söndag 19 oktober 2014

Ubåtsjakten i Stockholm-ett möjligt scenario

Den 11 oktober infiltrerade en Triton-2 den svenska skärgården. Syftet var att byta ut tidigare applicerad utrustning för avlyssning i området runt Möja i Stockholms skärgård. Triton-2 utgick från en moderubåt längre ut till havs (räckvidden är ca 60 sjömil). Operationen kommer att göras i flera steg då uthålligheten på Triton-2 är begränsad. Man medför även en dykfarkost enligt bilden nedan. Den 13 oktober får man vissa tekniska problem på moderubåten som måste dra sig tillbaka.

Triton-2
 Dykarfarkost

14 oktober sänder GRU ett meddelande till Triton-2 om att urnästling måste ske skyndsamt.

Samtidigt ges instruktioner till det liberiaflaggade ryska fartyget NS Concord att bege sig till området för att assistera. 

15 oktober. NS Concord anländer till området utanför den svenska territorialgränsen för att assistera i operationen. Då moderfarkosten har avlägsnat sig har Triton-2 tvingats kvarstanna inomskärs så man inte haft möjlighet att ansluta till moderubåten.

16 oktober gör Triton-2 ett nödanrop från sin position nära Kanholmsfjärden då NS Concord saknar möjlighet att motta krypterad sändning. Man sänder okrypterat, men i kod. Man meddelar att man avser att försöka ta sig ut till NS Concord den påföljande natten, då företaget ännu inte bedöms vara upptäckt.
NS Concords rutt

Den 17 oktober inser man att läget är prekärt då man bedömer att det inte går att nå NS Concord och att man helt saknar möjlighet att urnästla ur området, inklusive medhavd miniubåt. Man begär instruktioner från operationsledaren i Kaliningrad och får svaret att man skall förflytta båten till djupast möjliga område och där överge den. Man skall sedan initiera ett förutbestämt flyktprotokoll. (Denna sändning spåras och pejlas av FRA vilket man är medveten om, men man bedömer att svenska marinen inte skall agera så snabbt på det pejlade meddelandet). Sagt och gjort börjar man förflyttningen. Planen är att sänka miniubåten och att därefter fly mot Stockholm för vidare transport hem. Dessvärre bryter man ytan i Kanholmsfjärden samtidigt som en pensionerad sjöofficer är på väg ut till sin sommarstuga på Träskö-Storö. Denne ringer upp sina gamla kollegor på Marinstaben och rapporterar vad han sett. Marinen agerar snabbt och för fram alla tillgängliga resurser.

Som vid alla liknande operationer finns det en organisation iland för att understödja en eventuell flykt om det skulle behövas.

Besättningen lyckas föra ut miniubåten till det förutbestämda området där den överges. Efter att Triton-2 har övergetts plockas besättningen upp av en snabbgående motorbåt. Båten fanns tillgänglig vid en sommarstuga på Värmdö. Sommarstugan ägs av ett svenskt aktiebolag med verksamhet i Ryssland. De 25-åriga stekarna Jon-Jon och Pirre ser delar av det ovanstående förloppet när de passerar med sin ribbåt men fattar ingenting då de mest är intresserade av att hälla ut några liter skumpa i diskhon på Seglarbaren i Sandhamn den kommande helgen.

De ryska sjömännen förs i land av sin kontakt på Värmdö där de utrustas med civila kläder och polska pass. Därefter skjutsas de till Värmdö kyrka och tar buss 438 kl 18:02. Efter ett bussbyte är de framme vid Slussen kl 19:00. På kvällen den stegar besättningen in på den ryska ambassaden i Stockholm. Där kommer man bli kvar under några veckors tid, tills dess man anser att det är möjligt att ta dem ur landet.
Den svenska Marinen övergår snabbt från det initiala sökandet i Kanholmsfjärden till att försöka stänga av flyktvägarna ut till NS Concord. Man lägger ut temporära lyssnarbojar och Visby-korvetterna patrullerar utanför den inre skärgården. Endast minsvepare (som kan hitta liggastillande objekt på botten) kvarstannar i området runt Kanholmsfjärden. Längst ut fattar det svenska ubåtsvapnet posto.
18 oktober NS Concord lämnar området då man inte längre behövs.
Säkerhetspolisen sätter ryska ambassaden under bevakning, ett dygn för sent. Dessvärre har de gamla rutinerna för att hantera dylika inträngningar inte övats på länge, då man mestadels hänger runt extrema inrättningar av religiös natur numera.
Marinen fortsätter sökandet under 3 veckors tid, för att utesluta att det rör sig om en Pirhana, vilken kan ligga stilla på botten under c:a 20 dagar. Minsveparna fortsätter sökandet efter eventuella övergivna mindre dykfarkoster eller miniubåtar. Man upptäcker dock inget. I slutet på november får Marinen nya indikationer på främmande verksamhet i skärgården då Triton-2 hämtas hem till Kaliningrad. Även denna gång får man gå hem tomhänta.

Pirhana

Hade resultatet blivit annorlunda om inte svenska politiker hade massakrerat den svenska Marinen?
Nu gör man vad man kan med de tillgängliga medel man har. Den gamla generationen ubåtsjägare har gått i pension och deras materiel har avrustats. Man saknar Hkp med ubåtsjaktskapacitet. Det är inte osannolikt att man hade kunnat nå bättre framgång i den gamla organisationen.
Hade det gjort skillnad om den svenska allmänheten hade varit lite mer observant?
Nu hade miniubåten lite tur i oturen. Otur att en gammal sjöbjörn upptäckte den, men tur att stekarna inte fattade ett dyft om vad de såg. Det är ju fortfarande så att allmänheten ser vissa företeelser, men man kopplar inte längre.
FRA spelar som alltid en nyckelroll och är mycket kompetenta. Dock är det boots on the ground som gäller när FRA väl har pejlat in suspekta ryska turister i skärgården.
Historien ovan är sammansatt genom användande av diverse öppna källor, antaganden och egen fantasi. Jag kan rekommendera att följa @oplatsen och @jagarchefen på twitter för träffsäker information i ”realtid”.

Undertecknad försöker också bidra. Följ mig gärna på twitter (@LiketErik)

Uppdatering:Tillägg med karta utvisande Försvarsmaktens operationsområde, samt undervattenskablar. Via @vpkivimaki

Med all säkerhet kommer jag ha fel när vi sitter med facit i december; man kanske aldrig upptäcker när Triton-2 hämtas hem……

12 kommentarer:

 1. https://www.youtube.com/watch?v=LU-ynRoqDEs

  SvaraRadera
 2. Jag tror du har rätt i mycket, dock tror jag snarare att de utför spaning på den nederländska ubåten samt kika närmare på den svenska övningen som pågick veckan innan, annars kunde de ju lika gärna vänta en vecka med materielunderhåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligt, eller så ville de passa på under lite skarpare förhållanden. Lite gratis övning i inträngning på köpet.

   Radera
 3. Den som inte halvan tar han inte heller helan får
  http://skargardsbryggan.com/index.lasso?a=682354884&p=1&s=2

  ;-) Hemvärnet att står för nästan halva insatsförsvaret
  http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2010/02/hemvarnet-pa-frammarsch/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemvärnet mkt bra och viktig komponent i försvaret. Boende i skärgården borde få extra förmåner för anslutning. Slopad fastighetsskatt/avgift kanske?

   Radera
 4. http://www.finkammat.se/img/2014/10/20/8818129.jpg

  SvaraRadera
 5. Den gamla generationen ubåtsjägare lyckades aldrig hitta några ubåtar, trots att de senare bevisligen visade sig vara betydligt större än en miniubåt, och det trots att de hade tillgång till all den utrustning som alla påstår nu saknas.

  Så frågan är hur mycket det hade hjälpt med den numera pensionerade kompetensen och erfarenheten, eller den avskaffade materielen för den delen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skilj på vad du fått veta och vad som skedde.

   Radera
 6. Svar till Skeptisk: En av anledningarna till att man inte tog upp ubåtar till ytan officiellt är att det politiska efterspelet skulle få enorma konsekvenser. Att allmänheten inte fått del av vad som hänt är inte samma sak som att det inte hänt...

  SvaraRadera
 7. Hmm..,

  Hos Svenska folket och hos politiker fanns tidigare inte stöd för att närma sig NATO. Se t ex Statsministerns första tal i riksdagen "Sverige ska inte närma sig NATO!".

  Ngn månad senare har vi "Rysk" ubåtsjakt med en massa propaganda mot Ryssland.

  Idag är politiker och folket för att närma oss NATO.

  Vem tjänade på "ubåtsjakten"? Där har du nog svaret på vilka som var bakom kränkningen/propagandan.

  Om du fortf tror Ryssland låg bakom behöver du antingen tro att Ryssland vill att Svea närmar sig NATO eller att Ryssland/Putin/GRU är dum i huvet.

  SvaraRadera
 8. Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

  SvaraRadera
 9. Letar du efter ett skuldkonsolideringslån, osäkra lån, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital mm! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga räntor och rimliga räntor på 2%. E-post till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera