Sidor

tisdag 5 januari 2016

Vilka kommuner "tar ansvar"?

I och med de införda gränskontrollerna har det varit stor cirkus kring att hela Öresundsregionen håller på att kollapsa maa detta. Ibland kan man tro att Skåne är hela Sveriges tillväxtmotor, detta i kombination med att man tar ansvar i migrationsfrågan. En sak är säker, Skåne är en bidragsmotor, bidragsfinansierad tillväxt är väl också tillväxt antar jag......

Hur är det då egentligen med "ta ansvar"? Och vad är "att ta ansvar"?

Är det att man spenderar pengar helt vilt och lever på bidrag eller är det att man ger bidrag till de som sätter sprätt på pengarna?

Jag bestämde mig för att jämföra två extremer. Malmö & Danderyd.

I Malmö får man 14 270 per invånare i bidrag. Totalt 4,5 miljarder. Mer än 1/3 av hela kommunens budget är bidrag från övriga landet. Det är inte ansvarsfullt enligt mig. Snarare är det ett fall för lyxfällan. Incitamenten för att lösa det hela saknas väl dock då regeringen på riksnivå som vanligt kör över kommunerna och ger till de som slösar.I Danderyd är det omvänt, där ger varje invånare 16 164 kronor per år i bidrag. Då tänker väl alla jantesvenskar att de kan de gott ha råd med! Ja det kanske de har, för en barnfamilj med två barn blir det 64 656 kronor (jag utgår från att det är alla invånare, möjligen är det bara vuxna..lite oklart i tabellerna). För att jobba ihop denna skatt måste de två vuxna jobba ihop 32 000 i kommunalskatt. Kommundelen av skatten (dvs minus landsting) är 17,35% i Danderyd. Har man 40 000 i lön måste man alltså jobba i knappt tre månader...åt Malmö.

Av tabellen nedan ser ni också andra kommuner som tar ansvar, exempelvis Botkyrka. Ni vet kommunen som ska registrera kommunens invånare efter hudfärg. Eller Södertälje som per invånare är lika bankrutt som Malmö.
Tar dessa personer inte ansvar? Är det rättvist? För att få svar på detta måste man nog titta på hela Danderyds budget för att se om det bara är en liten del av totalen som avtvingas i kommunal skatteutjämning.

Nedan ser ni en skärmdump på Danderyds budget för 2016. Av den totala budgeten på 2,1 miljarder lämnas 441 miljoner bort i bidrag. 21% av kommunens intäkter lämnas alltså vidare i bidrag till Malmö och andra haverikommuner.


De kommande åren kommer kommunerna få dra ett allt större lass för Reinfeldt och övriga godhetsriddares öppna hjärtans politik. 2017-2018 kommer statsbidragen upphöra för de som blir kommunplacerade 2015-2016. Då kommer alla kommuner få betala ytterligare. Antingen via kommunal skatteutjämning, eller direkt med den egna kommunalskatten. Då Danderyd och alla andra kommuner (jo det är många kommuner som betalar pengar till andra kommuner) nu kommer tvingas ta emot flyktingar kommer deras bas som den kommunala skatteutjämningen beräknas på, att minska och de kommer kanske lämna mindre i utjämning, men få större egna kostnader. Självklart kommer rikspolitikerna hitta på nya sätt att suga folk torra på skattemedel ändå. Snart kanske vi når den punkt att kommunerna blir irrelevanta för allt bestäms på riksplanet. Naturligtvis ivrigt påhejade av de sk "liberalerna".

Nedan länk till SCB statistik för kommunrånet 2016.


12 kommentarer:

 1. Fast Malmö var väl bidragstagare nummer ett redan innan Reinfeldt "gick full Arnstad"

  SvaraRadera
 2. Visst är det fascinerande vad vi är villiga att betala för att hålla mångkulturen ifrån oss så att vi slipper överväga att rösta på SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Reinfeldt har tydligen skrivit sig i en annan stadsdel,som inte betalar till mångkulturen?

   Radera
 3. Tja, det är väl inte mer än rätt och riktigt att Danderyd får betala.

  Det finns gott om hycklare i Sverige, men de M styrda kommunerna tar helt klart priset. Under alla 8 år under Reinfeldt gav de läpparnas bekännelse till extrem massinvandring på riksplanet, samtidigt som de med alla till buds stående medel undvek att själva bli berikade. Danderyd satte i system att betala andra kommuner för de asylsökande som man hade avtal att ta hand om.

  Detta agerande gynnade kraftigt dessa kommuner. Genom att massimmigrationen gjorde allt större delar av landet obeboeligt för vanliga svenskar pressades priserna på fastigheter upp i de helvita kommunerna.

  Samma effekt hade kunnat uppnås genom att helt enkelt bomba sönder vissa orter men det var utan tvekan mycket roligare för de inbitna Reinfeldtarna så här. Man kunde då hånfullt peka finger åt de korkade och rasistiska lantisarna som fick sina liv totalförstörda. Vilket man gjorde oavbrutet.

  SvaraRadera
 4. Intressant fakta. Håller fullständigt med utlandssvensk. Känner så många som är postiva till den migrationspolitik som förs men börjar lipa så fort det ryktas om att det ska byggas flyktingboende i deras närhet. Skenheliga hycklare är vad dom är. Ekonomi är sak men det finns mer som är intressant. Ta hårt kritiserade Vellinge vad gäller flyktingmottagande. Detta är Sveriges bästa skolkommun för andra året i rad och rankas även hört vad gäller trygghet. Är detta en tillfällighet eller är jag fördomsfull?

  Mvh C.N

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får väl se om de håller fast vid sina ideal nu när alla ska med. I vissa av dessa rika villakommuner finns det naturligtvis inga lediga hyreskaserner att inhysa de anvisade flyktingarna i. Alltså kommer lediga ytor bebyggas med paviljonger och , gissningsvis blir det dick inte några lediga grönytor nära kommunpamparnas fina villor. Men som sagt i Danderyd fick ju sd 2% om jag minns rätt så rent politiskt borde de ju vara för de nya anvisningarna. Men en inte allt för avancerad gissning är att migrationskritiska partier kommer gå framåt i kommunerna nästa val. I vissa kommuner är dock det lokala partiet mkt mer restriktivt än på riksplanet. Centerpartiet är ett bra sådant exempel där man lokalt kan skilja sig mkt från Annie Lööf och migrationsextremisterna på riksplanet.

   Radera
 5. Hej.

  Malmö är mångkulturens skyltfönster, porten mot Europa, de öppna gränsernas mångfald, rabarber rabarber.

  Har bott här i över tjugo år, och sett i realtid konsekvenserna av den förda politiken. Det är frestande att glädjas åt att de socialmoderater som röstat fram eländet nu får uppleva konsekvenserna själva, men det tar också hela landet med sig i graven.

  En stursk och fyndig replik kanske är allt som återstår? Trots allt;

  "Fä dör, och fränder dör
  och själv dör du likaledes
  Men ETT vet jag som aldrig dör;
  dom över död mans minne"

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var bra,Majjen kan som få!

   Radera
 6. Ska Botkyrka registrera ras på invånarna nu? Här går det undan. Sverige begärde undantag för att slippa a nationalitet på körkorten (så de blev värdelösa för det ändamålet för att någon utlänning inte skulle bli ledsen, vilket fö är trams jag har ett utlänskt körkort där jag står som SVENSK och det är jag stolt över)

  SvaraRadera
 7. Fast Malmö är ju skitsmarta - en massa nya skattebetalare kommer ju nu. Oerhört praktisk! Alltså kommer Malmö få hem storkovan så småningom.

  #slut-ironi

  Är det bara jag som har reagerat på att flera politiker helt öppet sagt att de vill ha hög invandring för att på sikt få en större skattebas? Typ argumentet - "Sverige är stort till ytan och vi behöver bli fler som delar på kostnaden för infrastrukturen"

  Är ju rätt om man ser på samhället som en industriprocess. Har personligen en något mer humanistisk syn på saken..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också tänkt på det. Vad är det för argument egentligen? Många av de nyanlända hinner ju gå i pension innan de ens kommit ut i arbetslivet. Om de nu vill jobba dvs. I Nässjö tex firade politikerna med tårta för ett tag sen när kommunen nu passerat 30000 invånare. Jippi, nya skattebetalare! Indien med en befolkning på 1,2 miljarder måste vara världens bästa och rikaste land.

   Mvh C.N

   Radera
 8. Om jag minns rätt så är det redan förberett i grundlagen. När den senast ändrades försvann kommunernas rätt att beskatta.

  SvaraRadera