fredag 12 juni 2015

Emigrera del 3, Finland och Åland

Detta är del 3 i serien Emigrera

Tidigare inlägg hittar ni här

Del 1 Emigrera

Del 2 det första urvalet

Det kan vara så att jag viktar om poängen allteftersom jag tittar på fler länder eller om ngn korrigerar mina slutsatser.

Finland och Åland är ganska givna kandidater, främst då vi har vissa kontakter både på fastlandet och på Åland. Kulturellt är det också ett litet steg att ta till den östra rikshalvan. Jag bedömer dem separerat då de skiljer sig såpass mkt åt.

Det som möjligen ligger Finland och framförallt Åland i fatet är att det känns lite fuskigt att flytta så nära. Lite som att inte våga släppa sargen när man har nya hockeyrör.

Mer detaljer om poängsättningen kan ni hitta i Del 2. Om någon läsare har särskild insikt om något land, får ni gärna påpeka att jag har fel eller så. Nog om detta, här kommer Finland och Ålands poäng från Juryn.

Finland

SKOLA (1-5p) 5
Finland hamnar på plats 10 i Pisa undersökningen (etta i EU). Undersökningens relevans kan väl disk. men det torde i vart fall ge en fingervisning om hur det står till med skolan.En enkel sökning ger också att den Finska skolan lyckas bra och lovordas i diverse artiklar. I Finland har man läroplikt, inte skolplikt. Grundskolan är 9-10 år. Normalt börjar man vid 7 års ålder. Kommuner med svensktalande befolkning är skyldiga att ordna undervisning på svenska. Skolan är avgiftsfri (i huvudsak). Gällande högre utbildning rankas 5 stycken Universitet i Finland på top 300 (oklar cred på rankinglistan). Man har också möjlighet att åka till SE och studera, varför man nu skulle vilja det. Det finns också flera olika finlandssvenska stiftelser som stödjer ungdomars utbildning.

SAMHÄLLE (1-5p) 5
Det finska samhället är ganska homogent. Dock är den finlandssvenska befolkning något missnöjd då man tycker sig hamna mer i skymundan och på sikt kan man tänka sig att finska Finland tar mindre och mindre hänsyn till svensktalande finnar. Finland har varit relativt restriktiva gällande invandring, men det har ökat sedan slutet på 90-talet. Vad jag kan se är integrationen av invandrare god och risken för social oro torde inte vara särskilt stor. Gällande ordning och reda avseende myndigheter och grundläggande service är det liknande som i Sverige. Sannfinländarnas intåg i politiken har gett lite gnissel i maskineriet, men det verkar som att det har normaliserats på senare år.


BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Finland ligger mkt låg gällande mord per invånare (vilket blir den nationella faktor jag använder). 1,7 mord/100 000 invånare. Som jmf ligger Sverige på 0,7 och Honduras på 90.

SPRÅK (1-3p) 3
I de delar av Finland som är aktuella bör svenska fungera ganska bra, även om det allt oftare är så att personer enbart talar finska. Som tvåspråkigt land tillhandahåller dock alla myndigheter all information på svenska. Finnarna är hyfsade på engelska också.

BOSTAD (1-3p) 2
I Finland föreligger amorteringskrav på 30 år, och de flesta amorterar bostaden snabbare än så. Dock har tydligen prisutvecklingen oroat en del folk som varnar för begynnande bostadsbubbla. Prismässigt verkar Finland ligga efter oss, varför vi skulle få mer bang for the buck där. Dock är det inte billigt.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 4
Tiina Rosenberg kallar Finland för ett gubbvälde. Med tanke på kvaliten i Tiinas uttalanden får det bara anses positivt. Finland var först med kvinnlig rösträtt i Europa och har haft starka kvinnor på framträdande roller. Tinnas uttalande tar jag som ett uttryck för att genusmaffian inte lyckats slå klorna i Finland än. Ngt bra alltså. Med sin närhet till Sverige ska man dock inte hysa några illusioner om att de intersektionella gör allt för att förgifta Finland. Jag tror dock att det finns viss motståndskraft. Vad jag har kunnat hitta finns det inte något utbredd postmoderrnism och identitetspolitik i Finland (rätta mig gärna om jag har fel). Det blir inte maxbetyg då det finns vissa tecken på att Finland är måltavla för slikt trams.

ISLAMISM (1-3p) 2
 Finland har relativt sin muslimska befolkning (50 000), många jihadresenärer (terrorister) som åkt till Syrien. c:a 30-40 st. Detta är en oroväckande tendens och drar ned betyget. Man verkar även vara något slappa i sin hantering av IS-idioter. Verkar vara mer fråga om stöd än att rycka deras pass. Lite förvånande då jag trodde finnarna skulle ta i med hårdhandskarna.

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Finland ligger stabilt utanför alla former av katastrofområden

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Jag har en god bild av Finland, vi känner en del finnar och har en del andra band till Finland. Det verkar vara ordning och reda och man tar inte förhastade beslut hit och dit.

NATUREN (1-3p) 3
Naturen är väldigt lik den svenska, om möjligt ännu bättre (nä vi är inga utförsåkare).

SKATTER (1-3p) 2
Skattetrycket i Finland ligger högre än i Sverige. De har dock efter den senaste sänkningen en lägre bolagsskatt (20%) än Sverige (22%). Skatten på arbete är progressiv med en maximal skatt på 58%, där det stora hoppet sker på inkomster över 71 000 Euro. Trots det höga skattetrycket får Finland inte bottenbetyg, då man i likhet med Sverige har "gratis" skola och sjukvård.

VISUM (1-2p) 2
Det finns inga problem att åka och arbeta i Finland vad jag kan utröna.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 2
Geopolitiskt ligger Finland lite risigt till som granne med Ryssland, dock har man en stark försvarsmakt och har gett Ryssen på pälsen förr om åren vilket torde minska Rysslands benägenhet att försöka igen. Som EU medlem finns det både fördelar (inre marknad) och nackdelar (en ökad komplexitet att bedriva handel) vilka kanske tar ut varandra. Finland är ganska beroende av utrikeshandel. Gällande livsmedel verkar det som att Finland har varit ganska bra på självförsörjning, men trenden är att 5-6% av jordbruken läggs ned varje år. Jag antar att palmolja som åker över hela jorden är lönsammare på ngt bisarrt sätt. Energimässigt är Finland ganska sårbart. Nordligt läge (behov av uppvärmning) i kombination med glesbefolkat och elintensiv industri ger att man är relativt känslig avseende avbrott i energitillgången.

ARBETE (1-5p) 4
Möjligheten till arbete skulle nog få anses vara mkt god för en av oss och ok för den andre. Inga problem att arbeta inom EU.

Totalt 42 poäng

Några länkar

Klimatguiden

PISA Finland 

Top 300 universitet

Brott

Jihadfinnar


Åland

SKOLA (1-5p) 5
Vad jag har kunnat se är skolan bra på Åland. Se övrigt gällande Finland ovan.

SAMHÄLLE (1-5p) 4
Åland är demilitariserat och har en stor grad av självstyre. Åland är oerhört protektionistiskt och det finns starka lagar om hur det Åländska skall bevaras. Som utböling finns det en del hinder att ta sig över, men om man bortser från att man aldrig blir lika fin som de med hembygdsrätt är det nog inga konstigheter. Betyget dras ned en aning av hembygdsrätten.

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Finland ligger ok till och Åland torde inte vara sämre vad jag hittat. 

SPRÅK (1-3p) 3
Alla talar svenska.

BOSTAD (1-3p) 2
Man är begränsad av hembygdsrätten. Som svensk kan man köpa lägenhet och bostad i planlagt område (dock mindre tomt än 4000 kvm). Man får inte äga bostad med jakt eller fiskerättigheter eller som är del av samfällighet.Alternativet synes alltså vara att flytta till ngn villa. Hyra verkar dock funka för det mesta, varför man kanske kan satsa på att hyra en lämplig bostad istället.  Ska man köpa är priserna iaf inte låga, dock borde det gå att få ner priset avsevärt om man struntar i sjönära läge. 

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 2
Med tanke på Ålands mkt protektionistiska hållning och värnande om det Åländska tror jag inte dessa tomtar har mkt att hämta här. Förvisso tror jag en del flyttar till Åland pga möjligheter till hemundervisning isf skola, men det är nog hyfsat ofarliga "flummare".

En insatt läsare har gjort mig uppmärksam avseende utbredningen av identitetsvänstern på Åland (samlingsnamn på postmodernister, intersektionella och identitetsvänster) tydligen vinner mark mycket snabbt. Åland har alltid sneglat mkt på Sverige, och följer man endast Sverige genom att lyssna på Reinfeldt Romson samt Aftonbladets ledarsida kan jag förstå att man hamnar fel. Detta verkar Åland ha gjort. Debatten på Åland rör nu mottagande av 400 flyktingar. I procentuella termer ett större mottagande än det Sverige gör per år (vilket gått sådär). Det verkar även höjas röster för att man ska fimpa hembygdsrätten rörande dessa flyktingar. Man verkar alltså vara på väg i full fart in i identitetspolitikens bergvägg. Då man ligger några år efter Sverige ser framtidsutsikterna inte så ljusa ut.

Med detta i åtanke och att Åland troligen har hela resan ned i avgrunden framför sig, sänker jag betyget till en tvåa (från 5).

ISLAMISM (1-3p) 3
Obefintlig på Åland än så länge. 

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga konstigheter här.

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Åland känns lite hemma. Alla talar svenska, inga problem med fortsatt jobb mot befintliga kunder i vissa avseenden. Vi har släkt med hus på ön och det är nära släkten i övrigt.

NATUREN (1-3p) 2
Vi är mer för skog än hav om man säger så.

SKATTER (1-3p) 2
Åland har med finska mått mätt en låg kommunalskatt c:a 7%, varför skattetrycket där är lägre än på fastlandet. Åland är även utanför EU-mervärdesskatteområde, vilket kan vara bra att veta. Skattetrycket är fortfarande högt i internationell jmf. Dock ingår skola och sjukvård i det man "får".

VISUM (1-2p) 2
Inga problem.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 3
Åland är ganska beroende av import. På lång sikt med begränsningar i oljetillgången kan det bli ett problem pga dess läge som Ö. Samtidigt är det en liten befolkning och man har väl ok lokal tillgång på föda. Det finns också såklart fördelar med ett isolerat läge om man tänker på sociala folkvandringar.

ARBETE (1-5p) 5
Det borde inte vara något större problem att i princip fortsätta göra det vi gör idag. Vissa smärre inskränkningar eller nya vinklar får man kanske fundera på. Åland satsar på att locka entreprenörer och nya ftg, vilket passar oss bra. 

Totalt 41 poäng

Ålands statistikmyndighet

Arbeta och bo på Åland

Flytta till Åland

Flyktingar och hembygdsrätt
26 kommentarer:

 1. Identitetsvänster förekommer på Åland också i de vanliga miljöerna.

  http://mellanvassenochland.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, är Nya Ålandstidningen representativ för hela Åland eller en vänsterblaska?

   Radera
  2. Jag väljer dig att svara annonymt. Jag är arbetar på en position med stort infytande och makt på Åland. Skriver jag mer än så här kan jag få oerhört stora problem.

   Nya ålandstidningen och Ålandstidningen kallas i fokmun för gamlan och nyan här. De ägs av samma ägare och driver en agenda som påminner om aftonbladet. Alltså mycket vänster, är mycket pro invandring osv. Just nu pågår en kampanj att tysta alla kritiker då lilla Åland beslutat ta emot 400 flyktingar från syrien och Kongo. Självklart försvarar "media" här beslutet.

   Åland är som sverige i miniatyr med svensk kultur och vänster media. Men de har finska pass och tillhör finland. Dock är skolan och arbetslivet mycket bra. Alla ungdomar är mycket välartiga och duktiga och driftiga. Dock ska du vara medveten om att de har bilden av sverige som förmedlas av svensk media så de är alla vänster liberala sossar eller mp/v.

   Det finns en liten del höger människor på Ön men den delen är fösvinnande liten.

   Åland är mycket mycket bra med nordiska mått mätt utifrån dina kriterier i det stora inlägget men det kommer krylla av araber och negrer här inom en kort tid med. De vill ta sitt ansvar med och tror stenhårt på svenska undersökningar om invandringens lönsamhet. Då ska man vara ytterst medveten om att fritidsaktiviteter och saker att göra i princip inte existerar här. Alla är med sina familjer i villorna eller åker på helgresor till sverige eller åbo/helsingfors. Att en invandrare som inte kan ta ett jobb på Ålandsbanken/crosskey/paf eller andra arbetsgivare på än är helt uppenbart. Därmed kommer en enorm underklass att skapas inom kort och de fina arbetslöshetssiffrorna som legat på 2-4% vara ett minne blott.

   Jag kommer söka mig bort härifrån på 1-2 års sikt pga av ovanstående.

   mvh
   rutger

   Radera
  3. http://www.nyan.ax/jomala-sager-ja-till-flyktingar/
   http://www.nyan.ax/stadsstyrelsen-vill-ta-emot-flyktingar/
   http://www.nyan.ax/staden-oppnar-for-flyktingar/
   http://www.nyan.ax/brando-vantar-med-beslut-om-flyktingar/

   mvh
   ruther

   Radera
  4. utlandssvensk14 juni 2015 01:14

   "men det kommer krylla av araber och negrer här inom en kort tid med"

   Tack så mycket för infon, men gud vad sorgligt! Jag hade allvarliga funderingar på att köpa hus på Åland, för att kanske bo där på äldre dar.

   Allt svenskt ska tydligen förstöras! Men en förkrossande majoritet verkar tydligen vilja ha det så här.

   För övrigt kan du hälsa alla "goda" på Åland att de slipper åtminstone en rik svensk men det gör väl inget när man kan få hundratals spännande och "högutbildade" figurer från MENA.

   Radera
  5. Ok, jag hade lite funderingar på om Åland som alltid kikat på Sverige tänke gå all in på samma sätt som här. Måste säga att jag blir lite förvånad över att vänsterflummarna hade så stort inflytande (inkl socialistliberaler). Får nog kika lite mer och kanske revidera betyget.

   Radera
  6. http://www.nyan.ax/toivonen-och-pettersson-om-flyktingar-i-rakt-pa/
   http://www.nyan.ax/hembygdsratt-och-flyktingmottagande/
   http://www.exponerat.net/aland-tar-emot-20-tal-iranska-flyktingar/
   http://www.abounderrattelser.fi/news/2013/09/aland-berett-att-ta-emot-flyktingar.html
   http://www.socialdemokraterna.ax/wikstrom-och-holmberg-svarar-lampinen-om-flyktingar/
   http://www.radiotv.ax/nyheter/skramseltaktik-mot-flyktingar
   http://www.socialdemokraterna.ax/feminism-antirasism-och-bussar/   Centerpartiet är det största partiet och jörgen är fd redaktionschef och infytelserik politiker. Han plockar billiga poäng hos blödiga väljer grupper att ta emot mer flyktingar och vägra rasist kortet.

   När jag flyttade hit var det med ALL in och på den tiden var det mer högervindar här. Tyvärr har svensk media påverkat lilla Åland enormt mycket. Tex citeras den där OECD rapporten hela tiden att det är lönsamt ta emot flyktingar.
   Att jag länkar med nyan beror på att gamlan har bara betalartiklar.

   mvh
   rutger

   Radera
  7. Bra information. Jag har reviderat betyget för Åland.

   Radera
 2. Satt just och tänkte på den.

  SvaraRadera
 3. Följer förövrigt den här serien med stort intresse!

  SvaraRadera
 4. utlandssvensk12 juni 2015 22:19

  Hur kan du anse att huspriserna på Åland är "ganska höga"? Det är inte min mening att vara spydig, men jag tittade en del på hus där och tyckte att det verkade kanonbilligt. Fina, stora hus med sjötomt för 3 mio SEK! Många av dina öviga kandidatländer kommer troligen att framstå som helt overkligt dyra om du inte gillar prisbilden på Åland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske hittade de dyraste objekten. Sen vet jag inte om prisbilden skiljer sig på objekt som bara Hembygdare för köpa och sådana som svenskar får köpa. Det borde göra skillnad. Har också lite dålig koll på skillnaderna i olika delar av Åland. Poängen är dynamisk och jag ändrar mig gärna. Ganska höga var kanske lite fel ord. Billigt är det iaf inte.

   Radera
  2. du måste amortera på hela bolånet och inga ränteavdrag...
   låna 3 mille blir 1700 euro i månaden och sen tillkommer fasta kostnader och el...
   https://www.op.fi/op/privatkunder/lan/bolan?id=20200&srcpl=8&kielikoodi=sv

   mvh
   rutger

   Radera
 5. utlandssvensk12 juni 2015 22:23

  Ett exempel:

  http://www.fk.ax/objects/bostadshus-med-egen-strand-i-vando-finstrom-nytt-begart-pris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om man får köpa den där utan hembygdsrätt. Del i vattensamfällighet och över 4000m2 tomt.

   Radera
  2. utlandssvensk13 juni 2015 11:44

   Jag förstår det som att man får ansöka om undantag, men att det normalt inte är något problem om man är en vettig person som verkligen tänker bo där. men jag kan ha fel.

   De här gillar jag också:

   http://www.fk.ax/objects/bostadshus-med-lagenhet-vid-asgrand-16-mariehamn

   http://www.fk.ax/objects/bostadshus-i-olofsns-geta

   Radera
  3. http://www.maklarhuset.ax/objekt-till-salu/bostadshus-kasberg-mariehamn

   priserna här är rätt dyra för att vara liten stad/glesbygd. Dessutom måste man amortera hela bostadslånet här på 25år. Det innebär att få villor kostar över 3-4 mille svenska kronor. För 5-7 mille får man palats vid stranden men de är mycket sällan till salu och går från föräldrar till barnen och föräldrarna flyttar till staden och aktielägenheter när tiden är inne.

   mvh
   rutger

   Radera
  4. Den där är för liten. 4 sovrum och 200+ kvadrat är nog det som gäller. Bostadsmässigt vill vi byta ner oss i pris men behålla ungefär samma funktion (surpise...).

   Radera
 6. Undras hur lång tid det tar innan mönstret upprepas i det nya landet...

  Elsinore slott
  https://www.youtube.com/watch?v=OVSRQppkfvI&feature=player_detailpage#t=134

  SvaraRadera
 7. I en emigrationsutredning kan det vara av intresse att titta på Inglehart–Welzel cultural map of the world. Den ger viss fingervisning om värderingsgrund på två olika skalor. Jag tycker denna karta på ett bra sätt synliggör vilka länder jag skulle kunna trivas i, och vilka som jag nog skulle få svårt att trivas i baserat på dessa värderingar.Dock tror jag att Tartarus landsurval hamnar högt på bägge axlarna, så det kanske inte är viktigt för denna analys.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Inglehart%E2%80%93Welzel_cultural_map_of_the_world

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utan att ha använt denna karta verkar det som att jag landat åt någorlunda högt på bägge skalorna.

   Radera
 8. Den som kan svenska får hembygdsrätt på Åland efter några år av fast boende. Då löser sig problemen med den stora villan på tomten med havsutsikt (dvs. om man har pengar). Fram till dess får man acceptera att bo i ägarlägenhet eller bostadsrätt.

  Dessa problem slipper man om man vill bo i t.ex. de övervägande svenskspråkiga kommunerna i sydvästra Finland, som. t.ex. Raseborg. Ett stenkast från Helsingfors och vardagsspråket är svenska. Också öster om Helsingfors kan man leva ett fullgott liv på svenska i t.ex. Borgå eller Lovisa på pendlingsavstånd från Helsingfors.

  Norröver, i Österbotten, är det i flera kustkommuner kommuner uteslutande svenska som gäller. Nackdelen är att ingen större stad finns i området (Vasa har kanske 60,000 invånare). Men folket är driftigt och arbetsplatserna många. Direktflyg till Stockholm och färja till Umeå. För att bo i de norra delarna av området ska man inte ha fobi för kristendom. Det är lite som runt Jönköping.

  //Rick

  SvaraRadera
 9. http://svenska.yle.fi/artikel/2015/06/20/antirasistiskt-natverk-grundades-pa-aland?ref=ydd-newest-in-sp

  Tydligen så har handikappförbundet,kvinnoförbundet och rädda barnet bildat ett antirasistiskt nätverk. Självklart har de fått gott om pengar inför höstens val för att bedirva kamp i social media och på insändarsidor.. Det goda hatet!

  gunther

  SvaraRadera
 10. Tack för ett matnyttigt och tänkvärt tema av inlägg och tankar från bloggaren själv samt övriga. Med intresserad blick specifikt på Åland kan iaf nu i efterhand konstateras att det aldrig blev ngn flyktingförläggning där. Alltså - det förekommer fortfarande ingen flyktingförläggning på Åland.

  Efter att det varit lugnt i frågan sedan ovan blogginlägg är det nu åter på förslagsstadiet från det lokala Röda Korset med en förläggning på ~100. Emellertid ter det sig inte orimligt att motståndet i öriket ökat successivt i takt med inte minst händelserna över nyår samt diverse allt tydligare och allvarliga följder av "flykting"-strömmen som uppdagas då myndigheter inte förmår mörka, och internet samt en verklighet som kryper allt närmare på står i stark kontrast till bl.a. svenska etablerade globalistpropagandaverktyg - våra "medier" samt "public service". Summa summarum - det är som det verkar i detta nu ännu inte alls kört för Åland. Med detta sagt får effekterna av identitetsvänsterns hjärntvätt som sagts här tidigare ALDRIG underskattas, i synnerhet inte när svenska är det officiella språket et cetera. Betänk också att ju flera anti-galenskapen-som-pågår-i-hela-Europa människor som flyttar dit, desto starkare kan vindarna påverkas. Ett litet antal människor stod emot förslaget som nämnts ovan, och ytterligare men små tillskott av rätt människor kan definitivt göra stor och vidare skillnad i rätt riktning!

  För att ngt kvalifiera mina tankar - jag är en helt vanlig svensk som upplever situationerna på liknande vis som ni andra här. Jag har fortfarande långt gångna tankar på en flytt till Åland. Min erfarenhet av Åland begränsar sig till ett besök på några dagar, samt framförallt personlig kontakt med en god vän där som är politiskt motiverad och engagerad. Tack igen, och hoppas ni finner Er plats i tillvaron :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för återkopplingen, jag har också noterat att Åland gjort en halvhalt och disk faktiskt ön som en tänkbar kandidat vilken gjort comeback senaste halvåret.

   Radera
 11. Kan konstatera att du nog kunde haft kvar höga poäng på punkten "identitetsstöld". De flesta ålänningar har nog alltid sett dem som tomtar men de var lite mer högljudda ett tag.

  Mvh

  SvaraRadera