Sidor

tisdag 9 maj 2017

Fortsatt stor migrantström till Italien

Nu ska jag skriva lite om en migrantström som hamnat lite i skymundan av någon anledning. Det stora fokuset på strömmen av migranter till Grekland avtog i takt med att färre kom, av naturliga orsaker. Viss rapportering sker även rörande mellersa medelhavsrutten, men nästan uteslutande i samband med att någon båt förlist och det finns bilder på dödsoffer. Bilder är ju viktigt förstår ni. Sedan är det kanske så att intresset för denna rutt är mindre för här rör det sig främst om folk från central och västafrika samt bangladesh. Inga blivande "syriska vänner" här. Kanske inte lika tjusigt i pk-bubblan?

Hursomhelst så pågår denna migrantström i stor takt. Jag påpekade det för länge sedan att detta skulle fortgå eller öka. Det finns heller inget som tyder på att man får färre migranter, pullfaktorn är såklart rätt stor. Bara man lyckas ta sig en bit ut till havs är chansen stor att EU, Italien eller någon annan organisation kommer och plockar upp dig för vidaretransport till EU.

Hur går det då när man kommit till Italien? Endast 4% får asyl som flyktingar. Ytterligare runt 45% får någon form av uppehållstillstånd, men hälften av alla går under jorden och blir clandestini. Typ papperslösa eller illegala immigranter. Var dessa tar vägen vet man inte, troligen jobbar de svart runt om i stora delar av EU andra lever på brott och en del kränger väskor på stränderna.

Den rådande situationen är ohållbar för EU. Man kan inte ha ett ställe i unionen dit det är fritt fram för illegala immigranter att ta sig och sedan försvinna. Ett tag talades det om att man försökte nå en deal med ngn av alla myndigheter/klaner/grupper i Libyen. Dvs betala sig ur det hela. FN/iom jobbar också genom att flyga hem Nigerianer och andra från det området, innan de fått båtplats. Jag har svårt att tro att de snart igen öppna gränserna inom EU kommer förbli öppna om det pågår okontrollerad migration till Italien och vidare in i EU.

Förra året kom 186000 denna väg och det ser ut att bli liknande siffror i år, om inget görs. Jag tycker man istället för att skjutsa alla till Italien borde börja skicka hem dem. Teckna ett avtal med någorlunda stabila Tunisen, skicka alla uppplockade båtflyktingar till ett läger, bygg ett flygfält och flyg hem dem. Uppenbarligen tar många den chansen när de får dem av iom så man kommer inte mötas av enbart motvilja  från migranterna. Pullfaktorn måste också upphöra. Man kan inte locka med upplockning och sedan förfasas att en del drunknar när de försöker ta sig till den hägrande kustbevakningsbåten. Jag ör säker på att migrantströmmen raskt skulle avta om detta system infördes, de flesta av dessa är ju migranter, inte flyktingar från krig. Precis som med Hazarerna (de sk ensamkommande afghanerna som är Hazarer från Iran) ser de en chans till ett bättre liv och gör ett försök. 

Nedan ser ni siffrorna för i år och förra året.Nedan siffrona per dag för i år. Som ni ser så kommer det spikar med jämna mellanrum, detta är när en ny omgång båtar plockas upp av de olika räddingsaktioner som pågår.Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html


13 kommentarer:

 1. Italiens, EU:s och olika organisationers skeppande av migranter till Italien är ju människosmuggling i stor skala. Helt otroligt att det får pågå. Håller helt med om att det bör upprättas lager på säker mark i Afrika, varför inte på olönsamma hotell i Tunisien, varifrån migranterna kan flygas hem. Så länge alla släpps in i Europa och inte skickas tillbaka så kommer strömmarna att fortsätta och migranterna att riskera livet. Det borde vara ett gemensamt EU-intresse att förhindra dessa strömmar. Säga vad man vill om Macron, men han vill i alla fall försvara EU:s yttre gränser.

  SvaraRadera
 2. "Ett tag talades det om att man försökte nå en deal med ngn av alla myndigheter/klaner/grupper i Libyen. Dvs betala sig ur det hela."

  Italien har under MÅNGA år haft den typen av deal med Libyen, först med Gaddafi och sen med rebellerna. Men delar av övriga EU och framförallt Sverige har grinat, klagat och gnällt tills italienarna gav upp.

  Sverige har spelat en klar nyckelroll i detta. Efter Gaddafis fall fick Italien problem med att skicka tillbaka asylanter och de arbetade då frenetiskt på att få till en ny deal med rebellerna. De lyckades! Men då går Sverige ut och proklamerar att alla i Libyen får asyl här! Jag skojar inte! Det var ett extremt flagrant och provokativt sabotage av Italiens hårda ansträngningar att lösa problemen.

  Det finns många fler exempel på hur vi har motarbetat Italien och även om detta är nästan helt okänt i Sverige, kommer italienarna definitivt ihåg allt. De absolut hatar oss och känner enbart skadeglädje när asylanterna väller in i Sverige. Med all rätt....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Italienarna är tyvärr ej ensamma. Jag har börjat knipa käft om att jag är svensk och hävdat annat (har tämligen neutral accent). Vilket lett till att jag ibland fått höra hur illa omtyckta svenskar är. Nu när Bror Duktig har alla problem på en gång skrattar många åt den humanitära stormakten.

   Att många svenskar tyvärr är rätt naiva på riktigt (som i icke basic streetsmart) hjälper ju inte precis..

   Radera
  2. Ok, men ändå är Italien rätt generösa med olika former av uppehållstillstånd som inte bygger på asylskäl. Endast 4% får av detta skäl, resten av andra skäl. Man tycker att italienarna skulle vara restriktivare och låta alla få avslag och sedan få åka norrut eller hem.

   Radera
  3. Hur går debatten i Italien? Har fått intrycket att man _tidigare_ varit rätt nöjda med att "skicka på Norr", men nu börjat få lite kalla fötter?

   Italienarnas jordbruk och (delvis mycket) lågteknologiska industri och har ju till viss del kunna dra nytta av billiga afrikaner, men denna marknad är väl mättad. Så torde även behovet av nigerianska sexarbetare vara.

   Libyen är väl fö inget ställe afrikanerna är särskilt trakterade att hamna i. Uppgifter gör gällande att libyerna kört igång slavmarknader. I Libyen betalar de sas inte timlön till tjänstefolket..

   Radera
  4. "men ändå är Italien rätt generösa med olika former av uppehållstillstånd som inte bygger på asylskäl."

   Jo, så verkar vara fallet, givet dina siffror. Jag tvivlar inte på dessa, men vet att förr om åren delade de i princip bara ut tågbiljetter norrut. Berlusconi var en VÄLDIGT bra ledare som stod upp för sitt land, men nu är det ju ett tag sen han sparkades ut i vad som nästan var en statskupp och landet i princip blev ett protektorat under EU. Men det jäser där också....

   Radera
  5. "Hur går debatten i Italien?"

   Det stora är att Beppe Grillo leder klart inför valet i början av 2018. Han verkar ligga över 30% och det borde kunna räcka för att bilda regering. Det är inte helt lätt att förklara vad han står för, men man kan väl sammanfatta det med anti etablissemang och anti EU.

   Min uppfattning är att det är ungefär samma strömningar i Italien som i de flesta västländer, dvs, man är trötta på globalism, överstatlighet och migranter.

   "Uppgifter gör gällande att libyerna kört igång slavmarknader."

   Jo, jag såg det. Men det finns nog slavhandel på många håll i den muslimska världen, även om man försöker hålla tyst om det. Inom islam är slavhandel helt legitimt.

   Radera
  6. Jag kan väl tillägga att det även är så att det har blivit mycket svårare för Italien att skicka folk norrut. Både Schweiz och Österrike har täppt till ganska rejält. Detta har i sin tur lett till stora samlingar migranter i t.ex Como, som är något av en jet-set stad vid gränsen till Schweiz.

   Lite roligt har det då varit när en del Hollywood figurer, som har varit stora supporters av öppna gränser, helt plötsligt fick tältläger bredvid villan. Hyckleriet kom verkligen upp till ytan då....

   Radera
  7. Det är alltid intressant när "skiten börja falla på direktörn's hatt", vare sig det är i Lidingö eller Como.

   Beppe Grillo är väl komikern som blev politiker? Inte väl insatt i italiensk politik, däremot verkar debatten vara väldigt frispråkig och mångsidig jmfrt tex SVT de gånger jag ser RAI International (och det är ju ändå "vänsterkanalen").

   Radera
  8. Utan tvekan verkar det vara nya tider i Italien nu, annars skulle man väl inte acceptera att halva EU är där och plockar upp migranter för vidaretransport till Italien. En mkt federalistisk syn. Dvs att släppa dem i Italien är ingen skilmad mot Luxemburg, allt är ju EU. Ngt som. Naturligtvis inte funkar i längden. Italien är ju ett relativt nytt land med stora slitningar sedan tidigare, tror att en okontrollerad migration kommer få en blowout, inte bara genom att Grillo väljs, utan kanske mer konflik mellan regionerna också.

   Radera
  9. Hörde en italienare som sa att Renzi var bra på alla sätt utom just migrantfrågan, att han plockade upp dem i Medelhavet och tog dem till Italien. Förmodligen var det en bidragande orsak till att han förlorade folkomröstningen. Hörde en annan italienare som menade att hela södra Italien är obeboeligt nu pga alla migranter. Även italienare emigrerar således.

   Radera
  10. Frågan är om EU liksom Rom kollapsar under trycket från folkvandringarna.

   Radera
 3. "Bello e abbronzato" har mist sin attraktion i Italien.

  SvaraRadera