måndag 11 november 2019

Valet I spanien, stor framgång för högerradikala

Igår gick spanjorerna återigen till valurnorna för 4:e gången på 5 år (om jag minns rätt). Efter valet i våras har inte vänsterblocket lyckats enas om en regering och majoritetspartiet PSOE har haft en tillfällig regering på plats.

Gårdagens val hade ganska lågt valdeltagande, även om det inte blev lika illa som en del befarade.

Spanska sossarna PSOE tappade 3 mandat till 120 och PP (moderaterna) återhämtade sig en hel del från 66 till 88 (vårens val var ett katastrofval för dem). Deras återhämtning hämmades mycket av att VOX som är ungefär som Spaniens SD gick mycket starkt framåt. Man ökade från 24 till 52 mandat.
Vänsterpartiet Podemos backade 7 mandat till 35 och ett nytt vänsterparti fick 3 mandat (utbrytare från Podemos). Valets stora förlorare blev mittenpartiet cuidadanos som tappade från 57 till 10 mandat.

Ett gäng småpartier med lokal anknytning finns också i parlamentet, dessa har mellan 1-3 mandat samt ett antal lite större regionala partier där ERC är störst med 13 mandat.

Totalt verkar 12 partier ha kommit in i kammaren....

Osäkerheten kring regeringsbildningen fortsätter alltså då inget block fick egen majoritet. Socialisterna backade totalt sett och högern gick starkt framåt samtidigt som mitten bliv betydligt svagare. Ett mer polariserat läge helt enkelt.

VOX framfart är ganska intressant då den delvis följer mönstret från andra länder, men i ett mkt mer forcerat tempo. Första gången VOX blev representerat var i Andalusiens regionval förra året och nu har de 52 platser i parlamentet. Just i Spanien är VOX mycket snabba framväxt lite extra känslig. Som ju alla vet var Spanien en diktatur till Francos död -75 och de första fria valen hölls -77. Många som var med då och deras familjer som var falangister lever än idag. Jag hör ex många spanjorer som säger att de självklart röstar på VOX då deras pappa var falangist etc. VOX har alltså plockat upp en del av det gamla Spanien, men framförallt tror jag att många är lite allmänt missnöjda och ser VOX som ngt nytt. Precis som i andra länder är migrationsfrågan på tapeten här. I början var PSOE ett migrationsparti men när man såg att VOX började växa och insåg att det egentligen bara är i Katalonien och Valencia som dessa tongångar är riktigt starka så har man snabbt bytt kurs i den frågan och börjar liksom Löfven tala om att andra måste "ta ansvar". Jag tror även den nyligen genomförda flytten av Francos kvarlevor bidrog till VOX tillväxt då många av religiösa skäl var emot detta. VOX är mkt traditionellt katolskt i sin framtoning (enligt mig inget vinnande koncept i längden då den katolska kyrkans inflytande snabbt minskar i Spanien, men vi får väl se).

På länken nedan kan den intresserade kika runt lite på resultaten. Bl.a. ser man att Spaniens rikaste kommun Benahavis har VOX som största parti.

Valresultat