måndag 15 juni 2015

Emigrera del 4 - Norge

Detta är den fjärde delen i serien om att emigrera. Nu har vi kommit till våra grannar i Norge och Estland. Jag tar tacksamt emot input från personer med god insikt i respektive land.


De tidigare inläggen i serien finner ni här:

Del 1 Emigrera
Del 2 Det första urvalet
Del 3 Finland och Åland

Norge


Jag behöver väl inte orda så mkt om Norge då de flesta har ett någorlunda hum om vårt västra grannland. 


SKOLA (1-5p) 5


Norge hade lite problem med skolan för ett antal år sedan. Det verkar dock som att man direkt tog tag i detta och vända utvecklingen. Inte med hjälp av genuspedagoger, utan matematikens integration i fler ämnen. Man synes och ha haft en konsekvent hållning och inte använt skolan som en experimentverkstad och politisk lekstuga. PISA resultaten har också gått upp. Möjlighet till högre utbildning är ok.

SAMHÄLLE (1-5p) 4

Min känsla av det norska samhället är att man blivit aningen förslappad av oljemiljarderna. Har man haft att göra med Norska leverantörer eller kunder vet man att regeln ring innan 15:00 verkar vara inskriven i sten, sen bär det väl iväg på tur. Detta är förvisso en sympatisk inställning hos en person, men om den genomsyrar hela landet finns det en risk för försoffning och sönderfall på sikt. Det norska samhället är lite likt det svenska, man har dock inte samma panik inför nya politiska vindar som i Sverige. Vad som händer när oljan tar slut vette tusan, oavsett storleken på oljefonden så bränns pengar upp rätt snabbt. Efter samtal med norrmän verkar dock tron på nya oljefynd stark hos gemene man, en varningsklocka. Jag upplever inte det norska samhällert som särskilt polariserat. Jag tror man har en viss enighet iom sin historia. Dels som "relativt nytt land" och såsom ockuperat under andra världskriget. 

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Inga konstigheter här.

SPRÅK (1-3p) 3
Svenska och engelska funkar utan problem, vi förstår norska rätt bra. Klapperslang...tsk tsk.

BOSTAD (1-3p) 1
Norge har en bostadsbubbla. Man vet aldrig när en sådan spricker, och med nya fina pengar in i systemet hela tiden känns det som att sjukdomsinsikten är begränsad. Oslo har en del bisarra priser per kvm. Men precis som i Sverige, verkar man kunna hitta lite rimligare nivåer om man ger sig bort från storstäderna. Betyget blir dock lågt pga bubblan.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 3
Vad jag kunnat hitta finns den i Norge också. Dock vet vi ju att det även är från Norge man hämtar kritiker till en del svenska galenskaper. Fremskrittspartiet sitter också i regeringen, vilket man väl få ta som intäckt för att stigmatiseringen av alla oliktänkande inte är total. Insatta läsare får gärna uppdatera mig i kommentarerna nedan.

ISLAMISM (1-3p) 1
Norge har sin beskärda del av islamister. Det verkar finnas en ganska stark grogrund för islamister i Norge. Rekryteringsbasen ser väl i proportionerna ut ungefär som i Sverige. 150+ terrorister har rest från Norge till mördandet i Syrien. Norska regeringen har iaf funderat på att dra medborgarskapet för dessa, men jag tror inte ngt hänt än. Flera terrorlarm och varningar om attacker i Norge har getts under årens lopp. 

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga konstigheter

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Norrmän är trevliga prickar och gillar att gå på tur.

NATUREN (1-3p) 3
Storslagen och vacker

SKATTER (1-3p) 2
I paritet med Sverige. Höga skatter och mkt välfärd.

VISUM (1-2p) 2
Inga problem.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 2
Norge är oljeberoende. Naturligtvis försöker man bli ett producerande land på andra området, men faktum kvarstår. Oljan är även på upphällningen och långsiktigt är det tillbaka till fiske som gäller. Jag tror Norge har svårt att bli en innovativ industrination. Att bara producera tjänster till varandra i en stor ring har jag aldrig förstått. Jag tror mer på förädlandet av råvaror.

ARBETE (1-5p) 5
Vi skulle utan större problem kunna jobba i Norge.

Totalt  39 poäng

Några länkar

Skolan
jobba i Norge
Roliga norska ord


10 kommentarer:

 1. Gör gärna en analys på varför du väljer att "fly"

  Är det verkligen så att de "intelligentaste" måste lämna sitt land...eller är det vi ser även symtom på att de som faktiskt kan göra skillnad är för "fega".

  Jag vet det pågår en rejäl häxprocess...men ändå är man med i mensa borde man se lösningar.....


  Den fege dör tusen gånger ...den modige bara en gång ;-)  "Don't let the facts get in the way of a good witch hunt."

  SvaraRadera
  Svar
  1. För det första är inga beslut om ngt tagna. Men den förberedde överlever...för det andra måste jag ta beslut åt mina barn, hade det enbart rört mig hade jag nog stannat och försökt slåss mot väderkvarnarna i det längsta. För det tredje så har vi en klar majoritet i riksdagen för den förda politiken, vad kan man göra annat än blogga och twittra om vansinnet. Var fjärde år kan man försöka hitta ngt parti som inte helt förlorat verklighetsuppfattningen, men det känns aningen tröstlöst.

   Radera
  2. Bra skäl, var tvungen att "retas"...samtidigt så kan man fundera vad som gör Finland så attraktivt. ( no guts no glory ;-)

   I en demokrati ingår demo-kretinernas rätt att förstöra sitt land och skuldsätta sina barn...87% kan inte ha fel.

   Fast fast... var går gränsen för hur villig man är att se idioter förstöra..( om Sverige var en liten "båt" så skulle man troligen inte sitta och titta på medan de hugger hål i botten )

   Antar att vi närmar oss en punkt där Darwin får ta han dom skiten....

   Tänk om pingvinerna kunde skuldsätta sig och hämta båtlass med isbjörnar..... ( vi kanske skulle hjälpa dem =)

   Radera
  3. Utlandssvensk16 juni 2015 13:23

   ".( om Sverige var en liten "båt" så skulle man troligen inte sitta och titta på medan de hugger hål i botten )"

   Om detta var den enda båten skulle det vara rimligt att kämpa till döden mot de som vill hugga sönder båten.

   Men om man kan välja mellan 10 båtar, varför ska man då sätta sig i den där de har stora skyltar som berättar tydligt att här ska vi hugga sönder? Om man sen går fram och frågar folk i den båten får man även förklarat att de är de enda vettiga och att folket i alla andra båtar är extremister och hydrofober.

   Sverige är en självmordskult.

   Radera
 2. Undras om hon är med i mensa ? ;-)
  https://youtu.be/yNByEOjehMM

  SvaraRadera
 3. utlandssvensk16 juni 2015 00:46

  Varför ska man flytta? Som jag ser saken finns det knappast något val, om man är en ansvartagande förälder.

  Ända sen Westerbergs glada dagar i början av nittiotalet har Sverige genomgående varit det västland där det har varit lättast att få uppehållstillstånd för personer från konfliktområden.

  Om man är en rimligt högutbildad person med en verklig och verifierbar examen samt innehar giltiga id handlingar från ett land i tredje världen har man hela tiden kunnat flytta till t.ex England eller USA, där man har betydligt bättre ekonomiska möjligheter än vad som gäller i Sverige. Men om man däremot saknar alla kvalifikationer eller helt enkelt bara vill undkomma sitt förflutna, pga t.ex krigsbrott eller andra skäl, ja då har hela tiden Sverige varit det naturliga resmålet. Ingen har behövt visa pass här under flera årtionden samtidigt som de flesta andra västländer har infört järnhårda regler mot asylsökande som saknar id handlingar.

  Alla kan rimligen räkna ut att detta innebär att Sverige har varit utsatt för ett absolut massivt skevt urval av immigranter. De absolut värsta personerna från världens mest hopplösa stater har samlats just här.

  Men i den officiella svenska debatten härskar, som vi alla vet, något som kanske bäst kan beskrivas som ett magiskt tänkande. Det spelar ingen roll vilka personer som kommer, så snart de sätter foten på Arlanda eller kliver av bussen i Malmö, då förvandlas de magiskt till helt vanliga svenskar som dessutom har ett antal positiva egenskaper (färgglada, spännande, etc...) som oftast saknas hos de infödda. Det spelar ingen som helst roll att det finns förkrossande mängder med data från resten av välden som visar att vissa grupper är närmast omöjliga att integrera. Tvärtom, detta utgör bara en ännu större anledning att de ska få komma till Sverige, så att vi en gång för alla kan bevisa att det är den inneboende rasismen i alla andra västländer som förhindrar att den svenska magin kan verka även på deras immigranter.

  Dessvärre förefaller även många "systemkritiker" i Sverige vara fångade i ett alternativt magiskt tänkande. I detta fall gäller det att oavsett hur många av dessa passlösa immigranter som vi tar emot, så kan man alltid vända utvecklingen och gå tillbaka till det gamla, trygga Sverige. Bara SD får 15 eller 25 eller 55 procent, då kan allt fixa sig. Tyvärr saknar detta, enligt mig, all realism. Det har gått alldeles för långt redan och det är helt uppenbart att nuvarande utveckling fortsätter åtminstone fram till 2018, troligen till 2022.

  Redan nu är andelen med utländsk bakgrund i åldersgruppen 0-44 år cirka 35%. Detta innebär troligen att de är över 50% i åldersgruppen 0-18 år, dvs. de svenska barnen är redan en minoritet. Dessa unga svenskar går en fruktansvärd framtid till mötes och redan nu lever många av dem som en hunsad etnisk minoritet. Misshandel, bötning, våldtäkt, etc är vardag för många. Och det kommer bara att bli värre, troligen mycket värre. Om de stannar i landet kommer denna generation att ställas inför enbart otrevliga val. Ska de bjuda motstånd, dvs. ska de sönderfeminiserade svenska pojkarna som har fått lära sig att aldrig slåss ta upp kampen med de mest hårdföra och hänsynslösa folkgrupperna på planeten? Eller ska de tiga och helt enkelt låta sig bli utrotade? Det kan kanske bli en blandning, men det senare alternativet förefaller betydligt troligare.

  Vidare kommer dagens unga svenskar att finna det väldigt svårt att lämna landet i framtiden. Deras så kallade utbildning kommer inte att vara värd någonting, ty omvärlden börjar nu bli väldigt medveten om att en examen från Sverige inte längre håller internationell kvalité.

  Min egen slutsats av läget är att man som förälder bör göra allt man kan för att se till att barnen inte växer upp i det hopplösa helvete som Sverige nu snabbt förvandlas till. Det är fortfarande enkelt att flytta, frågan är hur länge detta varar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hur länge är ditt svenska pass värt någonting?

   Radera
 4. ‘Malta yok’ (‘Malta does not exist’) - hälla lite vax på kartan ...så finns problemen
  http://www.timesofmalta.com/articles/view/20100905/opinion/disappearing-act.325506

  Eller varför inte dricka lite PK-vatten ?
  http://www.petermalakoff.com/sufiwater.html

  SvaraRadera
 5. När kommer nästa avsnitt i denna eminenta serie? Om Australien eller USA kanske?

  SvaraRadera