Sidor

torsdag 21 december 2017

Emigrera del 16 Livet i Spanien del 2

Hola!

I den första delen om livet i Spanien skrev jag en del om det officiella Spanien. Byråkratin och pappersexercisen. Det senare är inte helt av ondo då jag har svårt att tro att det går att leva på bedrägerier här. Allt viktigt går nämligen via en notarie som sparar originalhandlingar, kontrollerar id, banker osv osv in an ngt kan göras.  Omständigt, men rätt säkert system.

Dagens inlägg kommer handla lite mer om det vardagliga livet här nere. Som ni kanske vet flyttade vi till Andalusien, närmare bestämt Marbella kommun. Mina reflektioner utgår alltså från det och kommer säkert skilja sig mot andra delar av Spanien.

Andalusien som är Spaniens folkrikaste provins är av tradition också den fattigaste, eller var det tidigare. Upprustningen som skett här nere har varit mkt intensiv de senaste 15 åren, även om det aåklart skiljer en del mellan kommunerna. I Spaniens rikaste kommun Benahavis ser det annorlunda ut än i norra Andalusien. Konstrasterna är ganska stora här nere, på många olika fronter. Det är ex en otrolig skillnad mellan turistsäsongen på sommaren och nu i december. Under augusti är det knökfullt på många stränder, vägarna igenkorkade vid rusningstid och fulla engelsmän vinglar runt i puerto Banus. Dessvärre har den sk skräpturismen hittat till Marbella, men då kommunen inte tjänar ngt på den så motverkas den genom att man helt sonika drar in musiktillstånd får hotell som kör skräpturism osv. Flera restauranger i Banus höjer också priserna för att bli av med dem. Man vill ju behålla sin ngtunika  status som en lekplats för de superrika.

Marbella är dock relativt ok även under värsta turistsäsongen, närmar man sig Malaga blir det fullare på stränderna. Som exempel var vi en sväng i Benalmadena och där var det verkligen knökfullt på stranden.

Men är man som vi inte här främst pga strandhänget är det inga problem att bo här trots den enorma invasionen i augusti. De flesta bor ju inte i Marbella heller utan man köper sin villa i bergen ovanför.

Kontrasterna är som sagt ganska stora här då området har så mkt internationella boende. Främst är det dock att limiten uppåt saknas. Gillar man bilar är det bara att sätta sig i ngn rondell i Banus så ser du alla lyxbilar du kan tänka dig. Jag har inte hört några sura kommentarer från spanjorer om detta då folk väl vet att alla dessa utlänningar driver runt ekonomin här nere.

Spanjorer finns det faktiskt gott om här. Både "rika" spanjorer från andra delar av spanien och folk som på olika sätt jobbar mot och med utlänningar här. Alla spanjorer jag mött är otroligt trevliga, oavsett om det är kyparen på restaurangen, grannens trädgårdsmästare, flickan på Coviran eller ngn officiell person. Här nere är folk tillsagda att prata engelska med utlänningarna, men försöker man på spanska så ser man att de blir lite extra glada.

Språket här nere är egentligen ingen dealbreaker, då Marbella varit en internationell smältdegel så länge kan väldigt många spanjorer man kommer i kontakt med engelska, men förklarar man att man gärna vill försöka på spanska blir de lite extra glada (såvida inte deras chef lyssnar som beordrat engelska).

Den spanska kulturen kan vara lite svårfångad här nere då mkt anpassats till turismen. Men lite beroende på var man bosätter sig så är den alltid närvarande. Vi bor i lite halvspanska kvarter och man tar sig alltid tid att hälsa på alla man möter, grannar och trädgårsmästare. Ingen är så stressad (som i Sverige) så man bara rusar fram med sänkt blick. Handlar man på Dia (typ coop) så är det inte ovanligt att kassörskan avhandlar diverse olika ämnen med kunderna utan att ngn knorrar i kön, snarare kanske fler blandar sig i det viktiga samtalet om blommorna i rondellen eller senaste matchen för Malaga. Vill man bara få del av det spanska är det inga problem, samtidigt som det finns folk som bott här i 15 år och inte kan ett ord spanska eller inte träffar några spanjorer alls. Valet är ditt.

En härlig sak här nere är att alla är så barnkära. Det skulle inte komma på fråga att det knorras om barn. Snarare tar kyparen ett extra varv för att klappa barnen på huvudet. Familjen är mkt viktig för spanjorerna, på söndagar eller vid viktiga helger (som är mkt frekventa här) är man alltid ute hela släkten på långbord på de lokala syltorna. När vi senast var ute och åt kom en kypare rusande efter oss på gatan med klubbor till barnen, har inte hänt oss i Sverige.

Ska man flytta hit är det ganska viktigt att man undersöker området man köper i så det stämmer ens förhoppningar. Vissa områden är i princip folktomma när det inte är högsäsong. Andra är dock alltid bebodda antingen av permanentboende eller av solbadare och sedan golfare. 

Vi trivs otroligt bra här nere. Livet är behagligare och enklare. Vi har inga behov av massa fancy grejor eller dyra vanor, utan lever ett normalt liv här. Borta är dock stressen. Kanske är det för att ingen annan stressar här. De utlänningar man träffar som bor här är också betydligt mindre stressade och spanjorerna har aldrig hört talas om stress, däremot är de ju hetsiga bakom ratten men det är en annan femma.

Vi slipper också oroa oss över saker de saker som funkar mindre bra i Sverige. Sjukvården här är i toppklass. En privat hemsjukvårdsförsäkring kostar 500€ för hela familjen per år. Då finns intensivvårdsteam redo dygnet runt. Oavsett om du är i en trafikolycka, ramlar i hemmet eller får influensa så kommer ett team med läkare hem til dig i ambulans inom några minuter (om det är akut). Beat that Strandhäll! Vill man inte ta en försäkring är den spanska sjukvården mkt bra och sjukhuset i Marbella är utsett till Spaniens bästa sjukhus (en anledning är tydligen att familjen Saud betalat ur egen ficka så allt finns där då gamla kungen brukade vara här varje sommar). Så de finansierar wahabister i Sverige och sjukhus i Marbella. Känns som bra byte för oss..haha. Polisen här nere är i en helt annan liga än i Sverige. Överallt är de. Till detta kommer också privata vaktbolag som det kryllar av. Jag har vandrat runt både i våra kvarter och nere i Marbella/Banus mitt i natten utan att känna minsta rädsla. 

Skolorna här nere är ett eget kapitel som jag inte tänkte beröra nu, men allt finns att välja på. Från gratis spanska till svindyra privatskolor.

Med den ev begynnande fastighetskraschen i Sverige och en stabil sakta uppåtgående trend på solkusten så vet ni vad jag föreslår. Flytta innan fönstret stängs gällande fastighetspriserna. Valet 2018 kommer bli en rörig historia i Sverige. Vi kommer troligen hamna i ngt dödläge och mitt tips från 2016 kvarstår. S kommer bilda regering med C & L med en total oförmåga att göra ngt åt de enorma problem som fortsatt växa i Sverige. Många kommuner kommer gå åt pipan och alla ska med och betala. Som vi sett med de sk ensamkommande (dvs de Hazarer uppvuxna i Iran med Afghanskt ursprung som fått pengar av släkten för att bosätta sig i Sverige) så är aktivisterna starka i Sverige. 

Vill ni nå mig för tips råd eller önskemål om ämnen så är det bara att maila på mensanbetraktelser at gmail.com (om nu någon orkade läsa såhär långt)

/M

41 kommentarer:

  1. Intressant M, tack för det. Själv har jag allt i princip klart för en flytt, förutom hur vi löser det med en äldre släkting, som till varje pris vill bo kvar i "paradiset" Sverige. Vad f-n gör man? Sticker jag så lassar jag över ansvaret på andra syskon. Men jag har i 15-20 års tid varnat för detta, och blivit hånad och utskrattad av dem i början så..iofs WTF?

    Nu är det försent att stiga tidigt upp, som det heter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många av dessa figurer som har skrattat och hånat i 20 år är nu väldigt upprörda över hur det har blivit men ser inget som helst personligt ansvar. Det är f-n otroligt!

      Jag har en äldre släkting som var aktiv M-politiker hela vägen under Reinfeldt. Jag har alltid varit öppen med mina SD sympatier, så det blev ganska frostigt. Men nu sitter samma person och klagar intensivt, samtidigt som det inte finns på kartan att hon gjort något fel! Och då har jag i detalj förklarat Ms immigrationspolitik för henne hela vägen så det funkar inte att hävda okunskap. Men det spelar ingen roll!

      Det flesta svenskar borde omyndigförklaras.....

      Radera
    2. Yes Utlandssvensk, är benägen att hålla med. Det retar mig faktiskt. Själv är jag den resonerande typen och NÄR (inte om) jag har fel brukar jag be om ursäkt om det behövs, och gå vidare med den uppdaterade infon, så att säga. Big deal, vi människor tar fel ibland.

      En av dessa syskon kom nu och beklagade sig, rätt blek i fejan, att husen tappat 1-2 miljoner pga en stor blaffa fula asylantboenden snabbbyggs i området.

      Vederbörande är iofs SD-are numera (och har inte hånat & skrattat) men la förut sin röst på Reinfeldt trots min vädjan om annat. Det blev en rätt dyr valsedel.

      Så..vid dagens slut får man rädda sig själv först och sedan andra. Lite som med syrgasmaskerna på flyget.

      6-10 (det var jag ovan med)

      Radera
  2. Intressant att läsa om era erfarenhet och reflektioner. Tanken att hoppa av skeppet SVEA fanns inte för några år sedan, men framstår inte orimligt längre.

    SvaraRadera
  3. Kul att ni trivs!

    Allt låter ungefär som jag minns det från de gånger vi har varit i Marbella Ploisen och sjukvården är verkligen bra!

    Frågan är om det finns något som är bättre i Sverige? Om man jämför med Schweiz kan man ju säga att Sverige är billigare, men i Spanien är det väl ännu billigare.

    Slutligen håller jag med om fönstret att flytta ut. Det är sannolikt inte lång tid kvar innan det stängs för merparten av den svenska medelklassen.

    SvaraRadera
  4. Har du någon uppfattning om kostnaderna jämfört med Sverige? Om man lever ett normalt medelklassliv, hur mycket skiljer det mellan Stockholm och Marbella?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror ju på en hel del saker. Jobbar man här så är ju skatten mkt lägre, har man barn i privatskola så kostar det en del. Mat & bensin, försäkringsr & vanliga omkostnader är billigare. Den stora grejen är ju också om man gjort sig skuldfri på bostaden. Låna på fastighet är dyrare här med högre ränta och vissa initiala kostnader.

      Radera
  5. Kyparen och klubborna till barnen.
    Hade den lokale tandläkaren varit smart ( då hade han ju förstås ej blivit tandläkare alls...) borde de i maskopi delat ut knäck till barnens föräldrar.
    Mycket effektivt!
    Ofelbart avbitna tänder med "plomber" i signad juletid!
    Trevlig Jul1
    Hoppas det fungerar även under 208.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Support your local dentist. eat more candy".

      Radera
  6. Levnadskostnader i Spanien ligger generellt ca 30% lägre än Sverige
    Vi har haft boende i Marbella sedan 15 år. Det Tartarus skriver om stämmer faktiskt. Det är underbart här och definitivt multikulturellt på ett positivt sätt.
    Det finns bara en hake och det är hur man försörjer sig. Lönerna är betydligt lägre än i Sverige och det medför att de lägre levnadskostnader inte kompenserar de lägre inkomsterna.
    Kan man lösa ut den biten så är livet i paradiset här givet.

    SvaraRadera
  7. Vad brukar man nu kalla de som överger sitt fosterland så fort det börjar bli lite problem.....?

    SvaraRadera
    Svar
    1. På rätt sida av normalfördelningskurvan?

      Radera
    2. @ Tartarus,

      Plus 1

      Radera
    3. Hahaha. Touché :)

      Radera
    4. Finms det något namn för fosterland som överger det folk som har byggt upp dess tillgångar och skänker bort tillgångarna till främlingar som hatar ursprungsbefolkningen?

      Radera
    5. @Pelle: "Fosterland"? Det låter misstänksamt brunt! Det finns inget fosterland annat än för er rasister och fascister, det finns endast en administrativ yta kallad Sverige där ALLA är välkomna! Mitt Europa bygger inte murar! Jalla Jalla Sverige åt alla! NO BORDERS!

      Men det är klart, det ska ju inte finnas gränser IN i Sverige, men kanske ut? Många verkar ju överväga republikflykt nu?

      Vänligen
      Roten

      Radera
    6. Såklart handlar det om vad man värderar. Dessertörer kan ju också sägas tillhöra "rätt sida av normalfördelningskurvan". Frågan är väl vilken variabel den kurvan avser?

      Radera
    7. @ Pelle

      Dessertörer tycker jag rent allmänt brukar vara rätt trevliga personen, en del kanske något överviktiga för sitt eget bästa, men det ligger väl i farans riktning, antar jag.

      Det synes mig att T:s initiala bedömning av dig var riktig. Man får ju aldrig en andra möjlighet att göra ett första intryck.

      Radera
    8. "Vi ger aldrig upp! Varje meddelande att motståndet skall uppges är falskt!" Men jag får ge en poäng på bra utnyttjande av mitt misstag. Hur som haver är ni välkomna att lämna och jag har inget emot om ni senare återvänder eller låter bli. Men jag stannar.

      Radera
    9. Jag värderar ingen oavsett om de emigrerar eller stannar. Allt beror ju på en personliga omständigheter och hur man tror att utvecklingen ser ut.

      Radera
    10. Har sett denna kritik på regimkritiska fora under många år. Det är en rätt trånsynt inställning. Norska motståndsmän som utbildade sig i fredens Sverige för att kunna verka i/för ett befriat Norge skulle med samma logik vara "desertörer". Det är ju faktiskt inte alls säkert att det bästa för en "kamp för Svea" är att stanna och bli sönderskattad kanonmat.

      Utflyttade fd nettoskattebetalare påskyndar ju dessutom processen att socialisterna i 7K får slut på andras pengar, såsom alla socialister gör..

      Radera
  8. Att jämföra motståndsmän med skattesmitare är ju bara löjligt. Utflyttaren gör det ju för egna skäl inte för moder Svea, medan motståndsmannen flydde för att kunna hjälpa sitt fosterland. Försök inte att inbilla mig att någon flyttar för att hjälpa moder svea, det är ju bara självförnekelse i sådana fall. Sedan finns det ju gott om skäl till varför man väljer att springa iväg med byxorna nere istället för att spotta i näven och jobba på, det är jag den första att erkänna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att du kallar svenskar som varit nettobetalare och som efter exit inte utgör någon belastning för "skattesmitare" skvallrar om att du gillar den svenska högskattemodellen.

      För egen del är jag rätt självgående och förlitar mig inte på att någon stat skall försörja mig. Jag vill bara vara fri, men är beredd att acceptera ett rimligt skatteuttag i utbyte mot välfungerande samhälleligt basutbud.

      När det gäller utfallet rent generellt för att "spotta i näven och jobba på" så kan vi ju titta på utfallet för de judar som lämnade Tyskland på 30-talet vs de som inte gjorde det.


      Sveriges problem är i grunden att socialismen kommer att krascha landet då all socialism får slut på andras pengar vid någon tidpunkt, och i Sveriges fall närmar den sig genom massimport av tärande och allt högre beskattning av de kvarvarande skattehjonen.

      Men each to their own...spotta i näven och jobba på..och lycka till :-)

      Radera
  9. Det stämmer att jag gillar den svenska modellen. Sverige har ju varit "högskatteland" sedan åtminstone 1965 (hittar inte äldre data än så). Så för mig är Sverige = start stat. Ogillar man det så är man i fel land och bör med fördel flytta. Jag tror att Sverige framtid, i huvudsak, är ljus. De flesta andra länderna har större problem att brottas med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sverige var under större delen av 1900-talet ett "skatteparadis", i vart fall hade man väsentligt lägre skattetryck än konkurrentländerna. Det var under denna tid (ffa ca 1870 till ca 1910-talet) som det svenska välståndet till stor del skapades. Det ältas en myt att Sveriges välstånd bygger på en "intakt produktionsapparat efter WW2" men det är till största delen en lögn, propagerad för att få svenskar att skämmas över tidigare generationers extraordinärt hårda arbete! I själva verket var den omedelbara efterkrigstiden i tillväxttermer rätt medioker, hämmad inte minst av akut råvarubrist.

      De sk "rekordåren" under 60-talet var bra men inte så extremt bra som man velat framhålla. Det kan dock vara intressant att notera att tillväxten (naturligtvis) föll när den lurige Palme och den ekonomiskt obildade Sträng chockhöjde skattetrycket i slutet av 60-talet/början av 70-talet. Nu var 70-talet iofs knepigt ekonomiskt världen över, inte minst pga två "oljechocker" men Sverige hade klarat sig mycket bättre med ett lägre skattetryck.

      Min uppfattning är att Sverige mycket väl hade kunnat haft en BNP i linje med Schweiz om vi hade avstått från socialism, avundsjuka och högt skattetryck. Men nu står vi där vi står, där socialistiska stater alltid hamnar till slut. Sverige liknar i så måtto DDR, men det är ett avsevärt mer djävulskt hopkok IMO.

      Nej det kommer inte att gå bra. Troligen stånkar det vidare ett tag till för att sedan råka ut för en mer generell fail. Men det är, som alltid, i princip omöjligt att förutspå vad som blir den svarta svanen som sänker Svea.


      Radera
    2. "Min uppfattning är att Sverige mycket väl hade kunnat haft en BNP i linje med Schweiz om vi hade avstått från socialism, avundsjuka och högt skattetryck."

      Ja, det är klart! Sverige borde även ha kunnat bli lite rikare än Schweiz

      Radera
    3. Faktiskt, ja! Tanken svindlar..

      Tror inte medel-svenne har klart för sig hur stort gapet i BNP är som vi står nu. Och hur solitt CH är, riktigt motståndskraftigt på alla sätt och vis. Hade kunnat vara SE om vi spelat korten rätt.

      Radera
    4. US, lite off-topic, hur känner du dig tradingmässing just nu? Känns väldigt olustigt här, och har för avsikt att göra större omdispositioner. I princip allt svenskt ska UT, har redan avvecklat småskräp på skämtlistorna, nu ska det mesta andra ut. Samtidigt känns det som vi generellt ska upp i något sista dödsryck. SEK är alltid minst 10-15% undervärderad as they say, men visar ju ändå viss styrka just nu. Any thoughts?

      Radera
    5. "Any thoughts?"

      Visst! Cryptovalutornas resa påminner mig en hel del om .com aktierna 1999. Den breda aktiemarknaden var då stark, men med låg volatilitet. Nu är hela aktiemarknaden stark med låg vol, men vi har en "blow out top" i cryptos. Min gissning är att det smäller 2018, men att man ska vänta på en kollaps i bitcoin innan man spelar på nedgång. Sen kan man gå kort några av de aktier som har varit heta, som TSLA och AMZN.

      SEK känns också som att "slutet är nära". Exakt hur man ska tima vet jag inte, men det verkar vara en bra ide att gå kort NU. Jag skulle göra mot USD.

      Vi får väl se hur det spelar ut, men jag misstänker att riksbanken ganska snart kommer att sitta i en rävsax. Räntorna går upp i övriga värden och de kommer behöva att höja för att inte få för mycket tryck på SEK, vilket ganska snabbt ger inflation. Men fastighetspriserna faller redan, så om de höjer krossar de den marknaden, vilket mördar den inhemska efterfrågan.

      Mitt stalltips är att de offrar kronan, men att denna sen börjar falla mycket fortare än de har tänkt sig, eftersom omvärlden är redo att klassificera om Sverige från ett A land till ett B land. Kanske kommer vi upp mot 15 mot EUR och då blir det presskonferens om att vi har gått med i den valutan. För riksbanken kommer att stirra in i ett mörkt hål när kronan börjar falla på allvar....

      Men jag kan självklart ha helt fel......

      Radera
    6. Det blir alltid lite fel, har själv lyckats ta mig ur en räcka surdegar med rejäla förluster, men turligt nog prickat ett par riktigt bra, så året kan summeras något bättre än index. Knappt godkänt, för egen del.

      Har bytt somligt SEK mot NOK, som är rätt överkomlig nu @ runt par. Det känns bättre, men det som gnager lite är att NOK ofta åker på lite däng när SEK gör det. Förhoppningsvis mindre än förr? Rent allmänt tror jag på lite muntrare tider för offshore och shipping efter att oljan repat sig.

      Efter ha plågats av en kass, ständigt deprecierande/devalverande SEK under sgs hela mitt vuxna liv tänker jag nu vinka ajö till SEK. Brukar aldrig vara belånad men tänker faktiskt ta SEK-lån som grädde på moset. Det kommer att vara en riktigt skön känsla att ligga med nettoskuld i SEK för första gången i livet :-)

      Tack för din feedback, US, alltid najs att "pick your brain". Tror det kan gå OK det här på personlig nivå.

      Radera
  10. Det här skulle jag gärna ha en källa på: "Sverige var under större delen av 1900-talet ett "skatteparadis", i vart fall hade man väsentligt lägre skattetryck än konkurrentländerna." Det stämmer inte med min bild, men jag har inte heller ngn bra källa för den bilden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelle, du debatterar alltså detta allvarliga ämne mest på känsla? För egen del gillar jag att grotta ner mig i gammal statistik, och har kollat långa tidsserier och jämfört med konkurrentländerna. Nu har jag använt lite olika källor, somliga offline, men jag kan lova dig att jag har ett rätt hyfsat sifferminne.

      Det är dock klädsamt att du erkänner dina tillkortakommanden, så jag googlade lite snabbt fram denna sida:

      https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetrycket-historiskt/

      "Att Sverige har högre skatter än jämförbara länder är ett faktum som upprepats ofta. Historiskt har det emellertid inte varit så. Under de så kallade rekordåren på 1950- och 1960-talen hade Sverige fortfarande ett skattetryck som var lägre än genomsnittet för OECD-länderna. Först i början av 1970-talet blev skattenivån signifikant högre än i jämförbara länder."

      För egen del har jag som sagt grottat ner mig rätt djupt i detta och liknande (det kanske inte är för envar att tex studera SEK-charts från 20-talet :-) ) men "hope this helps" som man säger.

      Radera
    2. Tyvärr är det inga källor som jag litar direkt på, varesig "ekonomifakta" eller dina privata undersökningar. På samma sida som du hittade finns ju en graf https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Skattetryck/Skattetryck-i-Sverige-och-internationellt/ som visar att Sveriges skattetryck varit högre än OECD sedan 1965. Tittar man på dessa tidsserier kan man hitta åtskilliga exempel på länder som haft lägre skattekvot 1965-2016 och samtidigt haft sämre eller likvärdig BNP utveckling än Sverige, tex: Portugal, Storbritannien, Australien, Grekland, Kanada, Mexico, Spanien, Turkiet, Tyskland. Sedan finns det ju också exempel på motsatsen dvs länder där tillväxten varit större än Sverige och som har lägre skattetryck, tex Schweiz och USA. Min slutsats är alltså att sambandet mellan tillväxt och skattetryck inte är särdeles starkt om ens något. Att du inte observerat det trots att du grottat ner dig och enligt egen utsago har gott sifferminne är ju anmärkningsvärt.

      Radera
    3. Pelle, jag vet inte om du har ett läsförståelsehinder, men att skattetrycket ökade kraftigt på slutet av 60-talet (och början på 70-talet) var ju just min poäng :-)

      Efter de kraftiga har inte Sverige haft någon vidare tillväxt. Sveriges välstånd byggdes 1870-1970 (ca) under lågskatteregim. Under dessa 100 år var det två länder som låg i uthållig tillväxttopp i världen: Sverige och Japan. Alla andra, USA inkluderat, låg långt efter i uthållig tillväxt.

      Efter 1970, med socialism och höga skatter har Sverige presterat medelmåttigt som bäst, långa tider uselt. Den sk "borgerliga alliansen" skapade förvisso en del tillväxt genom kosmetiska förändringar på den gamla kassa svenska modellen, men vågade sig inte på några djupare ändringar. Föroppningsvis kommer hela Västeuropas "välfärdssystem" krascha inom en inte avlägsen framtid.

      Vi får se när vi får facit, Pelle. Tack för debatten!

      Radera
    4. Om det var din poäng att "skattetrycket ökade kraftigt från slutat av 60-talet" så borde du kanske skrivit det och inte "Först i början av 1970-talet blev skattenivån signifikant högre än i jämförbara länder", så var det med läsförståelsen.

      Sedan 1970 har Sverige haft en ökning av BNP per capita i USD på ca 115%, i fasta priser. Det är i paritet eller bättre än samtliga de länder jag räknade upp. USA hade högre BNP per capita än Sverige redan 1970, trots att du påstår " Alla andra, USA inkluderat, låg långt efter i uthållig tillväxt." Vem är det egentligen som debatterar på känsla? Vore dock intressant att veta vad för ekonomiskt system du föredrar framför det västerländska välfärdssystemet?

      Radera
    5. Nu var det ju ekonomifaktas skrivning och inte mitt påstående, eller ens poäng. Men båda påståendena är ju sanna och de står ju naturligtvis ej i motsatsförhållande, ett skattetryck kan ju börja höjas ("skattetrycket ökade kraftigt från slutet av 60-talet") för att resultera i ett "signifikant högre" läge i början av 70-talet. Det är ett rätt tramsigt hårklyveri om semantik. Just denna period var det mycket som kom online och som höjdes (oms/moms, arbetsgivaravgifter, Palme/Strängs extrem höga marginalskatter, som nådde upp till 102% vid mitten av 70-talet).

      Du kör en lite tråkig debattstil när du medvetet försöker missförstå, men det synes ju - tyvärr - vara det som vänstern använder sig av. Jag kan förstå det, fakta är ju inte på er sida.

      För att sen svara på din fråga om USA, så finns det naturligtvis ej heller något som hindrar att USA vid en tidpunkt har högre BNP, samtidigt som Sverige och Japan hade högre uthållig TILLVÄXT under perioden 1870-1970. Det beror - naturligtvis - på att Sverige och Japan hade en avsert lägre BNP/cap vid periodens ingång!

      Att Sverige mediokert hankat sig fram i paritet med andra som högskatteland, visar ju inget annat än just det. Själva poängen är ju just att Sverige (och Japan) var uthålligt outstanding globalt under de hundra åren 1870-1970.

      Radera
  11. Till de nya Marbellaemigranterna hör också Hannah Graaf med familj. De har sålt en stor lyxvilla i Sigtuna och flyttat till en lägenhet i Spanien. Har hittills inte stått något om orsaken till flytten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får väl fråga henne ;) Skämt å sido så är det ju många som flyttar ner hit nu. Kända och okända, av de jag pratat med är läget i SE en viktig orsak för samtliga. En intressant sak är att även Tyskar jag pratat med beskriver läget i Tyskland som försämrat och bidragande till en flytt. Verkar som Firma Merkel-Reinfeldt inte lyckats helt.

      Radera
  12. Kanske en ledtråd här:
    "Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna vars bostadsbolag inte har några nya lägenheter klara för inflyttning under 2018, berättar att bostadsbyggandet i kommunen kommer att minska under de kommande åren.

    – Under de senaste tio åren har befolkningen i Sigtuna vuxit med 25 procent. Det har gett oss en rejäl växtvärk när det gäller den kommunala infrastrukturen, till exempel förskolor, skolor och äldreboenden. Vi har helt enkelt inte hunnit att bygga ikapp inflyttningen, säger han.

    – Vi måste under de kommande tre åren investera 1 till 1,5 miljarder kronor i nya skolor och förskolor. De pengarna har vi inte, utan måste låna. Vi står också inför en akut situation när det gäller infrastrukturen. Det är redan långa köer på E4:an. Till det ska läggas neddragningar inom kollektivtrafik. Det har länge varit ett alldeles för ensidigt fokus på bostadsproduktion. Man har glömt det som måste hänga med för att helheten ska fungera.

    Olov Holst säger att Sigtuna kommun behöver en mer blandad bebyggelse.

    – Medelskattekraften i Sverige är 100. För ungefär tio år sedan låg Sigtuna på 112. I dag ligger vi på 97. Det beror på att det, under de senaste 15 åren, nästan bara byggts hyresrätter i kommunen. Vi måste få upp produktionen av villor, radhus och bostadsrätter för att vi ska få en starkare skattebas."
    https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/trots-kris-fa-nya-hyresratter-20226

    SvaraRadera
  13. Kul blogg. Väntar på del III i den här serien.

    SvaraRadera