Sidor

tisdag 26 januari 2016

Jämförelse av ansökan att bli medborgare i SE & US

Med de senaste tidernas våldsdåd på asylförläggningar, vilket kulminerade i sin värsta form igår med ett mord, där förövaren är asylsökande kan man fråga sig om vilka människor vi vill ha som medborgare i det här landet.

Då jag undersöker möjligheten att emigrera har jag sett hur flera olika länder hanterar dessa frågor. Men hur ser formuläret ut i Sverige?

Nedan följer en liten komparativ studie mellan Sverige och US.

Sverige

I Sverige är det ett formulär på 6 sidor. Med följande ingress;

För att bli svensk medborgare ska du

 • kunna styrka din identitet 
 • ha fyllt 18 år 
 • ha permanent uppehållstillstånd i Sverige 
 • ha hemvist i Sverige sedan fem år. Om du är statslös eller har fått svensk flyktingförklaring eller resedokument sedan fyra år. För dansk, finländsk, isländsk eller norsk medborgare sedan två år
 • ha levt ett skötsamt liv i Sverige 

Den sista punkten innebär i praktiken att du får vänta lite med din ansökan beroende på hur grova brott du begått i Sverige. Men du har ju fortfarande PUT och åtnjuter alla förmåner som vanliga skötsamma skattebetalande medborgare.

Migrationsverkets ansökningsformulär är helt enkelt ett papper där man lämnar information om vem man är gällande identiteten och hur man försörjer sig.

USA

Usa används ofta som ett exempel bland migrationsextremister om hur alla är välkomna dit och att det bara sprutar fram bra grejor när alla ska med. Tvärtom är US ett av de mer restriktiva landet när det gäller folks bakgrund och framtidsmöjligheter. Man tar emot många varje år, som bedöms kunna bidra till att göra USA bättre och starkare.

Formulär N-400 är slutklämmen efter en lång process att bli medborgare i USA. Först ska man  ens få komma in i landet och få greencard/uppehålls/arbetstillstånd. Denna process har jag beskrivit i ett tidigare inlägg.

Nåväl, har du väl kommit så långt väntar formulär N-400. Formuläret är 21 sidor. De inleds med 12 sidor där alla former av släktband till allt och alla skall anges och styrkas.

Sedan följer avsnitt 11. Detta avsnitt innehåller 87 Ja/Nej frågor. Frågorna handlar om allt som kan anses vara suspekt. Allt från om du är kommunist, har varit prostituerad, blivit dömd för ngt någon gång, är ett fyllo, varit medlem i någon grupp klubb förening organisation som på något sätt gjort något fuffens.

Fråga 12 sista delen är lite spännande. I det polariserade Sverige finns det nog en och annan ledarskribent som kan glömma en flytt till USA, i det landet råder nämligen en stark yttrandefrihet och man tolererar inte de later som varit gängse praxis i Sverige.


Svarar man Yes på någon av frågorna krävs ytterligare information in i vissa fall, oavsett talar inte "yes" till din fördel. Och ljuger du och blir påkommen är du körd.

Det kanske är dags att införa lite mer sållning av vilka vi tar emot i det här landet. Det finns reko & arbetsamma människor som flyr, låt oss ta emot dessa och skicka tillbaka dräggen dit de kommer ifrån.

4 kommentarer:

 1. Något nytt land på g i emigrera-serien?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, ska försöka hinna det snart.

   Radera
 2. Men motsätter inte fråga 12, frågan om man är kommunist (dvs har en viss politisk uppfattning)?

  SvaraRadera
 3. Hej.

  Med modern svensk kulturrelativistisk logik är fråga 12 omöjlig att besvara. Om någon förföljelse äger rum beror den på utanförskap, kolonialism, patriarkala strukturer eller andra besvärjelse-ord.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera