Sidor

tisdag 10 oktober 2017

Kommunpanik Göteborg

Normalt när jag skriver ngt i serien kommunpanik, är det några oöverlagda penningasvinn jag redovisar.

Idag kommer det dock handla om den generella kommunpaniken som kommer uppstå i Sverige 2018-2021 ff

Ni som följt bliggen länge vet att en av mina stora käpphästar är hur kommunerna situation kommer försämras allvarligt de kommande åren. Detta är inga nyheter utan framgår av de tråkiga rapporterna från SKL jag redogjort för i omgångar. Pga det kommunala omfördelningssystemet (som redan idag lever på statsbidrag) kommer alla kommuner drabbas och incitamenten att ta tag i frågan är dåligt då man lätt kan titta på konkursmässiga Malmö, som lever på bidrag sedan länge. Problemet är dock vem som skall täcka upp när alla kommuner behöver hjälp? Staten kan omöjligen gå in när 50-100-150 kommuner börjar haverera. Kommunerna själva har redan börjat dra hårt i sina kreditlinor och kommuninvest har 3000 miljarder i lån.... (om jag minns rätt) och engångsinjektioner som försäljning av kommunala tillgångar gör man bara en gång.

Nedan kommer lite bilder från Göteborgs stadsförvaltning som jag fått via twitterkonto Henrik Sundström, en mkt rimlig moderatpolitiker i Västra Götaland.




Som ni ser nedan är detta inte ngt Göteborgsfenomen.

Observera att det är årlig reducering som avses nedan.


Varför inte börja direkt? Många bäckar små? Fast interkulturellt tjofräs är ju iofs viktigt.


Man undrar också om antalet anställda i Gbg är lagom eller kanske aningen många? Här ingår iofs kommunala bolag. 





Tyvärr hittade jag inte direktlänken till rapporten "Utredning om Göteborgs stads långsiktiga ekonomiska förutsättningar" Men jag hade lite ont om tid idag.



 

3 kommentarer:

  1. Länk till rapporten: http://www4.goteborg.se/prod/Intraservice/Namndhandlingar/SamrumPortal.nsf/A3CE7962CBA5886DC12581A60049F895/$File/2.2.1_20171004.pdf?OpenElement
    Se sid 8 och framåt.

    SvaraRadera
  2. Hur ser det offentliga skulderna ut totalt? Löfven sa idag statsskulden minskar men hur ser på helheten det är väl som borde diskuteras i riksdagen. Vilken riktning har de offenliga skulderna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Statsskulden minskar vad jag förstått, men skulderna hos kommunerna ökar liksom den privata belåningen. Är inte nationslekonom men tycker det verksr lite riskabelt på det stora hela.

      Radera