Sidor

onsdag 25 november 2015

Att övervintra kraschlandningen

Johan Westerholm skrev en bra personlig reflektion om Sveriges kraschlandning avseende migrationspolitiken. Om alla varningar som inte togs på allvar och alla som brunstämplades i processen.

Min stora kritik mot haveriet har alltid varit att det inte går att kombinera liberal migrationspolitik med socialistisk välfärdspolitik.

För egen del ser jag gärna fri invandring i linje med vad en del andra länder har, dvs kom hit och jobba och bidra. Inga problem. Jag tycker dock att den svenska kodellen är helt ok, jag betalar gärna rimlig skatt om jag vet att pengarna går till vettiga ändamål och att det är hållbart. Som alla nu sett (och vissa varnet för några år) måste man ha en gräns avseende asylinvandring då dessa personer blir en kost ad för samhället, det belastar även infrastrukturen på ett sätt som gör att det finns ett absolut tak. Det går inte att trolla fram personal och byggnader inom vård, skola och omsorg. Pengar kan alltid lånas, men jag är mot konsumtion på kredit, både privat och för samhället.

Men nu står vi här med en hotande eller fullbordad systemkollaps. Vad ska man göra som enskild för att övervintra de år som Sverige kommer studsa runt på landningsbanan. Skatter kommer höjas, vård och skola kommer urholkas mm.

Jag förutsåg detta scenario, även om jag trodde att man skulle dra i nödbromsen aningen tidigare.

De åtgärder jag vidtagit är:

1. Börjat mentalt och praktiskt undersöka en exit från Sverige (som mina trogna läsare vet i min serie om att emigrera).
2. Skickat in ansökan till USAs diversity lottery (man vet aldrig, chansen finns). Se separat inlägg om detta.
3. Familjens inkomster är nu enbart i ett bolag. På detta sätt styr vi över skatteuttaget på ett bättre sätt. Tidigare betalade vi statlig inkomstskatt och värnskatt. Inte längre... Bolag är även mer skyddade från enkla skattehöjningar. En exit från SE kan även underlättas med kapital i bolaget.
4. Vi har flyttat till en någorlunda lågskattekommun, bort från de kommuner som lajvar utifrån Sandvikenrapporten. Även dessa kommuner kan dock behöva höja skatterna då staten kommer försöka pungslå "rika" kommuner och ge till Malmö mfl havererade kommuner. Men har man pengarna i bolaget är det lite mer skyddat.
5. Överväg privata sjukvårdsförsäkringar, speciellt om du har ett bolag. Detta beror lite på var du bor, det kommer vara mkt olika på vårdcentralerna beroende på vilken kommun du bor i.
6. Fundera på om du klarar att fastighetsskatten införs igen. Tror du inte det, flytta redan nu innan en sådan införs (vilket ligger i farans riktning).
7. Vad jobbar du med. Kommer det jobbet finnas kvar under den utdragna kraschlandningen? Är du tveksam, fundera på att byta redan nu innan alla andra försöker göra det.

Avslutar med en rätt talande bild från twitter där vi får en insikt i hur vi hamnat här. Virtanen tror på fullt allvar att det finns flera verkligheter. Lite oklart om det rör sig om parallella universum som man kan hoppa mellan. 

För oss som kan tänka är det ntyrligtvis så att verkligheten är konstant, men ens syn på verkligheten kan förändras, vilket vi fick se live på TV igår när Åsa bröt ihop. Då kom verkligheten ifatt henne. Många kommer dock leva kvar i sina surdegsdimmor på Södermalm.

Fö blev jag blockad av Herr Virtanen pga kommentaren "Nu blir det kvantfysik". Känsliga äro de skenheliga.





9 kommentarer:

  1. Du skriver att du har pengarna i bolag. Du har inte funderat på att flytta ut sparkapitalet från Sverige?
    Jag tänker på statens möjlighet att beslagta kapital för att täcka sina underskott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, men det beskattas då. Har funderat på att lägga kassan i guld och gräva ner ;)

      Radera
  2. Ja, staten Sverige kommer få problem den här gången. Finanskrisen 2008 räknar jag inte in då den var relativt kort och inte påverkade Sverige på så vis att det blev skattehöjningar och besparingar i kombination med massarbetslöshet som under 90-talskrisen. Det vi har framför oss kommer i mycket att påminna om just 90-talskrisen, höjda räntor för svenska staten ger högre räntor för privatpersoner och företag, vilket ger bostadspriskrasch i kombination med massarbetslöshet. Då som nu var det en kris som främst drabbade Sverige, men inte omvärlden. Men den stora skillnaden från då är att världen har blivit mer global och öppen, idag är det inte bara tillåtet utan också lätt att flytta kapital, och sig själv, till andra länder. Detta är något som jag själv, precis som du, planerar för. Jag ser ingen anledning att övervintra en kanske aldrig övergående kris i Sverige när det finns gott om alternativ som skulle erbjuda en bättre livssituation.

    Om det finns arbete, och som därtill är bättre betalt, fungerande sjukvård och samhällsservice, lägre brottslighet och högre livskvalitet någon annanstans, varför stanna i Sverige? Jag har barn och skulle inte vilja sätta dom i en skola som motsvarande en krisande 90-tals skola med den extra kryddan av 50% nyanlända som inte kan språket, eller har grundkunskaper motsvarande de som svenska barn har. Jag kämpar gärna för Sverige, men inte till dumhetens gräns. Har man bara en hink att ösa en forsande läcka i en supertanker med överger den kloke istället det sjunkande skeppet.

    SvaraRadera
  3. 0. Utgå från att det inte bara kommer att bli värre, det kommer att bli mycket värre. Ännu håller "systemet" ihop ett tag, men inte mycket länge till. Det är som dynamisk utmattning av en balk, till slut håller det inte, och då slutar funktionen, den går av och är irreparabel. Det är alltså kommunerna kom kommer att rasa först, företrädesvis genom att ingen vill ta ansvar, samt att människor röstar med fötterna, dvs den klassiska samhällbärande medelklassen. Det går relativt fort, mär det väl börjar, sedan är det sas zoner eller områden som helt enkelt inte länge är den del av vårt samhälle, varp nu former för samhället uppstår. Det kommer dessutom inte upphöra att komma flyktingar, det är bara ökningstakten som minskar ngt, men 5000, 8000 eller 10000 per vecka spelar ingen roll.

    Utöver flyktingkris, har vi en förestående ekonomisk kris, inte bara i Sverige med bobubbla och höjda räntor, och kanske en bank-finanskris, utan även en ekonomisk kris i EU och resten av världen. Höjda räntor och höjt oljepris görs sitt till. därtill att Islamister kommer att trasa sänder det öppna samhället, det behövs inte många dåd det. Som om inte flyktingkris, ekonomisk kris, terroristkris vore nog, så har vi en stormaktskris med Ryssland, och så klart en kris mellan Sunni och Shia som ruvar. Om allt inträffar samtidigt, enligt maximen en olycka kommer sällan ensam, så blir det en perfekt storm, då den ena krisen utlöser och förvärrar den andra. KOnskevensen av en föreståend välfärdsstatskris är det nog ingen som vet, dagens yngre generationer tror nog att vår nuvarande hittepåekonomi inte bygger på ngn slags real grund, som har att göra med fysiska resurser och antalet människor per areal.

    1. undersöka en exit från Sverige - jepp, man bör ha ett ben utanför Sverige, strategi = handlingsfrihet. att kunna agera innan man måste agera, för när man måste agera, agerar alla andra också, och då är det för sent. Ett ben i Norge och ett ben i NZ och kanske en segelbåt i Sverige.

    2. USA? hm, undrar om det finns en gräns för deras belåning? allt där bygger ju på att det inte finns ett alternativ till dollarn, men vad händer om det blir ngn slag guldmyntfot? eller om Ryssland / Kina hittar en väg att prissätta råvaror alternativt vid internationell handel?

    3. Familjens inkomster och förmögenhet i bolag. Klokt. Allt handlar om att gradvis gå över till en bytesekonomi, och minska sitt arbete, då den skatt man betalar inte ger ngt i gengäld, annat än att upprätthålla något som ändå kommer att haverera. Så det arbete man utför ska gå mot kapital /balansräkning, och så ska man så klart leva snålt och inte shoppa så mycket trams, det handlar om att inte arbeta mer än nödvändigt och därmed minska skatteuttaget, samt göra något vettigt resten av tiden, lets go green :-) Så får mp fundera på vilka de ska beskatta för att upprätthålla välfärdssystemet och alla transfereringar, till de sämre lottade. Det kommer inte bli enkelt
    S.W

    SvaraRadera
  4. 4. lågskattekommun? Statsbudgeten omfördelar ca 100 miljarder ni och det kommer att bli mycket mer, och man kan inte Robinhooda bort för mycket, för då upphör incitmanetet hos de kommuner som beskattas (11 st) så det handlar om att nalla från andra utgiftsområden i statsbudgeten samt höja skatten.

    staten kommer (försöka) pungslå "rika" kommuner och ge till Malmö mfl havererade kommuner. Snarare, staten kommer att pungslå vad den kan pungslå, och det handlar i första hand om att omfördela befintliga skattemedel, varpå statens kärnuppgifter människor är vana vid, undergrävs. sedan kommer man beskatta arbete, vilket leder till att människor arbetar mindre, i form av beskattat arbete, alternativt sjukskriver sig och arbetar svart. De kommer att sälja ut vad som finns kvar efter det borgerliga utförsäljningen, och sedan återstår att beskatta kapital, men det finns inte, bostadsrätternas värde är ju egentligen bara skulder. vad finns kvar? bilar, båtar, smycken?

    5. Privata sjukvårdsförsäkringar är nog bra, men ännu bättre är att hålla sig frisk :-) Det gör man tex genom att inte arbeta för mycket, kvar finns olyckor.

    6. Fastighetsskatten införs? Sannolikt, progessiv fastighetsavgift, dämpar priset på brf i Stockholm, och ger ett uttag av skatt i ca 11 kommuner, det var så systemet var konstruear tidigare med omfördelning, dvs fastighetsskatten var navet för omfördelning av resurser, inte själva Robin-hoodskatten, som ju är kontraproduktiv, fastighetsskatt är mycket smartare, eftersom alla som kan vill bo där det är ordning och reda, dvs i kommuner med hög skattekraft, och då kan man plocka ut pengarna där, skatterättare brukar ju tala om de de 3 F:en, de Fattiga, Födan och Fastigheterna, kan inte flytta, så man beskattar fastigheter, omfördelar till de fattiga, som alltså inte har råd att bo där fastighetspriser är höga, inkl beskattningen av fastigheten, och på så vis upprätthålls gränsen naturligt, (naturelle som Le Penne säger :-)
    Föda = moms, dvs människor måste äta, och ett bra sätt att minska skatten på föda är tex jakt och fiske.

    Men fastighetsskatt kan inte införas för snabbt eller för mycket, då det bara innebär att alla brfer förlorar i värde, och om räntan stiger, så kan man utlösa bubblan, och parallellt med detta då att det är många inom höglöndejobben som är högst belånade, och där det kan bli stora inbesparingar av anställda, så är fallhöjden störst i kommuner med hög skattekraft, den vägen är skör. S.W

    SvaraRadera
  5. 7. Arbete. Sök arbete inom välfärdsindustrin/flyktingindustrin, det är kassaskåpssäkert 10 år framåt, alla säkerhetsjobb, . Många arbeten inom midle management kommer att försvinna. Ingen kommer att vilja arbeta inom "produktionen" tex på försäkringskassan, soc, lärare, polis, för lite betalt, och det är dessa som ligger i skyttegraven, som ska upprätthålla samhällsordningen, och det kommer att finna hur mycket jobb som helst, men till för lite betalt, i privata företag, med inkompetenta chefer, som håller fasaden uppe. Den enda väg som återstår är att fortsätta privatisera samhället och staten, och det ger ekonomisk besparing" men inte alltid önskad effekt.

    8. säkerhet, se över försäkringar, inbrottsskydd, förvara inget av värde hemma, se till att inte åka tunnelbana eller tåg, undvik varuhus i juletider. och bunkra lite mat, samt se till att utrustningen för fjällvandring alltid är packad, och krydda med en segelbåt. Skaffa jägarexamen och köp två gevär samt radiocert för VHF + fysiska kartor och kompass. Bland annat, runt 2018 börjar det nog bli kritiskt på riktigt, så det är oceaner av tid :-) Alla fåren som gapat i en riktning, är av samma sort, så tar det några år, sedan är allt glömt, och så gapar alla i en helt ny riktning, och de är i grunden alla samma människor, som springer varthän vinden blåser. Det är bara så det är.

    Vad som är intressant är att S+Mp sannolikt kan hanka sig fram med statsbudgeten och välfrdssamhälle tre år till, och det land som sedan moderaterna och AKB ska ta över 2018, helt enkelt är ett land som ingen vill regera över, alltså att S+mp kmmer att vara tacksamma att lämna över rodret, den sosse/mp elit som sitter nu, hinner bädda sängen och laga för sig, inför 2018, så de som bär ansvaret har nog inga större problem, och i rättvisans namn sk sägas att det är lite orättvist att AKB, förväntas reda ut detta framgent, det går nog inte, kontraktet med den samhällsbärande medelklassen går sannolikt inte att återupprätta, så lojalitet mot staten blir som andra länder, dvs man betar inte in skatt, man försöker plocka ut skatt. Vem som vill bli kommunpolitiker i framtiden är nog bara gangstrar eller knäppgökar. S.W

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man så mycket på hjärtat att man kräver 3-4 mastodont kommentarer kanske man skulle skaffa sig en egen blogg ? Det är ju välskrivet.

      Radera
  6. Skulle nog lägga till att se över ev bolån. Kan snabbt bli dyra om statsfinanserna kraschar och kronan med dom. Ryssland ligger väl på 10+% eller så som jämförelse. Är halvvägs dit omöjligt?

    Plus att sköta hälsan. Har haft privat försäkring i många år och är inte imponerad av det dom har upphandlat.

    SvaraRadera
  7. Ja, den ekonomiska baksmällan för detta spektakel kommer pågå i decennier trots allas ivriga påstående om att invandrarna är "vinstmaskiner" som krävs för en anständig ålderdom för oss som redan bor här, Jag är skeptiskt. Inom tre-fyra år kommer hundratalsmiljarder ha bränts bara på den direkta mottagningen av dessa människor. Pengar som lätt hade kunnat betalats tillbaka till AP-fonderna som regeringen rövades efter kraschen på nittiotalet. Om vi har riktig otur kombineras detta moras till en perfekt storm ifall bostadsmarknaden gör en djupdykning och populasen inte kan betala sina lån. Då har vi oss en skitstorm av episka proportioner som kommer få Sverige att framstå som värre än Grekland. Fördelen är då kanske folk slutar komma hit då där helt enkelt inte finns några pengar kvar. Tyvärr är ekonomisk misär grogrund för extremism och farliga tankar vilket andra världskriget visade med all önskvärd tydlighet.

    SvaraRadera