måndag 11 november 2019

Valet I spanien, stor framgång för högerradikala

Igår gick spanjorerna återigen till valurnorna för 4:e gången på 5 år (om jag minns rätt). Efter valet i våras har inte vänsterblocket lyckats enas om en regering och majoritetspartiet PSOE har haft en tillfällig regering på plats.

Gårdagens val hade ganska lågt valdeltagande, även om det inte blev lika illa som en del befarade.

Spanska sossarna PSOE tappade 3 mandat till 120 och PP (moderaterna) återhämtade sig en hel del från 66 till 88 (vårens val var ett katastrofval för dem). Deras återhämtning hämmades mycket av att VOX som är ungefär som Spaniens SD gick mycket starkt framåt. Man ökade från 24 till 52 mandat.
Vänsterpartiet Podemos backade 7 mandat till 35 och ett nytt vänsterparti fick 3 mandat (utbrytare från Podemos). Valets stora förlorare blev mittenpartiet cuidadanos som tappade från 57 till 10 mandat.

Ett gäng småpartier med lokal anknytning finns också i parlamentet, dessa har mellan 1-3 mandat samt ett antal lite större regionala partier där ERC är störst med 13 mandat.

Totalt verkar 12 partier ha kommit in i kammaren....

Osäkerheten kring regeringsbildningen fortsätter alltså då inget block fick egen majoritet. Socialisterna backade totalt sett och högern gick starkt framåt samtidigt som mitten bliv betydligt svagare. Ett mer polariserat läge helt enkelt.

VOX framfart är ganska intressant då den delvis följer mönstret från andra länder, men i ett mkt mer forcerat tempo. Första gången VOX blev representerat var i Andalusiens regionval förra året och nu har de 52 platser i parlamentet. Just i Spanien är VOX mycket snabba framväxt lite extra känslig. Som ju alla vet var Spanien en diktatur till Francos död -75 och de första fria valen hölls -77. Många som var med då och deras familjer som var falangister lever än idag. Jag hör ex många spanjorer som säger att de självklart röstar på VOX då deras pappa var falangist etc. VOX har alltså plockat upp en del av det gamla Spanien, men framförallt tror jag att många är lite allmänt missnöjda och ser VOX som ngt nytt. Precis som i andra länder är migrationsfrågan på tapeten här. I början var PSOE ett migrationsparti men när man såg att VOX började växa och insåg att det egentligen bara är i Katalonien och Valencia som dessa tongångar är riktigt starka så har man snabbt bytt kurs i den frågan och börjar liksom Löfven tala om att andra måste "ta ansvar". Jag tror även den nyligen genomförda flytten av Francos kvarlevor bidrog till VOX tillväxt då många av religiösa skäl var emot detta. VOX är mkt traditionellt katolskt i sin framtoning (enligt mig inget vinnande koncept i längden då den katolska kyrkans inflytande snabbt minskar i Spanien, men vi får väl se).

På länken nedan kan den intresserade kika runt lite på resultaten. Bl.a. ser man att Spaniens rikaste kommun Benahavis har VOX som största parti.

Valresultat
4 kommentarer:

 1. Intressant att du uppdaterar den politiska situationen.

  Skulle du inte kunna uppdatera lite om livet i allmänhet efter flytten? Du kan ju anonymisera och måla i breda penseldrag om det känns för privat.

  Det jag är nyfiken på är hur kontakterna med Hacienda har förlöpt. Jag tittar på ev flytt ill antingen Spanien lr Portugal och Portugal ser bättre ut för mig som FIRE med lite blandade tillgångar. Jag har tittat på Modelo 720 och jag inser att detta kommer bli ett så kalla pain in th *** då böterna för misstag vid inlämnandet är så höga att många struntar i det, vilket ju inte är någon bra lösning..

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 dagar utan något svar lr annan kommentar/interaktion. Snart får du nöja dig med stavningstanten. Såg även att cornu plockat bort länken till dig. Tack för kaffet.

   Radera
 2. Mitt namn är Anna Sjoberg, från Stockholm - Sverige, jag är läkare av yrke. Idag är en av mina lyckligaste dagar i mitt liv att dela med dig här hur jag fick min äkta kärlekspartner hemma på en julsäsong. Jag läste liknande inläggskommentar online blogg förra veckan om Dr. Oduduwa kärlek spellcaster har begåvade krafter för att hjälpa mig med magiska kärlek stava del för att återställa min ex pojkvän tillbaka till mig efter 2 års separation, jag provade, förvånansvärt min pojkvän tillbaka tillbaka för att älska mig och vi boht tillsammans i samma hem för mig, nu älskar vi varandra mer än någonsin tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr.Oduduwa kraftfull magisk kärlek stavning del till alla som försöker förena tillbaka ex kärlekspartner, också älskar stava för att ändra trasiga äktenskapsförhållanden inom 2 dagar dina relationsproblem är över.
  Ni kan alla få samma hjälp från honom via kontaktadress: (dr.oduduwaspellcaster@gmail. Com)
  Jag bevittnade verkligen ett omedelbart resultat efter två dagar av aktivering av kärleksstava. Jag vittnar idag att Dr. Oduduwa kan hjälpa till att lösa följande - Love spell portion to ....
  * få tillbaka din ex kärlekspartner,
  * återställa kärleksförhållande mot förlust
  * förena bruten äktenskapsförhållande
  * magisk kärlek för att komma tillbaka
  * sluta skilsmässa
  * Älskar stava för att undvika att fuska par
  * Älskar stava för att sluta dela
  * Talisman ring för kärlek dominans.
  * magisk stavring för kärlek. etc.
  Jag försökte, magiska kärlek stavning del tillbaka min ex kärlekspartner inom 2 dagar. det fungerar till mitt bästa. det fungerar för dig.

  SvaraRadera
 3. Skulle vara intressant att läsa om dina intryck från hur dina nya myndigheter hanterar coronaviruset.
  Och annat med går bra att skiva om också, såklart. Mvh Fredrik

  SvaraRadera