Mensanen rekommenderar-Böcker

På denna sida kommer jag lägga upp några olika böcker som jag av jag tycker är kanonbra och som ni bör läsa. Jag kommer ha ett par olika Teman som ni ser nedan.

Populärvetenskap

Richard Dawkins är en personlig favorit. En av hans bästa och en av de böcker som jag tror har påverkat flest människor (och givit upphov till mkt rabalder är "The god delusion" där Dawkins gör upp med religion i alla dess former.

Den kan ni köpa på bokus här

eller adlibris här 

Jag föredrar att läsa dem på engelska, men de finns även på svenska såklart.

God Delusion (häftad)

Simon Singh är en annan av mina favoritförfattare. Simon är ganska produktiv. En bra bok att börja med är Big Bang som handlar om Big Bang, föga förvånande.

Kan köpas hos Bokus här

och Adlibris här

Big Bang
Även Salvekvick eller kvacksalveri är kanon. Där gör Simon upp med alternativmedicinen, tillsammans med en fd homeopatiförespråkare.

Bokus

Adlibris

Salvekvick och kvacksalveri : alternativmedicinen under luppen (inbunden)

Räkna med Simpsons kom ut förra året där Simon går igenom all dold matematik som finns med i Simpsons. Det finns även en ppt från Simon på detta tema vilken kan användas av lärare eller så.

Ni kan leta upp den eller andra böcker av Simon på länkarna nedan

Bokus

Adlibris

The Simpsons and Their Mathematical Secrets


Tänk om...

Författaren Randall Munroe besvarar en mäng absurda hypotetiska frågor på ett vetenskapligt sätt. Mkt rolig och underhållande bok. Exempelvis besvaras frågan "Om alla höll sig undan några veckor skulle alla förkylningar utrotas?" & "Hur fort kan man köra över ett fartgupp och överleva?"

Hos Bokus

och Adlibris


Tänk om ... : seriösa vetenskapliga svar på absurda hypotetiska frågor (inbunden)

Can Reindeer Fly?
Gåtan vi alltid funderat på. Julen ur ett vetenskapligt perspektiv.

Finns hos Bokus

och Adlibris

Can Reindeer Fly?

Skönlitteratur


Det var ett tag sen senast men idag tänkte jag tipsa om några läsvärda böcker.

Det första tipset är böckerna av Thomas Engström. Det ska bli fyra böcker och enligt Thomas själv på twitter så krystar han ut några sidor ibland från sin exil i Georgien.

Böckerna läses med fördel i kronologisk ordning, men det är inget absolut krav.

Huvudpersonen är föga förvånande en lätt (?) alkoholiserad fd stasiagent som frilansar för CIA vid sidan av sin krogverksamhet. Vi får följa Ludwig på strapatser i Berlin i första boken och vidare till USA och vitmaktrörelsens inblandning i politiken i den andra boken. Den tredje fortsätter i USA med ett riktigt storpolitiskt drama med Kuba.

Jag lyssnade på böckerna som ljudböcker där Stefan Sauk var uppläsare. I början störde jag mig lite på att Sauk hela tiden överdramatiserar varje liten andetag, men efter ett tag blev det lite lugnare och jag började gilla Sauk som uppläsare då han personifierar de olika karaktärerna på ett mkt förtjänstfullt sätt. En av bikaraktärerna, CIA agenten GT är min absoluta favorit, delvis beroende på Sauks fina gestaltning av honom.

Thomas berättarstil är ganska bombastisk och lämnar inte mkt över för fantasin vad gäller miljöbeskrivningarna. Varenda färgnyans eller doft beskrivs i detalj. Även den tråkigaste soluppgång i mellanvästern beskrivs på ett sätt som skulle gjort Björn Ranelid grön av avund. För min del är det aningen mkt av den varan, men det kompenseras kraftfullt av de fantastiska historierna. Det bästa med böckerna är att både berättandet och intrigerna blir bättre för varje bok. Där den tredje var en riktig höjdare. Detta gör att vi med spänning väntar på del fyra som gissningsvis utspelar sig i östra Europa.


Betyget blir fyra bord av fem möjliga.

Den första delen Väster om friheten  kan ni köpa på adlibris för 47:- i pocket.

Del två Söder om helvetet kan ni köpa för 50:- i pocket. Eller 94:- som ljudbok.

Den senaste delen Norr om paradiset kostar 50:- i pocket.

den finns även som inbunden om ni vill ge bort den eller inte gillar pocket. Då kostar den 186:-
eller som ljudbok för 94:-


Det andra tipset blir Operation Saif av Erik Lewin. Boken är en fiktiv berättelse om hur man inom delar av den muslimska världen agerar långsiktigt för att knäcka de västliga demokratierna. Den är också en frän kritik mot hur väst agerat inom Mena och därigenom indirekt bäddat för vad som komma skal i form av terrorattacker och regelrätta angrepp. Boken är klart läsvärd.

Den kostar 213:- inbunden eller 76:- som ljudbok 

Det sista tipset blir David Bergmans uppföljare till 36 timmar , nämligen 6 dagar. Boken är en mkt fartfullt och actionspäckad thriller där man får sitt lystmäte av vapen, IT, attacker på rosenbad och äventyr i Kaliningrad. En bra uppföljare på den första boken.

"36 timmar" kan ni köpa på pocket för 51:-
uppföljaren "6 dagar" kan ni köpa inbunden för 162:-  eller som ljudbok för 147:-

Det var allt för dagens ni-na-na-ni-ninnaOperation Garbo
Den klassiska trilogin skriven av pseudonymen Harry Winter. När det begav sig var det mkt surr kring vem som dolde sig bakom pseudonymen. Det visade sig att det var Stellan Bojerud (RIP), Bo Hugemark, Ingemar Dörfer & Lars Christiansson.

Serien handlar om ett Sovjetiskt överfall på Sverige. Läser man den idag ser man många skrämmande likheter med vad som händer nu.

Finns hos bokus här

och Adlibris här

Operation Garbo : en trilogi. Del 1


36 timmar

Detta är en actionfylld roman i högt tempo som utspelar sig i Sverige. Det blir mkt militär, Säpo och förvecklingar innan röken lagt sig. Författaren David Bergman är verksam som kapten inom Försvarsmakten. En uppföljare som heter 6 dagar skall komma under andra halvan av 2016.

Finns hos Bokus här

och Adlibris här


36 timmar (pocket)


Midvintermörker mfl

Lars Wilderäng är säkert bekant för er. Jag har läst alla Lars böcker (förutom novellsamlingen han är medförfattare i tror jag). Min favorit är hans första bok Midvintermörker. Även den trilogin om undergången (eller hur det nu slutar) är mkt läsvärd då den på ett realistiskt sätt påvisar svagheterna i dagens samhälle. Stjärnklart & stjärnfall har utkommit än så länge.

Lars böcker finns hos Bokus här

och Adlibris här

Stjärnfall (inbunden)
Militärhistoria mm

Mitrokhin arkivet är en mkt läsvärd bok om hur Sovjet agerade under kalla kriget. Då ränderna inte går ur, kan ni lita på att den är högaktuell. Medförfattare är den avhoppade KGB mannen Vasili Mitrokhin.

Finns hos Bokus

och Adlibris

The Mitrokhin Archive (häftad)


Omöjlig ubåt
Nils-Ove Jansson har skrivit en bok där han går igenom vad som observerats i våra skärgårdar. Sen får läsaren bilda sig en egen uppfattning om vad och vilka det rör sig om. Jag har personlig erfarenhet av en observation som inte är offentlig och vet vad jag tror ;)

Finns hos Bokus


Omöjlig ubåt : stridsberättelser från ubåtsjakten och det säkerhetspolitiska läget under 1980-talet (inbunden)

Dagbok från UD
Författaren  Bo Theutenberg (coolt namn btw!) är en mångårig UD och Försvarsmakts anställd. Dessa böcker är baserade på hans anteckningar från tiden då det begav sig. Detta är en mkt bra motvikt mot Hans Blix, Sven Hirdman gällande säkerhetspolitik.

Finns hos Bokus

och AdlibrisDAGBOK FRÅN UD VOLYM 1 - Högdramatik i UD - Ubåtar, protestnoter och annat (1981-1983) (e-bok)


4 kommentarer:

 1. Simon Singh - fermat's last theorem.

  För den som är lagd åt det matematiska hållet är det en otroligt fascinerande bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och kodboken för att nämna någon till.

   Radera
 2. Bravo Two Zero är ett tips. Gillar böcker baserade på verkliga händelser. Gärna fler sådana förslag. Behöver inte vara av militärt slag. Notis: Bokens författare Andy McNab var med och koreograferade striden mot polisen efter det misslyckade bankrånet i filmen Heat från 1995.

  Mvh C.N

  SvaraRadera
 3. Relentless strike, ett måste för de som är intresserade av JSOC.
  Första halvan beskriver organisationens framväxt och historia och sedan diverse händelser. Naylor har mycket god insikt och goda kontakter med operatörer efter sin tid som embedded i afghanistan med JSOC förband där. Boken beskriver också skillnaden i kändisskap och förmåga mellan navy seals och de egentliga nummer ett dvs Delta eller combat applications group eller vad de heter nuförtiden. The virginia army är med också. Förmågan hos dessa enheter är otrolig och beskrivs väl. Detta är den enda boken för att få en inblick i dessa enheter och dess förmågor.
  https://www.amazon.com/Relentless-Strike-History-Special-Operations/dp/1250014549

  P, i blått.

  SvaraRadera