Sidor

onsdag 3 februari 2016

Emigrera Del 7-Lär dig ett nytt språk



Som trogna bloggläsare vet har jag en serie som heter emigrera. Anledningen till serien behöver knappast förklaras. 


Som jag skrivit tidigare är en viktig del i förberedelserna att skapa sig ett handlingsutrymme för att så snabbt som möjligt kunna verkställa sin flytt. Förberedelser kan innebär bankmedel utomlands, fysiskt guld, en bostadsadress som är snabb att avyttra, etablering av kontakter i tänkbara länder etc.

En annan viktig del är språket. Under min serie (som ännu inte är avslutad, det kommer fler länder) har jag insett att språkbarriären för vuxna kan begränsa en ganska mkt. För mig är engelskspråkiga länder högprioriterade av den enkla anledningen att jag inte är något vidare på andra språk. Då Schweiz seglat upp som ett intressant land har jag bestämt mig för att kika lite på tyskan. Som av en händelse såg jag reklam för nya sätt att lära sig språk på nätet. Sagt och gjort inledde jag en tyskakurs. När man anmäler sig kan man välja olika nivåer, jag började på botten.

I princip går det ut på att man ser en figur och ska klicka på rätt utländskt ord i en bubbla som flyter uppåt. Trycker man rätt uttalas ordet, blir det fel får man rätt ord presenterat för sig på samma sätt med uttal (jag började med nybörjar nivån som sagt). Det finns en mängd olika språk, inkl kinesiska om man tror framtiden ligger där ;)

Min ambition är att testa detta under några veckor och se om det funkar. Det är gratis att testa i två veckor, vill man sedan köra vidare kostar det 76 kr i månaden om ni anger rabattkoden nedan innan 15:e februari, annars är det 95:-/mån. 



20% rabatt om du slår till innan 15:e februari. Tycker du att det passar dig och vill köpa 3 eller 6 månaders abonnemang kan du använda rabattkoden
LOVE2016 . Koden är giltig t.o.m. 15:e februari.




Ja jag får några spänn via tradedoubler om någon köper ngt där.

24 kommentarer:

  1. Är det tyska som gäller om man tittar på Schweiz, eller funkar franska lika bra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror franska funkar lika bra, så kan man det borde det vara grönt. Du får säkert bättre svar av "utlandssvensk" som brukar kommentera här och är boende i Schweiz.

      Radera
    2. Flera officiella språk!
      Tala helst "rätt" språk i rätt del av det lilla landet...

      Radera
    3. Är ingen specialist på Schweiz men vet att tyskan är det överlägset största språket. Sen finns ju franska, italienska, och det lilla romanska språket vars namn jag glömt. Många tyskspråkiga talar också franska och eller italienska och vice versa gissar jag.
      Som svensk ligger kanske tyskan närmast om man inte har andra preferenser. Vad gäller tyskan ligger den i tiden eftersom få studerat tyska på senare år och den tyskspråkiga sfären har mycket stor handel med Sverige. Dock oroar Tysklands och Österrikes invandringspolitik på samma sätt som den svenska. Min spaning är ryska kan vara framtiden för nordiska människor.

      Radera
    4. OK, har lite grundkunskaper i franskan dock ingen tyska. Bara att börja sätta igång alltså.

      Radera
    5. Vill man jobba på must eller säpo är säkert ryska bra, är det affärer så är det kinesiska som gäller. Otroligt efterfrågat i Norden idag, har haft en del att göra med kina och språket är ett jättehinder och kineserna låtsas inte som att vi inte förstått varandra, varvid gnissel uppstår senare. Tysak blir det för min del då det nog är lkte lättare att lära sig.

      Radera
    6. Angående språk i Schweiz är det cirka:
      70 % tyska
      20 % franska
      10% italienska.

      Det fjärde språket heter rätoromanska men det är ytterst få som talar det.

      Värt att veta är att alla lågskattekantoner är i den tyska delen. Skatterna i t.ex Geneva är så klart mycket lägre än i Sverige, men likväl betydligt högre än i en lågskattekanton. Vidare är Geneva helt hysteriskt dyrt vad gäller boende.

      Tidigare började man i den tyska delen läsa franska i årskurs tre och engelska i åk 5, men för cirka 5 års sen bytte man om. Det var stor debatt kring detta men i slutändan var det mest ett erkännande av det alla vet, nämligen att om folk från de olika delarna pratar med varandra sker det normalt på engelska.

      Slutligen, det var en kul metod för att lära sig språk! Jag ska kolla!. Min erfarenhet är annars att textade filmer är en väldigt bra metod. För barn funkar all TV. De lär sig otroligt snabbt.

      Radera
    7. @ RB,

      "Dock oroar Tysklands och Österrikes invandringspolitik på samma sätt som den svenska."

      Visst, det är problem där med, men inte alls lika illa som i Sverige. Jag var i både Berlin och Wien nyligen och det ser bra mycket bättre ut än Stockholm.

      "Min spaning är ryska kan vara framtiden för nordiska människor."

      Kanske det! Jag har väl fortfarande hopp om att finnarna inte ska falla i den svenska fällan. Annars skulle jag nog titta på både Polen och Ungern innan Ryssland.

      Radera
    8. @utlandssvensk
      Håller med och lägger också Tjeckien till Listan. Ryssland är en långspaning. Ryssland är på ett löjligt sätt dissat i dagens mediasverige och kan om inte allt går överstyr ha en lysande framtid och vara ett långsiktigt alternativ. På kort sikt ligger förstås våra grannländer högst på listan, men på lång sikt känns Västeuropa kört. USA, Nya Zeeland, Australien, Chile, Argentina är nog också länder för den långsiktige.

      Radera
    9. @ RB,

      Jag är lite sugen att köpa en fastighet i Kiev! Visst, det ser hopplöst eländigt ut nu, men det är en helvit storstad i världens kanske bördigaste land. Och nu kostar det ingenting! Vilket inte gäller i Polen eller Ungern.

      Min gissning är att alla helvita områden kommer att bli extremt eftertraktade om 10-20 år och då lär det inte finnas så många.

      Från Zurich är det ganska exakt lika långt till Kiev som till Stockholm!

      Radera
    10. I Oceanien är Nya Zeeland att föredra framför Australien, men mer om Australien om ett "tag". Ryssland har rätt mörk framtid så länge Putin m anhang är vid makten, om man inte lyckas ingå i den gynnade lilla klicken.

      Radera
    11. Hallå där! Bunta inte ihop Tyskland och Österrike, som alla okunniga svenskar. Österrike har använts som transitland till Tyskland, inte som slutstation. De har arbetat snabbt och proaktivt för att hämma strömmen av människor på sistone. Stängsel mot Slovenien för att säkra att passage sker ordnat, man har nu beslutat att införa ett tak på antal flyktingar per år, som ska sättas så att man kan klara mottagandet utan att äventyra det egna landet. Det ska också införas tak för antal som får passera gränskontrollerna per dag. Värnplikten ska även förlängas med 3 månader för att gränserna ska kunna få strikt patrullering. Lagar mot de som vill ansluta sig till terrororganisationer är strikta och straffmyndighetsåldern lägre än i Sverige. Den "svenska" tonåring som försökte ansluta sig till daesh via mellanlandning i Wien står nu inför att åtalas för främjande av terrororganisation, i Sverige hade hon fått bostad, jobb och terapi. Ljusår från den Tyska slapphäntheten.

      Radera
  2. Trevlig app f.ö. Jag har provat Duolingo en del och kan passa på att rekommendera den också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst ja, det finns en app man kan ladda ner också efter att ha registrerat sig på hemsidan. Appen funkar riktigt bra, iaf tekniskt, återstår att se om ngt fastnar.

      Radera
  3. Satsa på tyskan. Den lokala schweizertyskan kan vara ganska svårbegriplig. De kan dock tala hochdeutsch om man ser lite frågande ut. Skriftspråket är samma som i Tyskland men de har skippat ß och skriver ss istället. Jag använde oftare engelska i och omkring Zürich. Franska är bara gångbart i 6 kantoner i västra Schweiz och italienska talas bara i Tichino (Tessin). Rätoromanska talas av 0,5% av befolkningen.

    SvaraRadera
  4. Har följt din serie om att emigrera och tidigare frågat om du är seriös,..?? Jag tycker att det verkar vara mycket duttande med olika detaljer som kommer att spela liten roll när vi väl gett er av. Kanske är det så att jag missförstått,.. och jag frågar därför igen,,.. varför vill ni flytta,.. kan du förklara hur livet i Sverige har förändrats,.. och om ni vill flytta,.. varför är ni fortfarande kvar i Sverige? Hoppas ni på att få till en förändring i Sverige? Dagarna går ju o era barn blir inte yngre,.... Själv drog jag i slutet på 80-talet,.. men jag var en ung grabb,.. med tusen dollar i fickan när jag kom till Manhattan,.och en attityd som sa att allt löser sig,... Er situation är annorlunda eftersom det efter vad jag förstår involverar barn och även din hustru. Kan bara säga att jag är mycket tacksam att ha mina barn i Amerikanska skolor där det är ordning o reda och man verkligen sätter eleven i fokus. Jag ser o hör vilket kaos det är i Sverige och jag vet idag att jag aldrig kommer att återvända,.. det är sorgligt på många sätt,...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sagt att vi ska eller vill flytta, men om Sverige når en viss punkt tvingas vi göra det. Då jag alltid planerar och utvärderar olika händelseutfall, planerar jag såklart för emigration även fast inget är bestämt. Blir det inget av det är ju ingen skada skedd. Det vi ogillar här är kulturmarxisterna och allt ont som följer i deras spår. Dessvärre kommer ju denna sjukdom från US & UK och har spritt sig över världen. Sedan jag började skriva på emigrationsserien har en del positivt hänt, moderaterna har gjort helt om och flera tidningar med GP i spetsen har vaknat till liv. Däremot är migrationskrisen värre och kommande år kommer visa om det var en tillfällig puckel eller ett bestående fenomen som politikerna inte kan bemästra.

      Radera
  5. Polisinspektör Anders Karlsson ger ändå alla oss som går i allvarliga tankar att flytta, för att rädda framtiden åt våra barn, att få möjlighet att växa upp i samma trygga samhälle som våra föräldrar gav oss chansen till, ändå lite hopp att stanna kvar ännu en tid. Man blir ju alldeles varm i hjärtat, av människor som vågar stå upp mot förment förljugen skenhelig maktutövning. Detta är vackert, episkt, storslaget, beundransvärt, och modigt, en ledare som man skulle kunna överlämna sina barns liv till, och gå i täten med, mot vilken fara den än må vara. Tillit.


    "Jag tror inte du (Rikspolischefen) har viljan
    eller förmågan att be om ursäkt, därför gör jag
    det i ditt ställe."

    ”Jag ber alla brottsoffer om ursäkt
    för att min högste chef är Dan Eliasson.

    Jag ber alla om ursäkt för att hans tankar
    först och främst går till gärningsmannen
    och inte till brottsoffret. Förlåt.”

    "Till sist en uppmaning till dig,
    Dan Eliasson. Be snarast regeringen
    om att få bli entledigad från din
    befattning som rikspolischef.

    "Du har ingenting att tillföra
    svensk polis mer än fullkomligt
    kaos och total polisiär frustration."

    http://www.expressen.se/gt/debatt-rikspolischefen-forminskar-misstankt-mordares-handlingar/

    Det intressanta med detta är nu att denne klartänkte rakryggade inspktör, ger luft åt den egenliga åsiktskorridoren inoom polisen
    och att den megafon, TV-4-hallåan, som är polisens övergripande talseperson, befinner sig i samma sorgliga inmålade hörn som DN:s kultursida. Om detta stämmer, och det gör det, så har regeringen ett lite större problem, den enda minister, utöver möjligen Magdalena och naturligtvis Hultqkvist, som håller måttet (tillit och respekt)
    är Ygeman, och Ygeman har sannolit satsat på fel häst.

    Så vill S ha ett (1) tips om hur man vänder fallet, för det kommer att fortsätta, så är det att ge polisen:
    - ny ledning
    - nytt uppdrag, som går att formulera "full fart framåt"
    - ny löneklass, min 30 K efter fem år.
    - nytt kurage

    Behålla nuvarande organisation, men backa, så att Rikspolisen är rikspolisen, och återinsätta Länspolismästarna (inom ramen för en myndighet), men alltså decentralisera polisen, och våga lita på organisationen, de befinner sig i verkligheten, Eliasson befinner sig sedan universitetsstudierna i en filtrerad bubbla, och kommer annars att bidra till ett förestående opinionsfall, för vad händer med de väljare som finns kvar inom S, om man inte ens klarar att nattväktarstatens enda uppgift? S.W

    SvaraRadera
  6. Hej Igen,.. läste igenom ditt första inlägg igen i den här serien och jag hade underskattat dina starka generations band till Sverige. När man som jag sitter här (i sörgården) och på avstånd betraktar Sverige, då är det svårt att förstå att ni står ut och orkar med vardagen. Jag är oroad över framtiden för min dotter i Sverige. Lever med förhoppningen att hon en dag när hon blir vuxen skall gå något år på Handels i Stockholm för att lära sig Svenska ordenligt och styrka banden med mitt land samtidigt som hon fortbildar sig,.. nu ser det mörkt ut,.. vi läser och ser hur säkerheten för det Kvinnliga könet i Sverige snabbt eroderar. Det är helt plötsligt en väldig skillnad på vår vardag här borta och den Svenska vardagen och då framförallt i skolorna och framförallt för flickorna/ Kvinnorna. Drar samtidigt slutsatsen av ditt svar att du inte ser en akut fara/ hot mot dina barn i vardagen i Sverige,.. det värmer,.. och styrker oss i vår framtidstro på Sverige. Vi hade börjat att tveka om vi skulle fortsätta att komma till landet på vår årliga semester av hänsyn till barnens säkerhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onekligen har jag en stark relation till Sverige. Troligen starkare än många andra, kommen från en släkt som fortfarande har mark i besittning som inhandlades på 1700-talet, många militärer (är själv aktiv i Försvarsmakten) har tjänstgjort under århundraden för Sverige. Det ska mer till att lämna och om jag gör det är det för barnens skull. Vore jag själv skulle jag aldrig dra, utan barrikadera mig i skogen ;) Gällande säkerheten är det nog ingen större fara, som alltid ska man undvika vissa områden, vilka dock blivit fler jmf med för 10 år sedan. Risken för terrorattentat är mkt högre utomlands.

      Radera
  7. Hej igen, Du skriver: "Risken för terrorattentat är mkt högre utomlands." Vad baserar du detta på?

    Själv är jag mer oroad för brott som drabbar i vardagen,.. misshandel, skottlossning, sexuellt ofredande o värre,.. Vi har inget av detta där jag bor,.. bara några få mil söder om NYC. Upplever att detta finns överallt i Sverige,.. men vet inte. Samtidigt verkar det vara ordentligt oroligt i de Svenska skolorna,.. påverkas verkligen inte dina barn av ovanstående? eller är ni bara vana?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, vi har än så länge inte märkt ngt. Vi har dock bosatt oss i ett område som jag för några år sedan bedömde vara mest förskonat. Problemen idag upplever jag som koncentrerade till vissa miljöer. Skolan skiljer sig en del mellan kommunerna, våra är mkt bra med bra lärare utan flum. Hur samhället agerar de närmsta två åren blir avgörande för hur det set ut på 4-8 års sikt. Gällande terror, är SE inte högprioriterat för organiserade attacker. Storstäder i FR, UK, DE, ESP är högsriskresemål, även fast risken att drabas alltid är låg på gruppnivå. US gick ut med info idag att jihadisthotet är mkt stark på frammarsch där. Men jag kan tänka mig att det beror lite på var man bor.

      Radera
  8. Tack för mycket bra o klargörande svar. Skönt att höra att skolorna håller fortsatt hög standard och att barnens vardag inte har påverkats i den omfattning som man lätt får intrycket av om man läser tidningarna. Ser efter vår konversation (fortfarande med viss tvekan)fram mot ännu en sommar i den Svenska Skärgården.

    SvaraRadera
  9. Eftersom det har anknyting till våran diskussion så ser jag gärna att du gör ett separat inlägg angåengående vad Eliasson nu säger om tillståndet i förorten. Som du förstår så tvekar vi fortfarande angående Sverige i sommar,... det är lite svårt att ta till sig,.. för hela familjen älskar ju Sverige,..men det är faktiskt helt sant,..

    SvaraRadera