandssvensk9 juni 2016 12:36

  @ Rikard,

  Det är totalt omöjligt att hantera detta genom normala insatser som utgår från behandling av enskilda fall. Vi prata många hundratusen "bedrägerier".

  Vidare är det min uppfattning att det inte är rimligt, även om det vore möjligt. Vi har aktivt och högljutt uppmanat folk att komma hit och "bedra" oss. Vi får skylla oss själva.

  Däremot är det helt realistiskt att lösa problemet genom att betala invällarna för att lämna landet. Även en miljon kontant per person skulle vara en fantastisk affär och har den stora fördelen att det är lätt att genomföra, även utan meningsfull polis och militär.

  Rättsprocesserna bör istället fokuseras på sjuklöverpolitiker och journalister. Allt annat än rent medeltida straff skulle vara direkt stötande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall svenskarna överleva som folk måste vi annullera de uppehållstillstånd och medborgarskap som utdelats trots lögner. Aven de som fått uppehållstillstånd pga anhöriginvandring till någon som ljugit måste annulleras och den fd innehavaren utvisas.
   Detta gör lämpligen vid nästa kraftiga lågkonjunktur eller annan kris eftersom något sådant måste till för att politikernas och medias lögner skall genomskådas.

   Radera
  2. Utlandssvensk9 juni 2016 14:58

   @ RB,

   Väldigt lite tyder på att svenskarna vill överleva som folk!

   Det här med att annullera har inga förutsättningar att fungera i praktiken. Vi har ingen förmåga att bli av med dem och sannolikhet kommer en del av dem att bjuda våldsamt motstånd. Betänk att ISIS endast består av kring 25.000 aktiva krigare. Hur ska du tvinga ut 10-40 gånger så många ur landet? Utan polis och militär?

   Det enda realistiska är att betala. Mycket och fort vore det bästa. Som det ser ut nu har vi inga problem att låna. Vid nästa lågkonjunktur lär den möjligheten försvinna. Det sannolika utfallet är då sönderfall och krig. Att svenskarna skulle vinna verkar inte troligt.

   Radera
  3. Håller tyvärr med utlandssvensk i denna fråga. Det håller så länge skattebetalaren har råd med bidrag för att de skall hålla dig lugna. Jämför med matupploppen på förläggningarna. Ponera att någon kommer med en minibuss lastad med automatkarbiner och ammunition, till den lokala flyktingförläggningen med unga kapabla män. De skulle snabbt behärska hela kommunen. Trojansk häst kallades ett liknande företag en gång.

   Radera
  4. Hej.

   Inte för att jag tycker du har fel, men när jag argumenterar med kollegor och liknande (lärare är sorgligt överrepresenterade bland oförnuftets förkämpar) så har jag funnit att eftersom deras värld verkar bestå till huvuddelen av patos, med en smula missförstått etos, men i princip ingen logos, så är de i högsta grad mottagliga för rättviseaspekten i argumentationen ovan: att framställa det som att oförtjänta snyltare berövar de med verkliga behov resurser gör att de kan acceptera och reproducera argumentationen utan att drabbas av kognitiv dissonans eller insikt om vad de är de egentligen uttrycker bifall för.

   Jag använder helt enkelt ett rent skamgrepp: hitta någon det är mer synd om. Sakliga argument har inte fungerat men ovanstående gör. Hur realistiskt det är att genomföra avgörs ju av valet av handskar (in favorit är järnhandsken klädd i sammet).

   Låt säga att mitt resonemang kompletteras med internering i ett utomhusläger norr om polcirkeln. Om den skyldige erkänner, frivilligt upphäver sitt medborgarskap samt slipper böter och fängelse mot att frivilligt lämna landet för alltid blir det ju inte fråga så mycket om morot eller käpp; snarare käpp eller slagträ :)

   Vi är dock för få, och för sent ute. Assimilering är framtiden - assimilering av svenskar till det nya europeiska blandfolket bestående av araber, afrikaner och afghaner blandade med européer. Som jag tror Huntington skrev för en femton-tjugo år sedan: "Islam wins by demography" (är osäker på citatet är korrekt eller bara tillskrivs honom).

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, lärare

   Radera