måndag 29 augusti 2016

Emigrera del 8 Kanada

Idag fortsätter serien om att emigrera. Det var ett tag sedan jag senast gjorde ett inlägg i serien. Anledning är helt enkelt att åsiktskorridoren rämnade, decemberöverrenskommelsen dog och på riksplaner har "man" insett åt vilket håll vi var på väg. Dessvärre görs inte riktigt tillräckligt, eller i vart fall inte saker snabbt nog. Jag får ofta frågan i kommentarsfältet om att fortsätta denna serie och here we go!

Tidigare inlägg hittar ni här

Del 1 Emigrera
Del 2 det första urvalet
Del 3 Finland och Åland
Del 4 om Norge
Del 5 om Estland
Del 6 om Nya Zeeland
Del 7 om att lära sig ett nytt språk 

Det kan vara så att jag viktar om poängen allteftersom jag tittar på fler länder eller om ngn korrigerar mina slutsatser.

Kanada är ganska given kandidat, då det är ett västland långt borta från Europas allt mer osäkra framtid.

Mer detaljer om poängsättningen kan ni hitta i Del 2. Om någon läsare har särskild insikt om något land, får ni gärna påpeka att jag har fel eller så.

Kanada

SKOLA (1-5p) 4
Kanada hamnar på plats 9 i Pisa undersökningen när det gäller matematik och engelska (Sverige på plats 36). Undersökningens relevans kan väl disk. men det torde i vart fall ge en fingervisning om hur det står till med skolan. Man har dock legat högre och en diskussion pågår i Kanada om hur man skall bryta den nedåtgående trenden.

Skolplikt råder i Kanada mellan 6-16 år ålder. Skolan är lite olika uppbyggd i de olika territorierna, men det finns vissa ramar att hålla sig inom. 95% av barnen går i en statligt finansierad skola och resterande i privatskolor. I Kanada får man ha könsseparerade skolor. Dvs pojkskolor/flickskolor. Ett otyg som utnyttjas av islamister nuförtiden.

Gällande högre utbildning har man två universitet på top 40 i världen, vilket får anses bra. Dock tappar främst University of Toronto på rankingen. Från plats 17 till 34 under senare år.

Dessvärre har den västerländska sjukdomen "safe spaces" även fått fäste i Kanada och på University of Toronto. 

De fallande rankingen och identitetspolitikens fäste i Kanadas högre utbildning drar ned betyget en aning.

SAMHÄLLE (1-5p) 3
Det Kanadensiska samhället har vuxit kraftigt sedan 1990. Mellan 1990 och 2008 växte befolkningen med 20%. I huvudsak genom immigration. I Kanada finns 33 olika etniska grupper där varje grupp består av fler än 100 000 individer. 

2031 räknar man med att halva befolkningen har en eller bägge föräldrarna födda utomlands.

Kanada är ju kända för att satsa på kvalificerad immigration. Där man använder sig av olika poängsystem för att ge uppehållstillstånd. Men faktum är att endast 10% av immigranterna kommer in på detta sätt.

De stora grupperna immigranter kommer från Kina, Indien & Filippinerna. Av muslimska länder dominerar Pakistan följt av Iran. Det finns tiotusentals illegala immigranter i Kanada då frågan att söka upp och utvisa detta varit mkt lågprioriterad.

Är ni förresten sugna på Vancouver har man nu en inflyttningsskatt på 15% på allt kapital ni tar med er.....
Betyget blir en trea. Man har historiskt lyckats ganska väl i sitt samhälle, som är en europeisk variant av den amerikanska modellen (kanske man kan säga lite generaliserande). Men man är på ett sluttande plan för tillfället (se mer nedan).
BROTTSLIGHET (1-3p) 2
Kanada ligger ganska medelmåttigt på crime rate. Lägre än Sverige, USA , men högre än Finland, Tyskland, Spanien & Danmark. 

Betyget blir en två då det krävs mer för en toppoäng.

SPRÅK (1-3p) 3
Engelska och franska är huvudspråken. Inga konstigheter.

BOSTAD (1-3p) 3
Den Kanadensiska bostadsmarknaden är sundare än i Sverige. Hyran är i paritet med den här. Vill man köpa är det ungefär halva priset.
Klart attraktivt alltså om man gör en exit från den svenska bostadsmarknaden. 

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 2
Identitetspolitiken är inte en svensk sjukdom utan kommer från väst. Dessvärre har den fått gott fäste i Kanada. Pga sin etniskt mkt spridda befolkning finns fina röstboskap att fiska efter i den identitetspolitiska gyttjan, vilket man gjort med framgång.

Poängen blir rätt låg då sjukdomsinsikt saknas överlag. Man valde ju exempelvis Justin Trudeau till premiärminister. Man kan säga att han gjort en miljöpartiet och omfamnat allt trams och fick genom detta den muslimska befolkningens röster.

ISLAMISM (1-3p) 1
Kanada har ett problem med islamister. Länge har man vänt det blinda ögat till och hoppats på det bästa. Med den stora invandring man haft har det även kommit stora mängder muslimer, de flesta vanligt folk såklart men även andra har slunkit med. Även inhemsk radikalisering är ett problem då man saknat resurser & vilja att förebygga detta. snarare har alla försök bemötts med islamofobikortet...känns det igen?

Här kan ni läsa en lång artikel av John Schindler om Kanadas islamistproblem JS är en fd analytiker inom NSA och har mkt god insikt i militant islamism.

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga större saker brukar ske i Kanada.

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 1
Jag hade tidigare en god bild av landet, men den har solkats avsevärt de senaste åren. Främst av den anledningen att man haft en okontrollerad framväxt av salafism i landet, vilket kommer leda till våldsutbrott. Attacken i Ottowa var utfört av ett psykfall, men redan 2006 lyckades man stoppa en planerad attack från islamister. Då företeelsen växt kraftigt, men säkerhetstjänsten inte hållit jämna steg är jag skeptisk. Man skall också hålla i minnet att Kanada varit ngt av en safe haven, och man brukar inte skita i eget bo. Börjar man däremot sätta åt islamisterna kommer dessa spärrar släppa på allvar.

NATUREN (1-3p) 3
Naturen är väldigt lik den svenska, om möjligt ännu bättre.

SKATTER (1-3p) 2
Skattetrycket i Kanada är lägre än i Sverige. På 100 000 dollar är skatten mellan 22,2 och 30,6% (inkl marginalskatter). Quebec är högskatteterritoriet i Kanada.

VISUM (1-2p) 2
Har du rätt kvalifikationer är det nog ganska lätt att jobba i Kanada. Det underlättar naturligtvis om du får ett jobb där på förhand då arbetsgivaren (på större ftg) har expat erfarnhet.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 2

Utsikterna för Kanada blir medelmåttiga. Främst då man nu gått in på den väg Reinfeldt gjorde. Man börjar dock från en bättre position och det finns redan motstånd i Kanada mot den förda politiken, något som gör att jag inte ger landet ett bottenbetyg.

ARBETE (1-5p) 4
För vår del skulle det nog inte vara några större problem att få jobb i Kanada. Denna punkt är dock naturligtvis väldigt subjektiv.

Totalt 35 poäng

Som alltid är ni läsare som är mer insatta än jag på ngn del i det jag skriver, mkt välkomna med korrigeringar eller synpunkter som jag kanske bör beakta.


23 kommentarer:

 1. 15% front load på kapital in låter ju..sådär smart :(

  Vill minnas att jag läst att man haft program för "kvalificerade investorer" men att dessa stängts eller pausats pga av att de är populärar. Även Macau pausade sitt investorsprogram för några år sedan (då räckte det att köpa fastighet för 2 kMOP).

  Det är rätt lustigt fö att se att dessa länder säger..stopp o belägg vi har fullt till rikingar medan Sverige tar in klienter för evig bidragsförsörjning (livskostnad runt 6 miljoner för tex Somalier i Norge, borde vara ung samma i Sverige)

  SvaraRadera
 2. De är bra på hockey men har en sjujävla massa mygg på sommaren.

  SvaraRadera
 3. Håller med Kanada är jätte bja. Ett äkta invanjarland. Min mojmoj kommer fjån kanada.

  //Annie Bladt

  SvaraRadera
  Svar
  1. @ Annie,

   "Min mojmoj kommer fjån kanada"

   Skärpning! Alla människor kommer från Afrika!

   Radera
 4. Utan att veta alltför mycket om Kanada, låter detta i mina öron som en balanserad och vettig sammanfattning. Det enda vettiga jag möjligen har att tillägga är att klimatet är riktigt bistert på många håll.

  Vilket land leder enligt ditt poängsystem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska göra en henomgång och lite revidering av tidigare poäng när jag är färdig med ytterligare några kandidater

   Radera
 5. Det här med emigration, vilket jag egentligen inte gillar, vaknade till i mig igen då jag läste dagens cornucopiareferat om en internationell militärövning i landet, det gällde att slå ner ett uppror mot regimen, förlåt separatister och terrorister vid namn typ Dackes vänner, underförstått understödda av ryssland, och hela EUs styrka verkar vara redo att slå ner sådant inom imperiet.

  Det är mao väldigt svårt att bli av med rådande regimen då eu nu verkar gjort gemensamm sak mot sådant.

  Orwell roterar antagligen i sin grav.

  SvaraRadera
 6. Jag har länge levt i den villfarelsen att det går att flytta från Sverige för att undgå de senaste tjugo årens utveckling med identitetspolitik, kulturmarxism, feminism etc.

  Efter att ha studerat ledande västerländska kulturkretsar (begränsat till engelsk- och tyskspråkiga kunskapskällor) har jag kommit till slutsatsen att det inte finns någon plats att fly till.

  Sjukdomen har drabbat den västerländska kulturens själ. Det är lika gott att stanna här och bjuda motstånd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, ibland tror man det är ett svenskt påfund. Men det kommer från Us/Uk. Men precis som med mkt annat nytt går Sverige all in med identitetspolitik och kulturmarxism. Så det är lite olika grader i helvetet, men jag tror det finns några alternativ kvar.

   Radera
  2. Jag föreslår att anonym 19:02 börjar följa den danska debatten. Visst finns kulturrelativister, men de är ett särintresse i marginalen. Det är noll av gullande med identitetspolitiska etniska intressegrupper och ett tydligt ställningstagande för Danmark och det som är danskt. Dansk politik är lättrörlig, passar inte galoscherna går väljarna raskt över till nya partier. Debatten är bildad på ett sätt som nästan får mig att brista ut i gråt, en tidningssida har mer text än bild, när det omvända gäller i Sverige. Två (2!) bilar hann brinna i Köpenhamn innan danska polischefen satte in alla resurser samt gick ut i media och förklarade att sådant här svineri inte skulle få sprida sig från Sverige. Ligisterna skulle inte kunna sova lugnt för nu skulle det bli klappjakt. Det är totalt otänkbart att någon skulle börja yla om fler fritidsgårdar, att det var rop på hjälp och att samhället var den egentliga förövaren.


   Vänligen
   Roten till det onda

   Radera
  3. Dessa två brinnande bilar kom naturligtvis in på SVT:s texttv.
   Det brann visst åtta bilar i Fittja och två polisbilar blev sönderslagna i en fälla som hade gillrats för poliserna. En greps men släpptes direkt av åklagaren.
   Jag försökte hitta detta i MSM. Nej inget men två brinnande bilar i Köpenhamn... Paret Adelson hade ganska rätt.

   Radera
  4. @ Tartarus,

   "Jo, ibland tror man det är ett svenskt påfund. Men det kommer från Us/Uk."

   Mycket mer från US än UK, men alla angloländer är absolut drabbade. Men t.ex Kanada är mycket värre än UK vad gäller dessa frågor. T.ex tror jag inte att Trudeau hade kunnat bli PM i UK.

   @ Roten,

   Jag håller med om allt du säger om Danmark! Men det gäller även många andra västländer. Rent allmänt finns det problem på de flesta håll, men Sverige står ut som klart värst.

   Radera
  5. Sverige följer som bekant u.s.a med 10 års eftersläp, den PKretorik som började grassera där runt millenieskiftet slog till med full kraft i Sverige runt -05-06.

   Uppskattar mina Danmarksbesök mer och mer, bara det att kunna gå på dansk restaurang, med dansk mat, är fantastiskt. Både för att maten är så god, för att man får en snaps utan prut, men framförallt för att de finns ö.h.t. Försök hitta en svensk restaurang i Sverige... Det är nog t.o.m enklare att hitta i New York än i Eslöv.

   Vänligen
   Roten till det onda

   Radera
 7. Varför inte snegla på Island också? Som nordbo är det ju ännu lätt att flytta inom Norden. Island är isolerat och har tagit emot runt 600 asylanter totalt genom åren. Som svensk är man också just nu populär tack vare Lagerbäck... Ett minus för oss naturälskare är dock avsaknaden av skog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har kikat på Island med klimatet och naturkatastrofs "risken" gör oss tveksamma. Möjligen kikar jag igen. Bopriserna är f.ö. Förvånadsvärt höga på island.

   Radera
  2. "Bopriserna är f.ö. Förvånadsvärt höga på island."

   Så farligt är det väl inte?

   Stor villa vid vattnet mitt i Reykjavik för 7 mio SEK:

   http://fasteignir.visir.is/property/185926?search_id=22019061&index=8

   Ett normalt parhus i Reykjavik för 3 mio SEK:

   http://fasteignir.visir.is/property/185873?search_id=22019222&index=31

   Radera
  3. Förvånadsvärt i meningen litet land som haft superfinanskris efter bankhaverierna. Men valfångeriet går kanske bra ;)

   Radera
  4. Det är milda vintrar på Island. Faktum är att du knappt kan åka skidor pga bristen på snö. Somrarna är inte särskilt varma. Det är faktiskt inte så stor skillnad på sommar och vinter... Beror förstås på vad man gillar, men klimatet är knappast ett skäl att avstå från Island.

   Radera
  5. De isländska affärsmän som korsat min väg har varit...kreativa..för att vara diplomatisk. Anekdotiskt kanske, men noterar att en del udda leasingverksamhet tex utgår från Island. Agerandet kring bankerna, att man vägrade ansvar, förstärker bilden av ett fiffel-land.

   Island har även "blåst" Sverige i en gammal nu bortglömd affär där isländska flygledare utbildades i Sverige. Isländska staten smet sedan från notan, som de svenska skattebetalarna fick stå för (Sverige kom fram till att man inte kunde driva in en skuld som staten Island har till en svensk skola).

   Dessutom har de väl infört porrförbud, så feminazismen förefaller vara stark på ön?

   Radera
 8. Hej.

  Om man får önska land så är jag nyfiken på Grönland, Svalbard, Spetsbergen och liknande. Jag är inte insatt i hur hög grad av suveränitet från hemländerna dessa platser har, men tänker mest på de praktiska detaljerna som du har i dina listningar.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svalbard/spetsbergen går bort direkt då Ryssen är traktatland och har lite svårt att hålla sig till traktatsreglerna. Grönland, säkert fint med tror inte riktigt befolkningen i sitt välmarinerade tillstånd är några långsiktiga grannar.

   Radera
  2. Grönland har en helt absurd självmordsnivå: https://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_in_Greenland

   Sen så är Grönland, i likhet med Färöarna, inte ekonomiskt gångbart utan beroende av danska subventioner.

   Radera
 9. Kanada pekas på flera ställen ut som havande en rejäl bostadsbubbla, men lite olika mellan olika städer. Särskilt Vancouver brukar nämnas. Googla housing bubble canada för att läsa mer.
  Sen är ju Kanada ganska olika mellan olika delar. Västkusten har t ex naturkatastrofrisk, resten inte.

  SvaraRadera