Sidor

tisdag 19 september 2017

Emigrera del 15 - Livet i Spanien del 1

Många har frågat hur det blev efter flytten. Vad är annorlunda, trivs man här? Hur är vardagen?

Jag tänkte göra som så att jag gör några inlägg på post emigrationstemat där jag berör lite olika frågor om Spanien och sydkusten.

Vi har ju endast bott här några månader och detta är ju vad jag upplever, andra kan säkert se annorlunda på saken ur sitt perspektiv. Kanske de nedknarkade pensionärer på solkusten vi får läsa om i Expressen..haha (den artikeln har lett till en del höjda ögonbryn här nere). Dagens inlägg kommer handla om det offentliga Spanien jag möter här.

När man flyttar hit skall man ha klart för sig att byråkratin i Spanien är enormt omfattande. Oavsett om man skall köpa en bräda på brädgårn där det behövs 5 man och 4 olika stationer för att få brädan eller om man ska registrera sig på kommunens spanska för invandrare eller gå till borgmästarens kontor för registrering. Papper och stämplar överallt!

En mkt spansk sak är också alla små män som sitter bakom sina små skrivbord. Överallt är de. Vilken myndighet, byggnad eller kontor du besöker möts du ofta av en man och hans skrivbord, ibland verkar det oklart vad han gör man ett skrivbord har han och han tar ofta mkt seriöst på jobbet att sitta bakom det och säga Hola, buenos dias.

Dock är det så att saker verkar fungera överlag. Vissa saker tar ibland väldigt lång tid medans andra går enormt fort.

En sak som fick oss att emigrera var ju polisens kolapps i Sverige. Neeeej det är ingen kolapps, det är bara så att man inte utreder våldtäkter etc utan lägger allt krut på att utreda vilka kriminella som skjuter varandra. Allt prat om kolapps är ju förbjudet i Sverige, bara antydan gör att man stämplas som brun. Speciellt komiskt är det när vissa kulturkoftor sitter i Mexico och spyr galla över de som påtalar felen i Sverige. Jag hade f.ö. tänkt läsa och recensera den senaste boken från Exilmexikanen som tydligen skall till Rotterdam nu (har nog inget med rökat att göra) men väljer att helt strunta i dennes vidare författarskap efter det synnerligen dåliga attityden han visar på sociala medier. Ja det är Thomas Engström om ni inte fattat det.

Nåväl, åter till den spanska ordningsmakten. Sedan vi flyttade hit har jag kört igenom ett flertal poliskontroller. Aldrig blivit stoppad utan bara att de kikar in i bilarna. Man möter också poliser här nere flera gånger per dag. Mest från lokalpolisen, men även policia national och guardia civil.

Jag har sett två incidenter här nere med polisen och slås av hur jävla snabbt de är på plats. I det ena fallet var det några ungdomar som skulle grilla lite i en park/allmänning (obra här i torkan), en granne ringde polisen (och gapade så högt om det så ungdomarna hörde det och sprang iväg för allt de hade). Polisen var på plats inom 3 minuter, för att några grillade där det var eldningsförbud.. Polisen är alltså så manstark här nere så de kan skicka bil på det mesta som händer direkt. Ännu intressantare är respekten polisen hart. Ungdomarna (runt 16-17) sprang som gaseller när de hörde att polisen var på väg. Här nere lär man sig tydligen tidigt att polisen är inga man tjafsar med. Fick höra av en spanjor att polisen tidigt präntar in detta i presumtiva bråkstakar med batong i baksätet.

När det var skolstart i spanska skolan dök naturligtvis polisen upp och såg till så barnen säkert kunde gå över gatan och att inget annat skulle hända. Sedan visade det sig att polisen dyker upp efter varje skoldag och dirigerar trafiken så att ingen får för sig att ens snudda i närheten av de spanska guldklimparna.

Här nere är nämligen barnen ngt annat än i Sverige. Här är barn alltid välkomna och omhuldade, hårt hållna förvisso, men på restauranger mataffärer och överallt är det ofta så at personalen förs hälsar på barnen, eller går en extra runda runt bordet bara för att ge barnen en klapp på huvudet. Hela mentaliteten här nere är ju mkt mer familjär. Ute på restaurangerna sitter det alltid 3-4 generationer och äter, inte de stressade lattemorsorna som har egentid från sina jobbiga ungar i en kort break mellan tennis, dans och navelskådning.

Fun facts:

Guardia civil: 84,000 (även viss räddningstjänst här)
Policia national har 87,000 poliser
Mossos d'esquadra Kataloniens egen polis som ersätter GC och PN. 16,000 st
Policia local har 68,000 poliser
Municipal vigilantes En form av extrapoliser från kommunen där ingen riktig polis finns.

I runda slängar 260,000 poliser alltså på 46 miljoner invånare. I Sverige finns det på pappret 20,000 på 10 miljoner. Där man i Sverige ofta sitter på häcken vid ett skrivbord enligt poliserna ute på fältet. Alltså mkt polistätare i Spanien och de är mer ute på gatorna, skrivbordgörat kan nog någon liten gubbe bakom ett skrivbord sköta....




25 kommentarer:

  1. De här inläggen är en klass för sig, arkiverar allt du skriver på ämnet, stort tack!

    Och +1 på engström+frus gråt och skrik på twitter, hade tänkt köpa sista boken men det blir Höstsol istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo ska också köpa höstsol till "vintern" mär man kanske hänger inomhus lite mer. Spanjorerna är dock alltid inomhus till kl 22:00 när alla barn och vuxna kikar fram.

      Radera
    2. Dvs läggdags för mig! Det hade ju varit en omställning.. :)

      Radera
    3. Håller inte "Wilder" på och bli en blandning av typ Engström och Guillou?
      Har läst hans tidigare böcker, men Höstsol är satt i karantän pgr av Ws attityd på nätet...

      Radera
  2. Som så många andra uppskattar jag inläggen om Spanien. Av någon anledning har jag fastnat för Alicante och ska så fort tid medger fara på rekognoceringstur till området. Såhär efter en tid, är du nöjd med val av område/region?
    M v h

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mkt nöjd. Nackdelen är möjligen turistanstormningen är rätt stor i juli-aug, men det märkte vi inte av annat än att trafiken är tätare och ska man ner till banus är det mkt fulls engelsmän, fast jag har passerat nattklubbsåldern så det är en ickefråga. Det är dock mindre turister ju längre från malaga man kommer vad det verkar, lite steniga stränder i San Pedro var folktomma samtidigt som folk låg på varandra i benalmadena.

      Radera
  3. Mmm min tanke är väl likt många andras att när turistsäsongen är som värst uppehålla sig i Sverige och våldgästa nära och kära. Hursomhelst vi är många som följer dina inlägg om Spanien. Allt fler pratar om att rädda det som räddas kan.
    M v h

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det kommer hit mkt svenskar runt 30-40 år med barn nu. Efter lite försiktig inledning brukar det krypa fram att de flyr landet pga försämringar och sämre utsikter.

      Nu är enligt mig ett sällsynt bra tillfälle. Bostadsbubbla i SE och Spanien precis på väg att återhämta sig

      Radera
  4. Polistätheten är nog mycket högre i de allra flesta civiliserade länder. Men i Sverige har vi inte råd trots våra höga skatter. Vi har valt att "satsa" på betydligt viktigare saker..

    SvaraRadera
  5. Tack för bra inlägg.
    Har du fått någon känsla för vad medelspanjoren tycker om alla nordeuropeer som flyttar ned?

    SvaraRadera
    Svar
    1. De gillar oss, här nere har man problem med en nationalitet. Britterna som åker på skräpturism och lever rövare. På mallorca har man dock överlag tröttnat på exploateringen och det jäser lite, med all rätt. I Andalusien finns inte riktigt det problemet då det är så mkt yta här och bortom Marbella är det fortfarande mkt ödemark. Man vet nog också hur viktigt det är med de inflyttade här. Beskattningen är ju mkt kopplad till tillgångar, dvs inflyttat kapital. Man bemöts också på ett bättre sätt om msn är permanent boende här och försöker på spanska.

      Radera
  6. Hej.

    Låter som om du beskriver Sverige för femtio-sextio år sedan, tycker jag.

    Ja, kanske med undantag för temperatur och så förstås.

    Den fundersamme kan fundera på vad som ändrat sig i Spanien respektive Sverige under denna tid.

    Sådana som Engström och hans vapendragare Norberg är för liberala idéer vad Schyman och Lady Dahmer är för kvinnokampen.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    SvaraRadera
  7. Utmärkt, tack!

    Spansk polis åker alltså på en utegrill, svensk "polis" (eller de som lajvar det) åker inte ens på ett pågående inbrott. Och lägger ner våldtäktsanmälningar.

    Det var inte mer än ett par decennier sedan man i Sverige drev med "spansk mañana-mentalitet", men nu är det svenskarna som är lata och ineffektiva. Tiderna förändras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mañana lever kvar, dock inte när det gäller polis och en del annat, vilket det kanske aldrig gjort där. Som gammal polisstat finns ju ett arv som bevarats i vissa frågor, på gott och ont.

      Radera
  8. Hej. Det är spännande att läsa hur du och din familj upplever förändringen o skillnaderna mellan de Svenska samhället o det Spanska. Gick igenom samma sak för 30 år sedan när jag lämnade Sverige. Givetvis är vi nyfikna på hur det går för barnen o frugan att anpassa sig. Vem har hemlängtan o vem har det inte? Att moder Svea sjunker o förvandlas i rasande takt är beklämmande,.. Sverige kan ju så mycket bättre,.. men man vill inte. Varför är Svenskarna tysta? Det måste ju tex finnas dröser med välutbildade mellan chefer i direktörer i de Svenska näringslivet som ser vad som händer med landet,.. varför lägger sig dessa personer inte i det allmänna samtalet o ser till att få till stånd en förändring? Jag tror att många Svenskar fortfarande inte förstår att Sverige helt håller på att rämna eftersom de lever avskilt från problem områdena,.. sköter sitt dagliga liv o drabbas inte av förändringen förrän man behöver hjälp av Polisen eller sjukvården. Då o bara då ser man att systemet kollapsat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ack ja, tänk på kroniskt sjuka exv. diabetiker som inte får ut insulin ens i andra EU-länder (sant). Det blir många som måste bli kvar i SE för att de rent fysiskt är beroende av staten/landstinget för sin överlevnad. Om den fiskala krisen till sist omöjliggör medicinimport (tänk kontinuerlig tillförsel varje dag, och vad läkemedelspriserna egentligen ligger på vet ingen enskild individ idag eftersom de inte betalar själva och det finns sådär 3-4 tillverkare av insulin globalt som kan ta priser därefter) blir det blodigt på riktigt. Visst kan man säga att alla är "beroende" av staten i någon mån men i dessa fall blir frågan om preppning etc. mer meningslös liksom exiltankar.

      Radera
    2. Är du säker på detta? Spanien har bra offentlig sjukvård och "skriver" man sig här och skriver ut sig från SE omfattas man av denna.

      Radera
    3. De sitter på höga lån och blir, eller tror sig bli av med jobbet om de protesterar. Så enkelt är det. (Och en del lever i sin bubbla)

      Radera
    4. Tartarus:


      Ja du har givetvis rätt till akut sjukvård och en del medicinering per recept kan skickas över. Men exv. insulin och kontinuerlig tillförsel av vissa hjälpmedel ges inte ens i övriga EU (det ges fortfarande hjälpmedel fritt till diabetiker till skillnad från många andra patientgrupper man skurit ned för). Utöver insulin tillkommer även sådana tillbehör som sprutor, blodsockermätare med kanyler till stickpenna och teststickor. Det kan man iofs klara sig utan om man struntar i sin hälsa men insulin går liksom inte att substituera och på något vis måste det tas subkutant (sprutor). Min 20-åriga nära släkting är typ-1 diabetiker och fick detta beskedet av sin endokrinmottagning när h*n ville veta hur det skulle gå att flytta utomlands för ett jobb: "Vi har ju vissa pensionärer i Spanien som får hjälp av barnbarnen att ta med extra stora doseringar [från svenskt apotek, man kan ju alltid fjärrbeställa iaf]". Kontentan är att du iaf måste vara skriven i Sverige och är man för ung för att vara pensionär blir det liksom drygare med obefintliga barnbarn att åka fram och tillbaks.

      Radera
    5. Tycker nog man ska kolla vad som gäller här i Spanien. Aukt ård med EU kortet är ju om man är skriven i SE, emigrerar man hit så omfattas man ju istället av Spaniens sjukvård och inte längre av Sveriges.

      Radera
    6. Ursäktar för ett sent svar, men för att visa hur det ligger till med just insulin kan här nämnas intervjun med förre ordföranden för Ung Diabetes 2015:

      http://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/ungdomar-med-diabetes-behoever-extra-stoed/

      "Att jag har diabetes har inte hindrat mig, men jag måste alltid stanna upp och tänka efter och ta hänsyn till det. När jag flyttade till USA till exempel fick jag fundera tio extra varv på allt det praktiska; hur kan jag ta med mig tillräckligt med insulin, vad gör jag om det tar slut? Det vore enormt enkelt att kunna gå och hämta ut sitt insulin var man än är, i alla fall i Europa."


      Och för att kunna hämta ut stora ransoner till att börja med måste du vara skriven i Sverige och behålla en koppling hit. Och jag kan redan höra vissa i bakgrundsbruset "Men du ska allt vara tacksam att någon vill bekosta din sjukvård!".
      Får väl hoppas på att EU gör slag i saken någongång. Säga vad man vill om EU men jag tar numer i de flesta fall hellre EUP än vad våra egna riksdagspolitiker hittat på de senaste årtiondena (migrationskaoset, avskaffad värnplikt m.m. är inte EU:s påfund eftersom det finns kvar i andra medlemsstater, det hittade våra egna svenska politiker på alldeles själva och sen använder de EU som fikonlöv för åtgärderna)

      Radera
  9. Intressant alltihop. Vi har ev planer på en flytt till Katalonien,men avvaktar utkomsten av händelserna där nu. Några rekommendationer mtp flytt? Vi har ca 5 år kvar innan pensionering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Prova att hyra i några olika områden först under olika delar av året, så ni hamnar rätt med de intressen & önskemål ni har.

      Radera
    2. En bra tanke. Tack!

      Radera
  10. Varför har Spanien så mycket poliser? Även om det i sig inte är dåligt (förutom kostnaden), så finns de ju av en anledning..
    De gånger jag varit i Spanien har det känts allt annat än tryggt, men det kanske har blivit bättre och bättre?

    SvaraRadera