Sidor

fredag 12 september 2014

Produktivitet vs humbug

Vad är egentligen produktivitet? Alla producerar ju något hela tiden, men är det något vettigt? Med vettigt menar jag en slutprodukt som faktiskt har någon form av användning i samhället, oavsett om det är spik, konst, musik eller rapporter.

I dagens komplexa företagsvärld finns det myriader av människor som inte jobbar med produkten som företaget levererar, istället jobbar de med något annat. Internt kallas de för den tärande avdelningen. Det kan handla om "Risk management" dvs folk som undersöker om andra verkligen kan skriva den där rapporten till den där kunden. Det är folk som jobbar med olika former av Human Capital (mkt processer där, se tidigare inlägg), diverse varumärkesmänniskor, människor som jobbar med gud vet vad och ännu mer processer. För att inte tala om alla konsulter som köps in och talar om saker som ingen någonsin kommer tillämpa i praktiken.

Jag tror detta är ett uttryck för den allt mer komplexa och reglerade världen, som producerar allt mindre.

Hur har det då blivit såhär? Jo, när en organisation når en kritisk massa så släpper (delegerar) de produktionsorienterade befattningshavarna kontrollen över vissa områden till Riskmanagementpartner,   Head of HC, Vice president of humbug m.m. Dessa är naturligtvis intresserade av att behålla sin makt och göra sig oumbärliga. Raskt bygger man alltså in och utökar sitt eget humbugområde som en cancersvulst i organisationen. Snart finns det inget viktigare än att lämna sin tidrapport i tid, gå på utvecklingssamtal, fylla i sin personliga utvecklingsplan, fylla i 15 olika risk management formulär m.m. Aktiviteter som på intet sätt hjälper den anställde eller företaget/myndigheten att ägna sig åt kärnverksamheten.

Jag har själv drabbats av dessa människor och deras processer i flera år. Ett ganska färskt exempel är när jag skulle svara på en enkel fråga från en kund. Efter att 3 personer i Sverige varit involverade så blev ytterligare 2 i Japan och 3 i Indien det, bara på vårt företag. På kundens företag blev ytterligare några stycken inblandade då de också har dessa humbugianer inbyggda i organisationen. Fick jag svara på frågan? Nej, humbugianerna måste ju berättiga sin existens.

Frågan är, hade all denna tid och kraft kunnat användas på något bättre sätt? Ja!
Hade situationen kunnat undvikas? Ja, delegera inte tärande ansvarsområden (i vissa fall behövs sådana såklart) till de som lever på dessa områdens komplexitet.

1 kommentar:

  1. Kanske det hela är en manifestation av vad man kallar en "tjänstebaserad" ekonomi där en mindre och mindre del av ekonomin har att göra med den fysiska världen såsom bilar, flygplan eller gruvor. Inte ens själva valutan (pengar) i ekonomin är ju längre närvarande i den fysiska världen. Så nu går du till ditt jobb, möblerar om lite bitar på en hårddisk och som belöning får du lite andra databitar på ditt konto i en bank. Tänk istället vad mycket roliga saker vi kunde lösa ifall vi spenderade mer tid på "vitkiga" saker som hur lösa energibehovet, hur bota cancer eller hur kolonisera andra planeter ? Istället använder vi vår tid till tunnelbaneåkande, tv-spelsspelande och pappersvändande.

    SvaraRadera