Sidor

tisdag 28 juli 2015

Hagamannen

Frågan om att brottslingar friges innan det fängelsestraff de dömts till har avtjänats, har ofta varit på tapeten. Ingen har väl undgått att riksaset Hagamannen släppts ur fängelset efter att ha avtjänat 2/3 av tiden han dömts att avtjäna. 

Niklas Lindgren - mer känd som Hagamannen - lämnade fängelset på tisdagsförmiddagen efter nio år. Han hade dömts till 14 års fängelse för två våldtäkter, grov våldtäkt, två mordförsök och två våldtäktsförsök.

Han fick sitta 9 av 14 år. 

Varför skulle han inte sitta 5 år till? Det han gjort kan inte göras ogjort, men i allmänpreventivt syfte ska han hållas inlåst så länge det går. Det känns också som ett hån mot alla drabbade att han släpps innan varenda sekund av de 14 åren är avtjänade. Hans offer får lida resten av sina liv....

Som alltid när ngn känd skurk släpps för tidigt blir det lite rabalder och politiker försöker plocka billiga poäng, men det är politikerna som lagstiftat att han ska släppas fri. Punkt slut.

Rent formellt är det så att straffet SKA omvandlas till vilkorligt efter 2/3 av tiden (vissa undantag) om synnerliga skäl INTE föreligger.

I prakten innebär det alltså att våldtäktsmän, mördare och terrorister (ja även dessa vilket jag kommer till) släpps ut i förtid. Får du 6 år är du ute efter 4 år. Jag har alltid undrat vad mening är att ha detta system, varför döma folk till 6 år om alla vet att de kommer ut efter 4?

Ett annat exempel är terroristen Mitsad Bektasevic (nu kallar han sig Abu Imaad). Mirsad dömdes till 15 år och 4 mån av domstol i Bosnien för förberedelse till terrorbrott. Straffet sänkes till dryga 8 år. Sen fick han komma hem till Sverige och frigavs såklart i förtid. Gissa var han är nu. Syrien såklart. Vad han gör där blir rena spekulationer (han odlar inte pelargoner iaf) men ni kan ju själva fundera på om straffrabatten är lämplig i hans fall.

Dags att riksdagen tar sig i kragen och tar bort detta skitsystem med straffrabatter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar