Mensanen rekommenderar-IQ spel/pussel för barn

Vi är en spelande familj. Vi har hyllmeter av olika spel, alltifrån sällskapsspel till spel där man sitter själv och pular.

Vi köper det mesta som verkar roligt, vilket innebär att man går på en del minor.

Nedan tänkte jag lista ett gäng spel som barnen kan sitta själva och spela/pussla. Spel som är uppbyggliga för barnen. Jag kommer i ett annat inlägg lista diverse roliga familjespel, samt de ni ska undvika.

Smart games är en tillverkare som gör spel som ska vara lite stimulerande för hjärnkontoret. Spelen är ofta lite dyrare, men de är fantastiskt bra. En annan fördel är att man kan få tillgång till dem i surfplattan också. Vi föredrar dock att göra dem utan ipaden då allt man inte gör på en ipad är bra, tycker vi.


Camelot Jr är ett pussel/bygga spel där man ska få en prins att gå till en prinsessa. För att lyckas med uppdraget får man ett givet startläge och vissa byggklossar. Svårighetsnivån börjar på mkt lätt och går till hyfsat knepigt även för det listigaste barnet eller tom för vuxna. Vi köpte det när barnen var 3 år och det funkade utmärkt då.

Finns att köra fraktfritt hos Bamba för 299:- nu
Camelot Jr, Smart Games

Castle Logix
När ungarna blivit lite äldre, från 6 år kanske finns nästa Camelot variant som heter Castle Logix. Det är samma princip som i junior men svårare. Masternivåerna är riktigt utmanande eller kanske omöjliga även för en del vuxna (beroende på läggning). Detta är mitt personliga favoritspel hos smart games.

Finns att köpa hos Bamba fraktfritt för 349:-

Castle Logix, Smart Games


Colour Code är ett mycket trevligt spel där man får en målbild på ett kort sedan skall man med hjälp av ett antal brickor få till samma bild. Brickorna är delvis genomskinliga, men har olika färger och mönster i övrigt. Man måste tänka i flera led och är bra visu-spatial träning för gammal och ung. Lämpligt från 4-5 år och uppåt.

Finns att köpa fraktfritt hos Bamba för 349:-

Colour Code, Smart Games

Smart Cars är lite samma system som en del av smart games spel. Man får en målbild på ett kort och skall själv räkna ut hur bitarna skall läggas för att bilen skall bli klar. För det bilintresserade barnet blir detta aningen roligare om inte prinsar och prinsessor faller en i smaken. Från 3-4 år. Vi köpte detta ganska nyligen och håller på utvärdera det.

Finns fraktfritt hos Bamba här 299:-
Smart Car, Smart Games

Road block är ett rätt knepigt spel där man ska försöka spärra in tjuven med hjälp av pusselbitar av olika form. Riktigt utmanande för alla. Personligen föredrar jag Castle Logix men ett av barnen gillar Road Block mer.

Finns fraktfritt hos Bamba för 279:-

Roadblock, Smart Games3 kommentarer:

 1. Tack för tipsen! I vårt fall behöver vi alla tips vi kan få med tanke på barnbarnen och den nedåtgående trenden för den svenska skolan.

  SvaraRadera
 2. Hej alltid kul med tips, lite osäker dock,
  du hävdar att Castle Logix är svårare än Camelot Jr men enl. åldersspannet på kartongerna är det tvärt om.
  Har du blandat ihop dem eller har tillverkaren tänkt fel?

  Mvh
  Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nädå, den svårare nivån på logix är svårare. Men den lättaste är väl kanske aningen lättare, kanske därför de satt 3-99. Eller så kanske man borde satt 3-99 på camelot jr också. Lite oklart de lötta nivåerna är rätt lätta på bägge.

   Radera