Sidor

måndag 18 juli 2016

EUs flathet gentemot Turkiet

Efter kuppen i Turkiet har det haglat in stöd för Turkiets "demokratiskt" valde president Erdogan och det styrande AKP.

Att kalla Turkiet en demokrati är ett skämt. I det senaste valet användes statsapparaten och andra vägar för att effektivt förtrycka all opposition till det styrande AKP som fick dryg 50% av rösterna. Detta räcker inte för att ändra grundlagen vilket är Erdogans mål. Kanske blir det lite lättare efter kuppen?

Turkiet är nästan lika demokratiskt som Österrike var 1938 när man hade ett känt val där (liten överdrift men ni fattar).

Turkiet utstakade väg med Erdogan vid makten är att bli ett Kalifat, den sekulatiserade statens raserande är Erdogans mål, vilket jag skrivit om flera ggr tidigare. 

Vad gör dock EU när det "europeiska" landet Turkiet med stormsteg är på väg åt pipan? Jo man hoppas att Erdogan skall frångå sin egen ideologi som han byggt hela sin makt på, genom att locka med lite stålar, lite visumfrihet, kandidatland till EU osv.

Likheterna med hur den fria världen kröp och fjäskade för Hitler ända till 1/9-39 är slående.

Att hoppas att allt går bra och att Turkiet utvecklas till en demokrati är nog en rätt naiv förhoppning då det styrande skiktet vill gå i motsatt riktning.

Det man skall göra att avbryta allt stöd till Turkiet, kasta ut det från Kandidatprocessen (Turkiet är f.ö. Inte europeiskt på ngt annat sätt än en liten landsnutt så det har inget i EU att göra). Turkiet skall behandlas som vilken diktatur som helst, har Turkiet viljan att närma sig EU så får Turkiet ändra sig FÖRST. 

Inget av detta kommer dock hända, EU kommer fortsätta vara naiva och hoppas och stödja "demokratiskt" valde sultanen av Istanbul.

Erdogan vet att han sitter på en hel del trumfkort. Flyktingkranen (som EU genom sin inkompetens givit honom), närheten till IS (som han inte gjort skit för att stoppa) och västs rädsla att han närmar sig Ryssland om man går på honom. 





Ett tecken på vad som komma skall är att böneutrop hördes från Hagia Sofia för första gången sedan 1934. Hagia Sofia uppfördes under 500-talet, men omvandlades till moské på 1400-talet. 1934 Beslutade Kemal Attatürk att den skulle bli ett museum. 


8 kommentarer:

  1. Hej.

    Princip eller profit; vilket är det som EU:s ej folkvalda ledarskap följer?

    Försåvitt de inte har profit som princip, vill säga.

    Jag undrar om de begriper att de inte bara legitimerar diktatur, utan att de genom sin egen moraliska korrupthet gör den legitim? Inte bara i Turkiet utan även här; vi är inte dummare än att vi kan jämföra våra svaga och emaskulerade post-nationalstater med allt mer pseudodemokrati och allt mer skyddad byråkrati med ett land och en ledare (eller en Ledare) som (till synes?) får saker gjorda.

    Demokratins legitimitet är grundad, som med alla statsskick, i att vara bättre (eller åtminstone mindre dåligt) än andra. Om den inte längre verkar leverera detta - varför inte diktatur? Detta har våra moraliskt överlägsna härskar-frälsen glömt.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
  2. Rätt. Angående demokrati, hur demokratiskt är EU? Såg "Brexit the movie", det är utom kontroll.

    SvaraRadera
  3. Böneupprop från Hagia Sofia,huga !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den postkoloniala diskursen har effektivt raderat all förståelse för den tyngd som finns i denna symbol. Den sekulariserade moderna staten ska kastats ut och religiöst styre införas. Glöm inte att Bysans var europeiskt och kristet och förde Roms arv vidare fram till dess den islamiska invasionen.

      Radera
    2. Planen är egentligen att försvaga starka länder så att de som styr skutan långt ovan politiker kan styra lättare.
      Vi kommer ha fullt upp i europa närmsta 100 åren med allt kaos. Islam passar bra, utövarna är som en skock får, egentligen väldigt lättstyrda av en vallhund, ingen demokrati och utbildning och sådant trams.

      Radera
    3. Böneutropet i Hagia Sofia var alltså redan 1 juli, men otroligt stark symbolik i det.

      Radera
  4. På ett sidospår: i Sverige har vi problem att fylla polisutbildningen med lämpliga kandidater, endast en tredjedel av platserna kan fyllas. I Danmark är samma utbildning översökt med 3 ggr fler lämpliga kandidater än platser. Det går bra nu, julgranen brinner inte.

    SvaraRadera
  5. Ingen anledning till oro. Visst hörs böneutrop i kristna katedraler, folk börjar dö för att de inte får adekvat vård i tid, eller för att brandkåren inte kommer fram, och kvinnor blir gruppvåldtagna på löpande band. Men det fanns både sill och snaps på bordet i midsommar, och jag tror inte granen börjar brinna nästa jul heller. Bara att snooza vidare, alltså!

    SvaraRadera