Sidor

söndag 24 juli 2016

SVT vs BBC om macheteattacken i Tyskland

Om nu ngn undrar så skiljer sig rapporteringen år kring den macheteattack som inträffade för en stund sedan i Tyskland.

För skojs skull jmf jag svensk och engelsk public service. Dvs inge utländs skandalsite.

Hos SVT kan man läsa att en 21-åring som är känd av polisen sedan tidigare dödat en kvinna och skadat två andra.


BBC toppar med att det är en Syrisk asylsökande.


Personligen tycker jag det är av allmänintresse att lägga ut så mkt info man vet kring denna typ av dåd för att minska spekulationsmånen.

Tyskland har nu draggats av tre dåd på en vecka, där det första verkar vara islamistiskt, det andra ett vansinnesdåd av ett psykfall och om dagens dåd får vi se vad som framkommer. Gällande det andra dådet framkom snabt att gm var av iranskt ursprung, vilket minskar sannolikheten för islamistiska motiv, bra info att få vilket tog udden av både högerextremistvinkeln och islamistvinkeln ganska snabbt.

Dagens dåd vet vi mkt lite om än. Då offret verkar vara en gravid kvinna i ett kebabstånd kan man inte utesluta "hedersmotiv" eller vanlig svartsjuka, men ej heller islamistmotivet. Psykfallsvinkeln känns mindre sannolik, även om det är känt att de på gränsen kan triggas av andra dåd och genomföra egna.

Dåligt av SVT att tvätta sin rapportering efter sin egen agenda.

12 kommentarer:

 1. Men inte tysk rapportering?

  Källnärhet...

  SvaraRadera
 2. "Svensk blev vittne".."svenske Simon"..

  Har det något särskild relevans för SVT att vittnet är svenskt? Är det nödvändigt enligt pressetiska reglerna att framhäva hans nationalitet?

  Om en bifigurs - som vittnet - nationalitet är relevant, varför är i så fall inte ärendets huvudpersons nationalitet av intresse?

  SvaraRadera
 3. Både DN, GP och SvD skriver att det rör sig om en 21-årig asylsökande syrier, och hänvisar till Reuters. Men SVT utelämnar detta. Alltfler media verkar i högre utsträckning börja rapportera gärningsmännens etnicitet. SVT är väl sista bastionen när det gäller verklighetsförfalskning....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges Radio rapporterar om självmordsbombaren som dödade sig själv och skadade 12 i Tyskland som en incident,haha

   Radera
  2. Statsmedia beskriver självmordsbombaren som ett självmord, med vissa skadade. Precis som den misslyckade självmordsbombaren på drottninggatan. Verkligheten i bägge fall är att det bara var ett misslyckat terrorattentat, inte misslyckade självmord. I Stockholm skulle bombaren justera bomben innan han gick ut i julrushen och de täta folkmassorna för maximalt antal dödade. Nu i Tyskland skulle syriern ta sig in på en konsert och spräng sig i folkhavet när han blev stoppad i säkerhetskontrollen och valde att spränga sig där. Alltså, två misslyckade terrordåd, inte två misslyckade självmord. (Självmorden lyckades i alla fall).

   Roten till det onda

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Anonym, jag delar faktiskt den uppfattningen. MSM verkar göra en viss kursändring under galgen (de är illa ute ekonomiskt nu, Stampen är bara först i kön).

  Detta sjuka att man ska mörka nationaliteten har sitt ursprung i de frivilliga sk pressetiska reglerna. Innan reglerna kom till skrev svenska tidningar ut namn, ursprung mm i mycket större omfattning. Dessa regler verkar nu i allt större utsträckning betraktas obsoleta, och det är naturligvis positivt.

  Dessa gamla pressetiska regler bör förpassas till historiens soptipp, tillsammans med flyktingkonventioner som passerat bäst-före-datum och den svenska felöversättningen aka mantrat "allas lika värde" (dignity = värdighet, inte värde).

  SvaraRadera
 6. Hej.

  För att citera en fd kollega:

  "Varför skulle det vara viktigt att rapportera om någons ursprung? Det skapar bara hat och fördomar, och gynnar de dåliga människorna. det är väl bra att det finns ansvarskännande journalister som ser till att det rapporteras på rätt sätt?"

  Den här människan är dels representativ för Sveriges lärare, dels ännu verksam som lärare och undervisar enligt ovanstående.

  Det bästa vi kan göra är som du: leta hos utländska rapportörer och sprid kunskapen om kontrasten mellan SvT och journalistik - massinvandringsfetischisterna når vi nog aldrig, men resten av svenskarna kanske kan räddas.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
 7. Det öppna, västerländska, samhället krockar med det repressivt ojämställda. Det framställs i media som om offer och mördare hade en relation och att det skulle vara tal om ett 'vanligt' svartsjukedrama. I verkligheten ville mördaren återupprätta sin 'heder' efter den djupa kränkning det innebar att få sina sexuella inviter avvisade av kvinnan, som var polska och obeslöjad, som arbetade i kebabrestaurangen som ägdes av mördarens far.

  Roten till det onda

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.telegraph.co.uk/news/2016/07/24/syrian-refugee-kills-woman-with-machete-in-southern-germany/

   Radera
 8. Angående det andra dådet så verkar var han inte Iransk/tysk, de har bara varit framgångsrika i sin mörkning. Internetgrävare finns överallt.

  https://www.facebook.com/I.Bearth/photos/a.153543681450220.32319.152521048219150/723171977820718/?type=3&theater

  SvaraRadera
 9. @ Rikard

  "Det skapar bara hat och fördomar, och gynnar de dåliga människorna."

  Det där "dåliga människorna" låter alls inte bra. Tror din fd kollega har lite värdegrundsarbete att utföra per omgående.

  SvaraRadera