Sidor

fredag 18 september 2015

Flyktingkrisen - När varmluft möter verkligheten

Som en del av er redan vet är dagens politiker ena riktiga fenor på att sprida varmluft. Med det menar jag att man pratar strunt. Man ägnar sig bara åt plakatpolitik som saknar förankring i verkligheten, folks vardag. Eller för den skull sitt lands vardag och reella möjligheter.

Ett sådant exempel i Sverige är Stridshingsten Reinfeldts "Öppn era hjärtan". Ingen som helst formulering vad det innebär eller hur det skall gå till eller var pengarna skall komma ifrån.

I den flyktingkris som pågår i EU, men framförallt i Mellanöstern, sprids det mycket varmluft från politikerna.

Innan folkvandringen tog fart på allvar var det mycket öppna hjärtan från många politiker. När sedan Ungern började sätta sig på tvären kom snabbt fördömanden och än mer fanatiska uttalanden från övriga EU politiker. Den mest lysande stjärnan var Merkel. Av pressen fick man uppfattningen att alla är välkomna till Tyskland. I själva verket var flyktingar välkomna, fattiga not so much eftersom hela Balkan förklarades som säkert land. Denna nyans försvann dock helt och en massiv folkvandring mot Tyskland via Grekland-Serbien-Ungern-Österrike inleddes.

Politiker i Tyskland (på central nivå), Österrike, Serbien och Kroatien uttalade sig alla i samma anda. Mycket varmluft inga direkta lösningar. Det utlovades sängplatser osv. Jag vet inte om man helt saknar kontakt med verkligheten och inte förstod vilken mänsklig svallvåg som var på väg och som förstärktes av dessa budskap. I Tyskland skall man också veta att delstaterna är de som bestämmer inrikespolitiskt. Merkel kan inte bestämma vad Bayern vill göra...vilket skulle komma att visa sig....

Nedan följer en liten tidslinje där man ser hur snabbt verkligheten kan göra sig påmind.


I början av september stoppade Ungern all trafik mot Österrike. Efter möte med Österrike och Tyskland släppte Ungern den 4:e september på kranen igen. Efter 2 dagar den 6 september stänger Österrike tillfälligt gränsen mot Tyskland.

8 september står Löfven och Merkel och förmanar EU att öppna sina hjärtan.
13:e september stänger Tyskland gränsen mot Österrike. FEM dagar klarade Merkels varmluft kontakt med verkligheten.

14: september stänger Ungern gränsen mot Serbien

Den 16:e september stängde Österrike gränsen igen (eller inför passkontroller som det heter)

16 september pratar Kroatien om att man öppnar sina hjärtan (man vill ju som nya EU-medlem vara lika duktig som mamma Merkel). 
17-18:e september stänger Kroatien gränsen.


Hur gör övriga länder då?

Bulgarien säger att man kan ta emot 500 flyktingar, men helst inte muslimer.
Belgien kan max registrera 250 per dag.
Danmark hade först öppen gräns, sen stängde man den för att sedan öppna den igen för passage till Sverige, Norge & Finland.
Finland skärper gränskontrollen i Haparanda
Frankrike skärper gränskontrollerna mot Italien. Vid Calais råder kaos då många vill vidare till UK.
I UK finns en stark EU kritisk massa. Allt som tolkas som tvång från EU vilket kan gynna Nej-sidan, är Ja-sidan livrädda för. Tex pekpinnar om flyktingar.
Grekland har totalt kaos. Det väller in folk via båt till Lesbos och man försöker skicka folk vidare till fastlandet, för vandringen norrut. Jag tror få flyktingar satsar på att stanna i det konkursmässiga Grekland. Läser man utländsk press visas bilder på kravaller i Lesbos och intervjuer med uppgivna Greker, ngt som inte visas i Svensk press. Passar inte i Svenska narrativet.

Appropå svenska narrativet kan jag rekommendera SVT Debatt från igår (17:e september), där Sydsvenskas kulturmupp redogjorde för hur man ska tycka....

Irland ska ta emot 700 st flyktingar, tom 2017....
Italien har naturligtvis en stor börda att bära pga alla båtflyktingar. 21 000 fick asyl förra året (färre än Sverige såklart). Tyskland har bett Italien att hålla koll på gränsen mot Österrike....
Tjeckien inför hårdare gränsbevakning och håller öppet att sätta in militären.
Rumänien uttalar sig fortfarande positivt om det hela...öppna hjärtan och hela paketet. Det kommer dock ändras rätt snart när verkligheten knackar på dörren. Försiktigt gissar jag på att Rumänien stänger gränsen den 21:a september.

Ovan är bara ett översiktligt axplock hur det går när handen synas i det politiska pokerspelet. Går alla all-in finns det många förlorare. Den största förloraren är naturligtvis den enskilde migranten. Min bestämda uppfattning är fortfarande att de enorma resurser som läggs på ett panikartat flyktingmottagande skulle göra c:a 52 ggr större nytta hos UNHCR .

En aspekt jag inte sett tidigare är vad Serbien håller på med. Har man förstått vad som händer när Kroatien, Ungern och Rumänien stänger gränsen? Kan det vara så att deras gode vän Ryssland har pushat lite för att Serbien skall hjälpa till att forsla folk in mot EU, i syfte att destabilisera EU?

Serbien kommer självklart behöva stänga sin gräns mot Kosovo och Grekland. Vad Grekland sedan skall göra med de båtar som kommer kan man undra. En inte alltför avancerad gissning är att man tvingas införa samma princip som Australien. Dvs ingen båt får komma. Hur båtarna skall avvisas mot Turkiet som gärna ser att de åker återstå att se. Det kommer dock inte bli friktionsfritt.

Dominobrickorna faller en efter en. Snart tvingas EU propagera för att man skall hjälpa flyktingarna på plats i närområdet......11 kommentarer:

 1. Är besviken på att Finland inte stängt sin gräns för migranter som kommer från det säkra landet Sverige. Har de kulturmarxistiska finlandssvenskarna lyckats infiltrera det patriotiska Finlands ledning så till den milda grad?

  SvaraRadera
 2. I grunden är detta de rika EU ländernas fel. Hade man haft en ansvarsfull invandringspolitik som tex Kanada eller Australien så hade vi inte haft så stora problem nu. Men länder som Sverige och Tyskland gick offentligt ut och lovar asyl och PUT till i princip alla. Då blir det problem.

  Serbien agerar rationellt i detta läge. Man är ett relativt fattigt transitland där i vilket 99,9% av flyktingarna inte vill stanna. Flyktingarna vill till Västeuropa, och Serbien vinner ingenting på att använda våld för att stoppa flyktingarna från att ta sig in i landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanada och Australien ligger så avsides att de kan driva en urvalsinvandring i lagom mängd.
   Hur skall Europa kunna göra detta? Hur skall Europa överhuvudtaget kunna få kontroll igen? Kan fästning Europa upprättas?
   Nu skickar England och Tyskland krigsfartyg till Medelhavet med uppdraget att återföra båtarna till Afrika och Turkiet. Det skall bli spännande att se hur det går!
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
 3. Nu vill kort i rocken Morgan Johansson att EU vidtar åtgärder mot Ungern som bevakar EU yttre gräns,Johansson tycker inte det är riktigt att förhindra illegala migranter att med våld ta sig in i Europa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungern upprätthåller EU:s lagar och regler.
   Egentligen är det inte så konstigt att en svensk justieminister protesterar. Hela myndighetssverige bryter ju ständigt mot de svenska lagarna.
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Radera
 4. Danskarna tar emot flyktingar, och relativt många, men försöker göra det på en nivå som de anser ger förutsättningar att ta ansvar för flyktingarna över längre tid. I dagsläget verkar det som om DK ska ta emot cirka 15 000 flyktingar, vilket är mycket. Att på svenskt vis skälla danskarna för att vara rasister är dumheter, danskarna tar emot, men räknar också på om de kan klara åtagandet på ett fungerande och värdigt sätt. Bostad, sjukvård, utbildning och jobb måste kunna erbjudas. Varför diskuteras inte detta i Sverige?

  SvaraRadera
 5. Tyvärr hade många styrande problem med enkel matematik redan från början. Att stänga av hjärnan kan inte göra saken bättre.

  SvaraRadera
 6. Arnstad är Löfvéns alter ego. Några kg lättare

  SvaraRadera
 7. http://www.sassolini.se/meny/Foto/Roliga/Arne_anka/slides/arne_anka_juke.png

  TotaltHjärnsläppSjälvskadebeteende.SE
  https://petterssonorg.files.wordpress.com/2015/09/aaaaaaaa.jpg

  SvaraRadera
 8. Flagellanter, vad "87%" håller på med ? även om jag inte helt uteslutit toxoplasma gondii ;-)

  offentlig botgöring i kollektiv form
  http://www.eyewitnesstohistory.com/flagellants.htm

  SvaraRadera
 9. Konsten att stå upp för sitt land
  http://svenska.yle.fi/artikel/2015/09/19/yle-i-tornea-manniskomur-vid-gransen
  (undras hur många som var med i "mensa" ;-)

  SvaraRadera