måndag 15 april 2019

Dålig tillväxt i Sverige, förvånande?

Först vill jag bara påpeka att jag inte kan ngt om nationalekonomi, men med lite sund analysförmåga kan man komma till hyfsade insikter ändå.


IMF har kommit med ngn rapport som Cornucopia skrivit om. Otvetydigt är det så att BNP per capita tillväxten är superdålig i Sverige. Anledningen är den stora befolkningsökningen i kombination med en modest tillväxt.

Detta är såklart inget som förvånar någon som kan tänka, då massvis med migranter som man inte lyckas integrera leder till sämre BNP per capita.

Den stora frågan är dock hur detta påverkar svenne banan. BNP per capita är ju på gruppnivå och SE har tagit in en stor grupp som inte tillför BNP alltså sjunker den per Capita, men förändras den för övriga?

Medelbananen borde ha ungefär samma pengar att sätta sprätt på, förutsatta att räntan inte drar och jobben finns kvar och inflationen inte sticker mer än lönen.

MEN den stora skillnaden är såklart att medelbananens tillgång till offentliga system kommer försämras då fler skall dela på dem utan att tillväxten finns för att utöka dem i samma grad. Detta kommer drabba de sämst ställda mest och först (ville redan hänt)

Detta var ngt jag skrev skulle hända för många år sedan och det var också uppenbart att politikerna skulle blunda för detta. Den enda lösningen var att säkra sitt eget bo för att klara dessa kommande förändringar. Hur man gör/gjorde detta kan väl skilja sig åt, men de som redan för flera år sedan satte igång kommer klara sig bättre.

Om politikerna fortsätter blunda kommer polariseringen i samhället att öka och partier på ytterkanterna kommer växa. Detta alltså som en effekt av att "mittenpartierna" väljer att blunda för alltihopa.

En intressant sak är dock att Kd går så starkt framåt. Ett parti med ren byk vad jag vet, en bra partiledare men som lider lite av sitt socialliberala arv. Kan man bara städa bort det så är man kanske det parti som kan ta den borgerliga ledarpinnen och smiska in övriga partier på en vettig politik där man löser sakfrågor.
6 kommentarer:

 1. Det sätter ju onekligen press på kommunerna, som du skrivit tidigare om. Läste idag om Filipstad som har stora problem. Var det inte Värnamo som har/hade stora problem för några år sedan? Har varit tyst därifrån.

  Är själv utflyttad sedan 15 år tillbaka, med sorg jag ser hur saker och ting utvecklats. Hade tankar att flytta hem igen i 2014 men var nog tur att vi inte valde att göra det.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var min första tanke när jag såg staplarna i diagrammet att (förutom några obetydliga outliers som Luxemburg och Malta) så var de höga staplarna till höger länder med liten utomeuropeisk invandring och de låga staplarna till vänster pk-träsk med hög utomeuropeisk invandring. Hade varit intressant med en graf som korrelerar dessa två faktorer för att se sambandet om hur invandring "lönar" sig, men jag gissar att Cornu inte kommer göra det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis kommer Cornu att se sambandet mellan arabländernas snitt-IQ (ca 85 enligt https://brainstats.com/average-iq-by-country.html) och deras prestationer i skola resp arbetsliv i Sverige såväl som på hemmaplan.

   Eller nej förresten. Han kan se effekterna men han kommer aldrig att vilja titta närmare på orsakerna. Den som gör det i kommentarsfälten kommer omedelbart att kallas Putinist.

   Radera
  2. Jag har inte varit inne på Cornus sida sedan 2015. Är han lika verklighetsfrånvänd 2019?

   Radera
 3. KD:s framgång = svenne banans (omedvetna) protest mot islamiseringen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det trista är att KDs generösa syn på anhöriginvandring skulle öka på islamiseringen om de inte snabbt ändrar kurs på den punkten.

   Radera