Sidor

onsdag 15 juli 2015

Överlevnad-Elden

Prepping handlar mkt om att bunkra diverse förråd inför samhällets sammanbrott. Alla dessa förråd är dock bara konstgjord anding, om man inte kan fylla på dem. För mig (och säkert många fler) handlar prepping lika mkt om att tillägna sig de nödvändiga kunskaperna att klara sig själv när förråden är slut.

Sådana kunskaper kan man inte lära sig när skiten redan träffat fläkten. Alltså, ut och öva nu!

Då jag befinner mig ute i busken under invasionssäsongen kommer jag i några inlägg behandla diverse saker som kan vara bra att kunna när förråden sinar.

Första inlägget handlar om elden (det kommer bli fler inlägg om att göra upp eld på mer primitiva vis).

Ett bra sätt att kontrollera sina färdigheter i att göra upp eld (kontrollera alltid så det är ok med markägare etc) är efter ett rejält hällregn. Vilket vore rätt lugnt denna sommar. 

Sagt och gjort gick jag ut i skogen efter 5 timmars hällregn. För den som aldrig gjort upp eld ute i skogen kan det vara lämpligt att öva i ngt enklare förhållanden, men jag har pysslat med detta i 30 år eller så.

När man ska göra upp eld kan det vara av lite olika orsaker. Kanske behövs det för lite snabb matlagning, värme under en paus eller lägereld vid en tillfällig boplats. Lite beroende på anledningen till brasan kan man bygga den på lite olika platser. Är värme huvudanledningen ska man planera så att det blir minimalt med spillvärme (dvs använd en reflektor). Försök också alltid stensätta eldplatsen, för att undvika jordbrand och reflektera värmen uppåt. Det ökar också syresättningen av elden.

Ha alltid gott om tändmedel på lager, det går att fixa eld med eldstål, brännglas, batteri, bågdrill osv. Men det är bökigare.

Elden byggs upp med ris och sen grövre och grövre pinnar. Bästa veden är självdöd gran och tall som stor kvar på roten, annars funkar de flesta pinnar på marken (björk är ofta ruttet) och torra grenar på diverse träd. Gran skall undvikas vid bivackeld då det sprätter. Torrt ris kan alltid hittas i skogen. Som bilderna nedan visar var det inga problem trots 5 h hällregn. Leta efter de största granarna ni hittar sen är det bara att ta det ris som sitter närmast stammen. Har det regnat riktigt mkt kan man behöva leta lite då det bara är lite ris under varje gran som är helt torrt. Har man tur kan man också hitta torr näver eller torr enbark.

Det viktigaste vid braständningen är förarbetet. Samla ordentligt med småpinnar så du kan mata elden när den väl kommer igång, mången utemänniska har nog fått rusa iväg i panik och leta mer småpinnar i början på en brasa. När elden väl har fått upp en viss kraft är det bara att mata på grövre och grövre pinnar, efter ett tag gör det inget att pinnarna är blöta av regnet. Lägg även pinnar på tork runt brasan för att underlätta.

Ta det torra risknippet och bänd ihop till ett knippe. Sen är det bara att tända i botten och se till så det hela tiden finns supertorrt ris ovanför lågan.

Jag började mitt uteliv som liten grabb under ledning av äldre släktningar, när jag sedan fick tag på Arméns överlevnadshandbok på åttiotalet kunde jag ut och praktisera på egen hand.

Lars Fält, Försvarsmaktens nestor på området har gett ut en del nyare böcker i överlevnad. Köp dem och läs dem! Några bilder nedan är från "Uteliv med överlevnadskunskap"

Perfekt för en övning i att göra upp eld i surväder!

Brasan har här övergått till mindre pinnar varianten. Det kom en skur i tändfasen så det var inte läge att fota då. Observera stensättningen och reflektorn.

Efter ytterligare några minuter kan man börja mata med grövre pinnar. Nu är det inga problem att värma sig eller laga mat. Nu har ju även solen kikat fram...


Elden är bra beskriven i Lars bok.

Exempel på diverse olika eldar.

Ut med er och börja preppa avseende det viktigaste. Kunskap!

Lycka till!




4 kommentarer:

  1. https://youtu.be/5NKq4ChNOew

    https://www.youtube.com/watch?v=SkWJdWGdgaM

    SvaraRadera
  2. http://www.wimhofmethod.com/vice-documentary/

    Eller så väcker man den inre elden.

    Kyla är en vän enligt The Iceman

    SvaraRadera
  3. https://youtu.be/rzXOVbYUamc

    SvaraRadera
  4. https://youtu.be/RPPYefFPD4s

    SvaraRadera