Sidor

onsdag 8 juni 2016

Migranttrenden på väg upp?

Som alla hört och jag förutspådde vände migranttrenden ned kraftigt i år och har legat stabilt lågt. Naturligtvis har Ygeman och Löfven tagit åt sig äran för att Makedonien stängde sin gräns mot Grekland.

Den senasste veckan har vi sett en liten (i numerär) ökning av antalet asylsökande. det är för tidigt att prata om trendbrott, men ser man till tidigare år närmar vi oss högsäsong för migration snart. Vi har ju även haft stoppen i Grekland och det tar en stund att söka sig till EU via Libyen istället, en rutt som är  farligare och inte alls har samma kapacitet.

Om vi kikar på vilka grupper som kommer nu finns det en del intressanta saker. Andelen från Syrien är 14%. kan vara bra att veta då alla nämner Syrien i samma andetag som man pratar flyktingar. En grupp som tidigare var mkt stor och som ser ut att växa denna vecka är Afghanerna. Frågan är om det är "ensamkommande" från Iran (ni vet Afghaner födda i Iran som tar chanser att åka hit som "barn"). Det kan vara en tillfällig fluktuation men de har tredubblats sedan förra veckan. Dessa Afghaner är ofta stadda vid relativt god kassa och har kanske hittat en ny rutt från Iran?

Två andra anmärkningsvärde poster är dels Serber, vafan liksom? De aspirerar på att gå med i EU. Bara att sätta på vändande buss!

Då vi har id-krav för att komma in, undrar jag hur de statslösa gör, jag antar att de smugglas in och sedan söker asyl? Eller missar man kontrollerna på tåg och färjor?


De kommande veckorna kommer visa hur trenden går. som det är nu ligger vi på en årstakt om 27 000 pers. Min spådom från i höstas var att vi landar på 40 000 i år och den tror jag fortfarande på. Den svarta svanen är om avtalet med Turkiet havererar och Grekland på något sätt lyckas knuffa flyktingarna förbi Balkan upp i Centraleuropa. 
11 kommentarer:

 1. Utlandssvensk8 juni 2016 13:03

  "Då vi har id-krav för att komma in, undrar jag hur de statslösa gör, jag antar att de smugglas in och sedan söker asyl? Eller missar man kontrollerna på tåg och färjor?"

  Jag körde bil nyligen från Danmark till Sverige. Det fanns passkontroll, men den var på den svenska sidan av bron. Så det är väl bara att slänga passet och säga "asyl"? Man kan ju ta taxi från tåget....

  Vidare tror jag inte att man enbart kan fokusera på flödet från ursprungsländerna. Det kom in kring en miljon från MENA till Tyskland förra året, men bara 450.000 sökte asyl. Var är resten? Vad händer när många av de som sökte asyl får avslag?

  Till Ungern kom det 175.000 asylanter förra året. Någon som tror att de kommer att få stanna? Vart kommer de att åka när de får avslag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var de 1 milj alla som passerade gränsen? Dvs inkl de 164000 som kom hit?

   Radera
  2. Utlandssvensk8 juni 2016 14:03

   Mer detaljer finns här:

   https://affes.wordpress.com/2016/02/09/hur-manga-kom-egentligen/

   Radera
 2. Flyktingar från Serbien? Allergi mot körsbärsbrännvin? Oförskämd granne? Ansökarland till EU, är de inte uppenbart ogrundade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utlandssvensk8 juni 2016 13:37

   Det är med all säkerhet romer. De har kommit under många år:

   Från 2010:

   "Migrationsverket står inför en ny våg asylansökande romer och överfulla anläggningar. Över två tusen serbiska medborgare, de flesta romer, har sökt asyl i Sverige sedan i början av september. Bland de asylsökande finns över tusen barn.

   Hittills i år har 4 692 serber sökt asyl i Sverige. Det förs ingen statistik över etnisk tillhörighet, men de allra flesta har uppgett att de talar romani."

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-flyktingvag-av-romer-fran-serbien/

   Alliansen, med FP i spetsen, jobbade absolut stenhårt på att attrahera romer till Sverige.

   Radera
  2. Tack Utlandssvensk, i ärlighetens namn misstänkte jag nog att det rörde sig om zigenare ;)

   Radera
  3. Snart kanske de irländska resande börjar söka asyl också ;)

   Radera
  4. Utlandssvensk8 juni 2016 14:21

   Serbien intar en hedrande 7:de plats vad gäller asylsökande till Sverige mellan 2000-2015.

   Men under 2000-2002 registrerades 0 från Serbien men kring 10.000 från Jugoslavien. Så i verkligheten ligger nog serberna lite högre, kanske topp 5. Många värdefulla "resurser"!

   http://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac3871598173/1460036885615/Asyls%C3%B6kande+till+Sverige+2000-2015.pdf

   Att de djupt diskriminerade resandefolket på Irland ännu inte har börjat söka asyl i Sverige kan endast tolkas som ett misslyckande från Migrationsverkets sida. Men nu när FP är färdiga med namnbytet till L, kan de kanske lyfta frågan?

   Radera
  5. Utlandssvensk8 juni 2016 14:28

   Klassiker från 2014:

   Romerna har byggt Sverige!

   https://www.youtube.com/watch?v=IWGjKcAX1sk

   Ullenhag nämner faktiskt även "resande" här!

   Radera
 3. Afghanerna har tydligen börjat gömma sig på lastbilar som väntar på Dragörfärjan till Helsingborg, Calais-style. Några har lyckats promenera över Öresundsbron, men det är förmodligen endast ett fåtal. Taxi, som Utlandssvensk nämner ovan, är mer tveksamt. Taxichaffisarna vet att de kan få dryga böter om de kör någon utan pass/id. Förmodligen är det "svarttaxi" som kör skytteltrafik över bron med afghaner i bakluckan som ligger bakom ökningen.

  SvaraRadera
 4. En lösning som jag väntat länge på att någon ska uppmärksamma från officiellt håll är den Australiska. Österrikes utrikesminister, Sebastian Kurz, lyfter nu förslaget att asylsökande ska samlas upp innan de når Europa, transporteras till ordnade läger utanför Europa där asylprocessen sedan ska avgöras.

  Tillsammans med EU-förslaget om indraget bistånd och utvecklingspengar till de MENA länder som släpper igenom flyktingar, och mer pengar till de som hjälper till att lösa problemet, kan detta vara en effektiv långsiktig lösning. Med mer utvecklingspengar till att bygga upp industri och utbildning i de mest utsatta länderna skapar vi också förutsättningar att kunna stanna i regionen och få ett drägligt liv.

  SvaraRadera