Sidor

lördag 12 december 2015

Historiskt val i Saudiarabien?

Nu är det ett historiskt val i Saudi. Kvinnor får delta. Detta har fått viss publicitet i media. Än mer att kvinnor får delta.

Vad är det då för val?
Ju till en Shura, ett slags rådgivare till kungamakten, dock bara lokalt, det rör inte den nationella Shuran. Finns det någon hake?

Ett par stycken, föga förvånande. Vi pratar ju ändå om skitlandet Saudi.

-Alla partier är förbjudna
-Man får inte föreslå något som inte Parlamentet godkänt
-Kandidaterna måste godkännas av myndigheterna

Hur är det då med kvinnors deltagande?
-Deras man måste godkänna att de deltar och att de röstar. Kvinnor är nämligen omyndiga i Saudi.
-Kvinnliga kandidater får inte tala inför män
-Då partier är förbjudna är det en form av personvalskampanjer kan man säga, vilket kostar flis, svårt för en omyndig kvinna.
-Kvinnor får inte visas på bild/affischer varför alla valaffischer med ansikten förbjudits (även män hör och häpna).

I media beksrivs detta "val" som någon form av framsteg. Rent nonsens såklart, det är bara ett spel för att verka lite reformvänliga. Saudi är fortfarande en Islamistisk diktatur där man stenar hembiträden och piskar bloggare om de anses smädat islam. Saudi hugger också huvudet av folk på löpande band. Allt med stöd av Sharialagar.

Saudi är en barbarisk skurkstat och borde isoleras, men visst ja - oljan. Denna olja som nu spelar en viktig roll i kampen mot Ryssland. Saudi har ju kranarna på vid gavel för att pressa ned oljepriset, vilket får Ryssland att kvida och kanske göra desperata utfall?

Ett ytterligare stark skäl för att övergå till fosilfritt vore att förneka de oljerika skurkstaterna i MENA de intäkter de nyttjar för att terrorisera omvärlden. Som bloggens läsare vet är ju Saudi stor finansiär av spridande av wahabism utomlands. Bl.a. Fick ju Göteborgs moské 65 miljoner i byggbidrag, mot inflytande på den islam som lärs ut.

Åter till valet, det enda historiska med det är att det hålls så sällan och när kungen känner för det.

Vill ni läsa mer om Saudi kan ni göra det lite här och där på bloggen. 
http://mensanen.blogspot.se/2015/01/Saudi.html
http://mensanen.blogspot.se/search/label/saudiarabien
2 kommentarer:

 1. Hej.

  Saudiarabien insåg redan på åttiotalets slut att man stod inför valet att demokratisera islam (och därmed landet) eller att islamisera demokrati. Föga förvånande valde man det senare varmed missionen i Europa påbörjades.

  Att intellektuella, mediamänniskor och andra med problemformuleringsföreträde inte kan se detta kan vi tacka den postmoderna vänsterns strukturella mångkulturrasism för.

  Man kan helt enkelt köra tricket att beskriva vad som är daglig rutin inom islams stater och fråga, utan att identifiera vilken ideologi det rör sig om, om den man samtalar med instämmer med att gärningen bör få praktiseras.

  För övrigt en nyttig genomgång av villkoren för det Saudiska kommunalvalet. Här talar vi verkligen om ett land där man måste hålla sig till värdegrunden.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 2. Förbudet mot män på valaffischer är väl iofs inte så konstigt, vissa tolkningar av islam har ju ett totalt avbildningsförbud av människor. Bara att titta på vissa muslimska länders sedlar. Inte en gubbe..

  SvaraRadera