Sidor

lördag 29 augusti 2015

Informationskriget-misskreditering

För några dagar sedan slogs det upp stort i int press att det läckt ryska dokument som indirekt påvisade Rysslands invlandning i Ukraina.

Bl.a en artikel i Independent.


Bara någon dag senare kom det information om att det hela kanske var en fakehistoria.





Det var många som nappade på historien. När något fått spridning i media, tas det för sanning och rapporteras överallt.

En något senfärdig fisk att hugga var Carl Bildt som flera dagar senare (alldeles nyss) tweetade om den publicerade independentartikeln.



Men om det nu var en fake. Vad är syftet?

De som undersökt det hela tror att det rör sig om en oseriös websida som vill dra trafik.

Det kan dock lika gärna röra sig om en del i informationskriget där Kreml vill att lämpliga Kremlkritiska personer i väst skall nappa och sedan bli disskrediterade.

Det gäller alltså att tänka sig för, speciellt om man är en offentlig person.


4 kommentarer:

  1. Vad är syftet med din artikel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bara en påminnelse om att man bör vara medveten om informationskriget so. Pågår, där misskreditering är en del. Tycker också en person som Carl Bildt kunde undersökt om historien ifrågasatts på ett trovärdigt sätt innan han twittrar ut den. En sak om man direkt kör vidare artikeln i independent, men artikeln var troligen redan överspelad. Nästa gång det kommer en liknande sak är mångas trovärdighet inte lika hög och man vågar kanske inte ens publicera.

      Radera
  2. Att ryska trupper finns i östra Ukraina är ingen hemlighet, förutom för vissa "nyttiga idioter". Fast det handlar mest om att "jag vill inte veta, det är sanningen det är fel på"
    Att det också pågår ett informationskrig är inte heller någon hemlighet. Det är klart att det läcker ut uppgifter som ska misskreditera den ena eller andra sidan.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera