Sidor

onsdag 8 juni 2016

Praktikplatser för asylsökande

Igår annonserade Migrationsverket att man lyckats skaka fram 1000 praktikplatser i år och 1000 platser nästa år. Dessa platser är öronmärkta för asylsökande.

Två saker slår mig med detta.

För det första kom det 164 000 pers förra året. Man har alltså fixat praktik åt några procent av dessa. Bättre än inget antar jag, men kanske inget att skickanut pressmeddelanden om?

För det andra funderar jag på om det finns svenska medborgare som drömmer om liknande praktikplatser, men som inte får några. Dvs vi ser återigen hur asylsökande åker gräddfil i samhället. Naturligtvis är det bra om de som ska stanna så snart som möjligt integreras med jobb/praktik etc i samhället och börjar göra rätt för sig, men det finns en risk för ökad polarisering genom denna gräddfil som råder avseende bostäder, skolor och nu praktik. Vad tycker alla studenter som får bo kvar hemma när de ser att kommunerna utan att blicka lägger många miljoner på modulbostäder reserverade för migranter (många är ju just migranter vars enda syfte är att få ett bättre liv här)?


Jag är mkt tveksam till denna särbehandling. Istället borde det vara en blixtsnabb asylprocess, de som får stanna får klara sig på egen hand precis som alla andra med studielån, andrahandshyra, studentkorridor, bo hos släktingar, skaffa jobb efter kvalifikation etc.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar