Sidor

onsdag 4 november 2015

Mångfaldslotteriet

Idag blir det lite om mångfald, i amerikansk tappning.

Igår stängde det som i folkmun fortfarande kallas "Greencard lottery" men som egentligen heter Diversity lottery, dvs mångfaldslotteriet.


The entry registration period for the 2017 Diversity Visa program (DV-2017) was between October 1, 2015
and November 3, 2015. All submission processing at this web site has finished.

Det rör alltså möjligheten att få komma in i USA 2017. Ni som missade den, bara å vänta ett år.

För er som inte känner till det är det alltså USA som lottar ut 50 000 greencards dvs uppehållstillstånd. Anledningen är att man tror det är bra med ett tillskott på folk utifrån.

När man pratar mångfald i Sverige verkar det handla om att alla som kommer är toppen. The more the merrier, oavsett vilka eller varifrån de kommer.

I USA är det inte så.

För att överhuvud bli aktuell för att få delta i lotteriet måste ett antal kriterier uppfyllas.

-Man måste ha minst 12 års skolgång (eller kunna styrka en arbetskompetens inom vissa yrken)
-Man måste kunna försörja sig själv
-Man får inte ha ngt kriminellt förflutet
-Man får inte vara ett hot mot USA
-Man måste skicka in bilder på hela familjen
-Man måste klara intervjuer på US ambassad
-Man får inte tillhöra ett antal länder varifrån folk redan immigrerat till USA i större omfattning de senaste åren. I år var det ett 20-tal länder på listan, bl.a. Kanada och Kina.
-Max 6% av de 50 000 får vara från samma land.

De två sista punkterna är rätt intressanta. USA som land består ju av immigranter plus de spillror av ursprungsbefolkningen som finns kvar. Troligen har man dragit vissa lärdomar av vad som funkar.

Man vill ha mångfaldsinvandring. Dvs från så många olika länder som möjligt. Det blir inte mångfald om det i huvudsak enbart immigrerar folk från 2-3 olika länder. Jämför det med hur det ser ut i Sverige där Syrien, Irak, Afghanistan och Somalia står för nästan all immigration. Det blir knappast mångfald.

Nåväl, har man lyckan att vinna i lotteriet är inte saken klar. Då vidtar intervjuer på USA:s ambassad, klarar man dessa är man välkommen.

Ni som följt min serie om att Emigrera blir knappast överraskade av att vi skickade in ansökningar. 3 maj öppnar databasen med de första urvalen. Serien kommer snart fortsätta med de heta kandidatländerna USA, Nya Zeeland och Schweiz


11 kommentarer:

  1. Tack, mycket intressant.
    Någon aning om hur "försörja sig själv" ska tolkas?
    Måste man ha ett jobberbjudande?

    SvaraRadera
  2. Regelverket som beskrivs här för att få greencards är ganska typiskt för USA. I motsats till vad många verkar tro har immigration där alltid varit HÅRT reglerat.

    I princip tilläts endast vita immigranter från republikens grundande och även vad gäller dessa infördes hårda begränsningar när volymerna blev höga. Här är några exempel, som kom efter den höga immigrationstakten i början av 1900-talet:

    ”The Emergency Quota Act of 1921 restricted annual immigration from a given country to 3% of the number of people from that country living in the U.S. in 1910.
    The Immigration Act of 1924 (also known as the Johnson Act) introduced nationality quotas, aimed at freezing the current ethnic distribution in response to rising immigration from Southern and Eastern Europe, as well as Asia.

    The National Origins Formula was established with the Immigration Act of 1924. Total annual immigration was capped at 150,000. Immigrants fit into two categories: those from quota-nations and those from non-quota nations. Immigrant visas from quota-nations were restricted to the same ratio of residents from the country of origin out of 150,000 as the ratio of foreign-born nationals in the United States. The percentage out of 150,000 was the relative number of visas a particular nation received.

    Non-quota nations, notably those contiguous to the United States only had to prove an immigrant’s residence in that country of origin for at least two years prior to emigration to the United States. Laborers from Asiatic nations were excluded but exceptions existed for professionals, clergy, and students to obtain visas.

    Ofta ser man i Sverige exemplet USA som någon form av motiv för den massinvandring vi nu har i Sverige. Här är det verkligen fråga om att jämföra äpplen och päron. OM USA hade haft den typ av sammansättning av immigranterna som Sverige nu har, dvs. stor majoritet från MENA, hade landet upphört som ett västland för länge sen. Alla begriper detta och om man har läst en del amerikansk historia inser man hur stor fråga immigration alltid har varit samt att de immigranter som Sverige nu släpper in aldrig hade fått gå i land i USA.

    SvaraRadera
  3. En släkting till mig emigrerade till USA men vägrades inresa. Det blev en returbiljett från Ellis Island.
    Anledning: En läkare ansåg att hon hade struma. (Tror inte att hon hade det på riktigt).

    Endast friska människor släpptes in i USA på den tiden.

    SvaraRadera
  4. "Endast friska människor släpptes in i USA på den tiden."

    Ja, men i Sverige har vi sen gammalt i princip motsatta regler, dvs om du är riktigt hopplöst sjuk innebär detta i sig ett asylskäl. Hur många snyfthistorier har det inte varit genom åren om stackars immigranter som inte kan få den vård de behöver i sitt hemland och därför MÅSTE få PUT i Sverige?

    SvaraRadera
  5. Ja, att man har lite olika syn på migranter verkar klart. Jag har tittat en del på Kanada som också har en del regler och krångel för att få lov att komma dit och det är också ett land av flera olika etniciteter. Väldigt få länder verkar ha den naiva inställning till invandring som Sverige har.

    SvaraRadera
  6. Håller med om att USA kan vara intressant. Det som får mig att tveka är att deras offentliga finanser inte heller är lysande. Just nu en statsskuld på 102% av BNP: http://www.usdebtclock.org/

    Hur ser du på det? Kanske kan man resonera som att när USA inte får råd att betala tillbaka sina skulder utan att starta sedelpressarna så sitter vi alla i skiten oavsett var vi bor. Hela västvärlden verkar för övrigt överskuldsatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statsskulden i USA är såklart ett problem, men min uppfattning är dels att man i USA inte kan ta ut sin skit på medborgarna om man klantat sig på federal nivå, dels kan man alltid trycka lite nya dollars och betala med, dels tror jag att svångrem gäller där snarare än att beskatta folk till döds. Dvs har du ett bra jobb så är det grönt. Slutligen är metaliteten i USA (om det inte havererat totalt med den nya intersektionella generationen) rätt driftig och problem skall övervinnas isf förnekas.

      Radera
  7. Tompa, Jag tycker att du och ni andra som funderar på att flytta över hit skall fundera i termer såsom kvaliteten på barnens skolgång, kvaliteten på sjukvården, vardagliga brott som ni kan drabbas av,.. etc. För en vanlig hårt jobbande Svensk är lönen för mödan mycket mer i här i US. Själv funderar jag på att sälja familjens sommarhus i Sverige och istället välja Jersey Shore eller Outer Banks. Men jag lever fortfarande på hoppet att utvecklingen i Sverige kan komma att ändras.

    SvaraRadera
  8. Måste säga att din blogg är fantastisk.
    Känner igen mig i dig på många sätt. Både i ditt tankesätt och din privata situation. Är själv med i HV sedan många år tillbaka och har ett barn på väg in i skolåldern. Sedan i våras har även jag och min fru diskuterat det här med att emigrera. Har läst dina inlägg om din ev flytt. Är nyfiken på hur det har utvecklat sig för dig? Även vi har tittat på många alternativ. Vad tycker du om Danmark? Läste att du ganska snabbt valde bort UK. Har bott där ett tag och min är erfarenhet är att många problem är centrerade till storstäderna där. Ex Manchester och London. Reste även runt i Skottland ett tag och tycker det är helt suveränt. Det är absolut med på våran lista över tänkbara platser att flytta till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack kul att höra!
      UK valde jag bort då jag tror att alla problemen i storstäderna kommer träffa folk utanför dessa också. Bara att Corbyn blev vald till Labourledare är rätt illavarslande. Skottland är mkt trevligt även fast man inte begriper vad de säger ;) Dock är det slitningar inom UK, med UKIP och Skottlands frigörelse som också kan vara negativt. Än så länge är man med i EU och jag blir mer och mer skeptisk till alla EU länder då det visar sig att EU är en framgångsorganisation, börjar det hacka funkar det inte. Ex nu under flyktingkrisen. Mkt av motorn i UK är också Finanscentrumet i London. Min personliga inställning till framtiden för denna sektor är ngt tveksam, blir det ett haveri kommer det slå stenhårt i UK.

      Radera
    2. " Reste även runt i Skottland ett tag och tycker det är helt suveränt."

      Jo, Skottland är jättefint och jag har varit där ganska mycket. Rimliga priser och trevligt folk. Men klimatet är helt fruktansvärt, på gränsen till outhärdligt. Jag kommer ihåg samtal med lokalinnevånare när man pratade om fina timmar, för det fanns helt enkelt inga fina hela dagar.

      Radera