Sidor

måndag 28 september 2015

Emigrera del 5 Estland

Då är det dags att återuppta den populära serien om att emigrera. Nu är turen kommen till Estland.

De föregående inläggen finns här
Del 1
Del 2 urvalskriterierna hittar ni här
Del 3 Finland & Åland
Del 4 Norge

Som alltid tar jag gärna emot synpunkter om respektive land, då min undersökning naturligtvis är begränsad i jmf med någon som bor i eller väl känner landet i fråga.
Den generella bilden av Estland är ett land med ordning och reda, som väldigt gärna önskar vara en del av den västliga gemenskapen. Man satsar hårt på att vara ett modernt land. Exempelvis med sitt E residency, som är ngn form av elektronisk tillhörighet.

Sedan jag  började min serie har som bekant migrationstrycket mot Europa ökat avsevärt, vilket kommer resultera i ansträngda statsfinanser i flertalet Europeiska länder. Som integrationen sett i SE innebär fler migranter en urholkad offentlig ekonomi, eftersom Sverige varit urkassa på att integrera de nyanlända. Mer om detta i Sverige alternativet sist i serien.


SKOLA (1-5p) 3

Skolorna i Estland finansieras av kommunerna med statligt stöd. Även privata skolor har rätt till stöd från staten. Vad jag hört om skolor i Baltikum premierar man fortfarande kunskap före anarki i skolorna, ett gott tecken. Om ngn har mer direkt insikt i Estniska grundskolor får ni gärna kommentera.

Gällande högre utbildning finns det några sådana, där de mest framträdande är Tartu universitet och Tallins tekniska högskola. Bägge rankas top 1000 i världen. Som ni vet vimlar det av rankingvarianter, men sammantaget verkar dessa två ligga på topp 1000, men aldrig topp 300.

Betyget blir helt ok, främst för att jag tror det råder ordning och redo i grundskolan. Avsaknad av internationellt respekterade universitet, spelar egentligen mindre roll då det alltid finns möjlighet att studera utomlands och det är ju några år kvar tills barnen är redo för universitetet. Det verkar dock som att farsoten intersektionella genderstudier även florerar i Estland.

SAMHÄLLE (1-5p) 4

Skillnaderna i levnadsstandard är högre i Estland än i Sverige.  2013 var det 20% som levde i relativ fattigdom. Detta behöver i sig inte vara dåligt för ett samhälle i stort, men det är bättre ju fetare medelklass man har. En faktor i Estland är att 25% av befolkningen är ryssar, eller snarare har ryska som modersmål. Detta kan leda till problem med Ukraina i färskt minne. Dock ser sig många rysktalande som ester i första hand....

Ekonomin i Estland blommade fram till finanskrisen, men efter ett stålbad med hårda statsfinanser har man nu en välskött ekonomi. Internationellt verkar man främst i tjänstesektorn.

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Estland ligger mycket lågt, i paritet med Schweiz.

SPRÅK (1-3p) 2
Engelska funkar utan problem i arbetssituationer. Alla ester behärskar dock inte engelska. Svenska kan funka på Nuckö och Ormsö...

BOSTAD (1-3p) 2
Priserna i Estland korrigerades en del 2008 ff. Men jag tycker fortfarande att prisnivån är relativt hög. Iofs är den lägre än i Sverige. Tegelhög i en tallskog byggd 2004 På landsbygden verkar det dock gå att få mer värde för pengarna. Frågan är dock om det är aktuellt att bo på annat ställe än nära Tallin.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 4
Vad jag kan utröna finns den i Estland, men verkar inte ha fått ngt fast grepp om samhället. Det finns dock en fara att man laggar efter Sverige med några år och att man precis som i Finland och på Åland är på väg mot den postkoloniala avgrunden.

ISLAMISM (1-3p) 3
Det finns en moské och 1500 muslimer i Estland. Som vi sett i Gävle, Örebro och Göteborg finns det samband mellan islamister och moskéer. 1 jihadist verkar vara sprungen ur Estland. Det är väl ingen avancerad gissning att ju mindre utövare desto färre knäppgökar.

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga. Vissa områden i norra Estland är svårt miljöförstörda pga brytning under Sovjettiden.

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
De ester jag träffat har varit mkt trevliga. Jag har besökt Estland en gång och då var det inga konstigheter, det var dock rätt länge sedan. Vad jag hört lider man dock lite av lillebrorskomplex och strävan effter att bli som väst kanske går överstyr ibland.

NATUREN (1-3p) 2
Varken bu eller bä

SKATTER (1-3p) 3
I Estland har man en platt inkomstskatt om 21%, alltså inga marginalskatter.

VISUM (1-2p) 2
Inga problem.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 1
Estland är ett litet land med bred tjänstesektor. Man har dock kvar inhemsk produktion av råvaror. Den stora partycrashern är naturligtvis landets geostrategiska läge. Granne med Ryssland är ingen höjdare idag. I dagsläger är Ryssland fullt upptaget i Ukraina och Syrien, men på några års sikt kan Saurons öga mkt väl vändas mot baltikum på allvar. Redan nu pågår subversiv verksamhet där, vilket Estland är medveten om och försöker motverka. Ett exempel är kidnappningen av Eston Kohver (som släpptes i förrgår i utbyte mot en rysk spion). Betyget blir lågt pga närheten och beroendet av Ryssland. 

ARBETE (1-5p) 4
Bortsett från språkbarriären hos delar av befolkningen skulle vi inte ha några problem att jobba i Estland.

Totalt  38 poäng

Några länkar
OECD livsindex Sverige kommer mkt över Estland, varför man kan undra om detta är en teoretisk produkt.

8 kommentarer:

  1. Varför inte Sverige?
    http://s3.postimg.org/n5sk25s9f/invandringtillv_xt.png
    Jag ämnar endast peta hål på myter, även om myterna är väldigt trovärdiga. När dessa är spruckna kan en djupare analys göras eftersom det nu fjantas för mycket.

    SvaraRadera
  2. Tror även att Estland fortfarande har noll beskattning i bolag ända tills utdelning sker.

    SvaraRadera
  3. Har följt din serie med visst intresse. Skulle vilja föreslå ytterligare ett land på din lista, en uppstickare. Men då får Du ange en mailadress för mer privat kommunikation.

    SvaraRadera
  4. Apropos Estland:

    1. De muslimer du anger är mestadels tartarer som flyttat dit under den tsarryska tiden och har ofta bott där i över hundra år. Liknande befolkningsgrupp som i Finland det vill säga. Du skulle inte se någon större skillnad på dessa och andra ester/finnar ifall du träffade på dem ute på gatan och det är inte så lite insinuant att jämställa dem med potentiella terrorister. Alla muslimer i vår del av världen har inte kommit hit de senaste årtiondena.


    2. Demografin bör man lägga viss vikt vid: Landets befolkning har minskat med 200 000 sedan självständigheten (vilket är rätt mycket för ett land med 1,3 istf 1,5 miljoner invånare). Fertilitetskvoten har legat under reproduktionsnivån på 2,1 barn per kvinna sedan självständigheten:
    https://www.stratfor.com/analysis/baltics-emigration-and-demographic-decline

    Där befinner sig Estland i gott sällskap med andra länder å den sidan:
    http://www.craigwilly.info/2013/05/11/from-nations-to-provinces-the-demographic-collapse-of-southern-and-eastern-europe/


    I viss mån påverkar det förstås även utbildningen: Ett litet land håller sig med ett mindre utbud, när utbudet från övriga och större EU-länder (även Sverige räknas in här!) öppnas söker sig begåvningarna dit och stannar kvar där då det finns möjligheter där som inte kan erbjudas i Estland. Därom inget sagt om kvaliteten på det som erbjuds i Estland men den blir förstås begränsad (jämför gärna med Island, den isländska staten betalar studierna utomlands för att det inte går att erbjuda hur stor utbildningsrepertoir som helst i ett land med en befolkning stor som Malmö stad).


    Eftersom Estland nu inte är fullt så rikt som Island per capita men något större kan man om man vill betala för att studera medicin (på engelska) och få en läkarutbildning där istället för att hoppas på att få komma in på de fullbelagda svenska läkarprogrammen:
    http://www.medicalstudyguide.com/medicine-in-estonia.html
    även de andra baltiska staterna erbjuder sådana köpeutbildningar för västerlänningar som inte kommer in på läkarlinjen hemmavid och det är många av de nyutexade läkarna du stöter på i Sverige som genomgått sin utbildning där. En effekt av detta är det har påverkat KI i Stockholm till att börja med ett nytt antagningssystem där de tar in en kvot baserat på intervjuer, "alternativ antagning" och inte enbart tittar på betyg:
    http://ki.se/utbildning/alternativt-urval

    3. Arbetslösheten: Den har visserligen sjunkit under det senaste året till omkring 7% men låg på 15-20 procent åren närmast efter 2008. Start-ups i Tallinn eller Tartu sysselsätter inte jättemånga personer i sig.


    Sammanfattningsvist skulle jag inte riktigt rosa baltstaterna, främst för att den lilla och krympande befolkningen gör länderna sårbara och krymper utbudet vilket riskerar att ännu fler att flytta utomlands. De nordiska ländernas befolkningar på vardera 4-9 miljoner är i sammanhanget att föredra, då kan man fortfarande ha en stor stad och samtidigt upprätthålla ett livskraftigt utbud av utbildningar och en hemmamarknad där det finns plats för konkurrerande företag inom samma bransch exv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för inlägget. Kommer gå igenom alla länder igen vid sammanställningen och ev vikta om poängen.

      Radera
    2. Om jag själv skulle flytta till något av baltländerna hade mitt val landat på Litauen.


      Inte bara för att landet har den största befolkningen, ett faktum som i sig garanterar större utbud (utbildningar, servicenivå inom landet för allehanda tekniska områden m.m.). Litauen är till skillnad från de andra länderna inte helt centrerat kring huvudstaden - Riga har nästan halva Lettlands befolkning exempelvis (700k av 2 miljoner), utanför Riga finns det skrämmande lite för att vara ett så stort land som det är (Daugavpils som är landets andra stad är nästan helt rysk, ett faktum jag återkommer till). I Litauen är det städerna i 30-milaaxeln Klaipeda - Kaunas - Vilnius som gäller med vardera befolkning på 200 000 - 500 000 vilket ger en större variation. Estland är likt Lettland helt centrerat kring huvudstaden med ett undantag för Tartu där universitetet skapar lite akademiskt liv.


      För att återkomma till befolkningen, Litauen blev aldrig tillnärmelsevis så russifierat som de andra baltstaterna. Endast 6% är ryssar, vilket ska ställas mot att 25%-30% i de andra baltländerna. Att prata ryska bland letter i Lettland är på många håll detsamma som att underskriva sin egna sociala dödsdom. I Litauen är det inte alls så spänt, dels blev alla oberoende av släkthistoria litauiska medborgare efter 1991 och dels är det en generationsfråga där de yngre ryssarna talar även litauiska. Många litauer lär sig f.ö. fortfarande ryska av det skälet att Vilnius ligger bara 18 mil från Minsk, och Vitryssland är en granne som i sin tur inte har helt okomplicerade relationer till Ryssland.


      Och så var det då grannlandet i öster. Eller i väster i litauernas fall. Kaliningrad är f.n. en extremt toppstyrd rysk region men jag tror att om/när tiden vänder så kommer kaliningradregionen försöka ta alla chanser de kan för att få autonomi från Ryssland i någon form och då kommer förbindelserna med Litauen att utvecklas mer än i Estlands/Lettlands fall. Se exv.
      http://www.csmonitor.com/World/Global-News/2013/0726/Russians-shopping-up-a-storm-in-Poland-thanks-to-visa-free-travel


      Till sist får jag väl tillägga att den litauiska folkkulturen tilltalar mig mer än de andra baltstaternas, vilket kanske beror på det katolska arvet (till skillnad från de andra baltländernas protestantism som Sverige och tyskarna förde med sig en gång i tiden). Det är liksom lite mer schvung med fasching och karnevaler framför protestantismens vita tradighet och tvåregementslära som tillåter allt vad som passar för dagen.

      En mycket bra artikel ang. expatlivet i Litauen där även jämförelser med Sverige/Stockholm ingår:

      http://sergeiklimov.biz/2015/07/one-year-in-vilnius/

      Radera
  5. Jag går i tankar om Spaninen. Om jag får mitt projekt att funka som jag vill. Vad kan du komma med för intressant där?

    Tack för mycket intressant läsning!

    SvaraRadera