Sidor

torsdag 23 juni 2016

Kan man lita på myndigheterna vid skymningsläge?

Alla har väl hört om det gamla mantrat om att alla meddelanden om att motståndet skall upphöra är falskt.

Idag twittrade UD ut ett meddelande som inte borde ha skickats ut. Den som uppgavs som avsändare (UD) var nämligen inte det. Istället var det ngn anställd som glömde ställa om till sitt eget twitterkonto.

Ur beredskapsvinkel är det mycket märkligt att ngn nolla på UD har full tillgång till dess officiella twitterkonto. Naturligtvis borde kontot vara kopplat till en dedikerad apparat och det måste finnas föreskrifter med överordnad som godkänner allt som skickas ut i sociala media.

Vid en skymningsläge skulle alltså en ensam nolla på UD kunna skicka ut olika meddelanden i fiendens tjänst, utan att någon kontrollerar vad som skickas ut.

UD skickade ut ngt pressmeddelande om det hela, men faktum kvarstår att en ensam nolla har kontroll över denna informationskanal.




2 kommentarer:

  1. Hej.

    Vilka blir konsekvenserna för en myndighet, dess verkställare och dess ledning, om den inte fullgör sina lagbundna och moraliska plikter mot den laglydige och skattebetalande medborgaren?

    Jag tror svaret på den frågan, och hur ens resonemang om sådant ser ut, avgör graden av förtroende vid skarpt läge - är jag en person som bryter ihop och blir passiv, drabbas jag av panik och flyr alternativt slår åt alla håll, eller tar jag kommandot, pekar med hela handen och organiserar andra runt mig?

    Detta borde vara de enda alternativen, men det finns ett till: agerar jag i enlighet med egoistiska, själviska och av politisk ledning framförda muntliga och vagt godtyckliga instruktioner eller ej? Väljer jag att göra rätt enligt ovanstående stycke, eller väljer jag att göra det jag tjänar på?

    Ju mindre gemenskap i konkret form (familj, fränder, folk, fosterland, (tro)) jag upplever, desto större skäl att agera själviskt. Utan gemenskap finns ingen empati eller sympati i psykologisk mening.

    Angående UD:s twittrande: tror vi på att det var en anställd som hade hjärnsläpp? Själv tror jag det mer sannolikt att det rör sig om en parti-anknuten UD-anställd som trodde att gränsen var mer elastisk än vad som visade sig vara fallet.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde gå att ta reda på, tjänstgöringslistorna är väl offentlig handling? Sen är det bara att gå igenom cv:na från anställningsförfarandet (också offentlig handling) och leta partikopplingar. Ska vi gissa på vänsterblocket?

      Radera