Sidor

onsdag 10 maj 2017

Migrationsverket: Antalet ensamkommande kommer öka

Migrationsverket har kommit med en bedömning av effekterna av Regeringens upphörande av id-kontroller.

Sammanfattningsvis tror man att planeringsantagandet B ligger fast. Chansen för utfall i det lägre scenariot har minskat och chansen för utfall i det högre scenariot är fortsatt liten. Man tror att antalet ensamkommande kommer öka då de inte omfattas av Dublinförordningen i samma utsträckning.

Goda nyheter för Bert Karlsson med andra ord. Kanske behöver inte han lägga ner alla HVB hem nu?

Skämt å sido så gör jag samma bedömning som verket. En marginell ökning på totalen kanske, men då det fortfarande är stängt längs många av migrationsrutterna kommer de flesta som tar sig hit redan ha sökt asyl i annat land. Dock kanske man köper nytt pass och söker här istället? 

Det som däremot är säkert är att polisen och migrationsverket kommer få mer att göra. Dels vid gränskontrollerna och att hantera de som felaktigt släpps in och sedan söker asyl, men visar sig vara dublinärenden. Det kan också bli så att fler illegala söker sig hit utan tanke på asyl utan enbart vill ha gratis sjukvård och jobba svart.

Man ska inte heller underskatta den samverkande faktorn som slopade id-kontroller+nya reglerna om upphållstillstånd för gymnasiestudier+ensamkommandes undantag från dublin, har. Dessa tre faktorer kan samverka ganska ohämmat och Migrationsverket spår helt korrekt en ökning. Jag tror att denna ökning kan bli mkt större än vad verket tror, om detta sprider sig (vilket det lär göra).

Regeringen kommer kanske bli tvungna att backa från det hela och införa id-kontroller igen. Man kommer då låtsas vara handlingskraftiga och alla återgår till schlagern eller big brother eller vad det nu är som är viktigast på löpet för stunden. Glömt är de fem punkter jag skrev om häromdagen.

I prognosen gjorde Migrationsverket även bedömningen att det skulle kunna ske en viss ökning av antalet asylsökande under sommaren och hösten 2017. Den bedömningen står fast. I och med regeringens beslut ökar dessutom sannolikheten för fler asylsökande under denna period. Tycker ni bloggen är läsvärd och vill stödja dess fortsatta existens finns det numera en liten knapp ute till höger "Become a Patron" där ni kan välja att skänka 1$ eller mer. Man kan också skänka ett engångsbelopp på "Donate" knappen. Alla bidrag mottages tacksamt. Mer om denna möjlighet i detta inlägg -> http://mensanen.blogspot.se/2017/04/stod-en-gravande-mensan.html

3 kommentarer:

 1. Oavsett om man inför lite strängare kontroller eller skär något i bidragen verkar en pullfaktor öka kraftigt, den att träffa landsmän och likasinnade. I Södertälje ges MC-Donald reklamen på arabiska, här i Uppsala pratas det mer arabiska och persiska än svenska på åtminstone Friskis & Svettis och en del caféer nere på byn.
  Assimilation är bara en from förhoppning.
  Och Romerna har börjat göra hembesök med pappmuggen - inte tillräckligt lönsamt att sitta utanför butik?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, men det är knappast ngn brist på landsmän i övriga Europa heller även om Sverige utmärker sig.

   Radera
  2. Satiren ligger i att allt skulle kunna vara löst över en natt, i avseende nyinflödet. Stopp på uppehållstillstånd till ensamkommande, som i 97% inte har asylskäl. Sedan stopp på permanenta uppehållstillstånd. Sedan stopp på all anhöriginvandring. Sedan ett absolut högsta tak på temporära uppehållstillstånd för de asylansökningar.

   Sen kan man gå vidare med att dra in alla permanenta uppehållstillstånd för de vars hemländer nu inte är i konlrikt och krig. Som danskarna har börjat göra för somalier.

   Vänligen
   Roten

   Radera