torsdag 11 oktober 2018

Det förestående haveriet i kommunerna

De av er som följt min blogg sedan starten vet att jag återkommande varnat för migrationens effekter på kommunernas ekonomi.

För en lekman som undertecknad har det inte varit svårt att lägga ihop ett plus ett från offentlig statistik. Stor migration av människor. Mkt otroligt att integrationen lyckas (om man utgår från historiska data på betydligt förre migranter). Kommunernas försörjningsasvar efter att statsbidragen upphör. Stora ökande kostnader för "välfärd" dvs skola vård bostäder, utan att skatteintäkterna ökar. 

SKL varnade för ngt år sedan om att kommunalskatten måste höjas i många kommuner. Den nya utredningen om kommunal utjämning kommer ytterligare premiera slösaktiga kommuner. Kommunerna har mindre och mindre självbestämmande, både över sina utgifter och sin budget.

Sammantaget ger ovanstående att det ser mkt mörkt ut, ngt man kunde anan för flera år sedan (även med den fortfarande gällande utjämningsmetodiken).

Möjligheterna till migration inom Sverige för att "undkomma" havererande kommuner kommer bli allt svårare. Både av ekonomiska skäl men framförallt för att ingen kommun kommer komma undan. En rätt udda effekt av det nya systemet med kommunal utjämning är att personer som inte betalar kommunalskatt utan bara lever på kapital i olika former, ändå kommer bidra till att en större del av kommunalskatten kommer ges till andra kommuner (förutsatt att dessa kapitalindivider ingår i beräkningen pga sin bildningsnivå/socioekonomiska nivå). En av de utpekade förlorarna är ex Vellinge.

Tino Sanandaji har i sin nya bok riktat lampan mot just kommunernas skuldsättning. Ett välkommet tillskott i den bildningsinsats som behövs på området. Enda sättet att få till en förändring är att gemene man inser vartåt det barkar och börjar göra sin röst hörd. Jag har förhoppningsvis upplyst några under årens lopp, eller i vart fall fått folk att söka lite mer munskap i ämnet, men det är naturligtvis otroligt viktigt att stora influencers som Tino ger en en bok som denna och får göra sin röst hörd i media. Även utomlands  har Tinos bok uppmärksammats, med risk för "Sverigebilden"



För er som känner en oro för framtiden så finns det som jag tipsat om i några år flera olika lösningar. Den vi började tillämpa för många år sedan var att drastiskt minska konsumtionen och samla i ladorna. Beta av lånen för bättre handlingsfrihet osv. Intern flyttning inom Sverige till annnan kommun kan vara ett sätt, dock innebär det ofta ganska hög inträdesbiljett i form av överprisade villor, och som jag skriver ovan så är min bedömning att denna möjlighet drastiskt minskar då allt ska bli lika dåligt för alla enligt utredningen som har det sossiga namnet "Lite mer lika".

Min bedömning är också att kronan kommer fortsätta försvagas vilket gör en exit till utlandet blir allt dyrare, dock finns det fortfarande goda möjligheter om man är någorlunda lågbelånad eller har en bra uppgång i sin bostad, då många länder fortfarande är relativt billiga jmf med Sverige.

Hit till Spanien dit vi migrerat kan man utan tvekan köpa sig ett fint hus för en mkt rimligt peng. Det ärfaktiskt  rätt många svenska som migrerar hit nu då möjligheterna för många att jobba på distans är tämligen  goda. En hel del kör också lite pendling ngn gång i månaden för att klara av vissa måste möten.

Slutligen. Den Regering som slutligen kommer krystas fram kommer vara helt oförmögen att ta tag i de problem som finns. Man kommer också fortsätta blunda för alla kostnader man vältrat över på kommunerna. Risken är faktiskt ganska överhängande att problemen kommer accelerera då den koalition som bildas kommer tvingas ta med en del hjärtefrågor från alla ingående partier. Och typiskt sett ör hjärtafrågor=stora kostnader. Det enda parti med en hjärtefråga som är en besparing är väl SD som kraftigt vill skära i ngt. Eller vet ni ngt annat?

Det som saknas i svensk politik är en riktigt borgerlig inriktning som bantar det offentliga och satsar på statens kärnuppgifter. Dagens alla riksdagspartier är mer eller mindre sossiga allihopa.



http://www.gp.se/ledare/sanandaji-kommunernas-dolda-skulder-hotar-välfärden-1.9824192

9 kommentarer:

  1. Sverige hade behövt en Trump som kunde stå upp mot mediedrev och vänstern. Då hade man kunnat få en relativt behärskad och kontrollerad konservativ motrörelse som måste komma. Nu kommer man få någon bra mycket mer konservativ och höger om några år istället.

    SvaraRadera
  2. Visst kommer de höja skatterna, men det kommer inte resultera i högre skatteintäkter, utan lägre. Detta helt enkelt därför att Sverige befinner sig på fel sida av Laffer-kurvans topp. När de upptäcker det kommer lånen att skena och sen går det åt h-vete på riktigt.

    SvaraRadera
  3. Ökat absolut skatteuttag kan ske via arbetsgivaravgifter, punktskatter, högre avgift och högre moms vilket inte minskar antalet arbetade timmar väsentligt. Räcker inte det kan arbetsplikt för produktiva grupper införas tillsammans med skatt vid utlandsflykt.

    SvaraRadera
  4. Men hur ser framtiden ut för Spanien, nu när socialisten Pedro Sánchez tagit makten? Det verkar ju som om hans parti vil göra det som andra vänsterpartier vill göra: nämligen importera valboskap.

    Nej, tyvärr ser det nog kört ut för Västeuropa på sikt, med undantag för Island och möjligtvis ytterligare ett par länder. Man får hoppas att länderna i Östeuropa kan fortsätta hålla stången mot socialisterna och globalisterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi för väl se hur PS sossar gör här nere. Men regionerna är ju självstyrande här och det finns redan från början en kraftig opposition mot att gå migrationsspåret. Både PP och ciudadanos samt det lilla VOX är ju motståndare. Ingen kollektiv hjärnblödning som i Sverige. Sen är spanjorerna inte öberförjusta i att dela den lilla kakan med fler. Anledning till att PS gått ok är att han delat ut pengar till pensionärer, minskat elskatten. Sen finns det de vanliga högljödda universitetsbaserade vänstertrollen som skriker om refugees welcome, men det kommer nog inte bli så här är min gissning.

      Radera
    2. Hur ser kontakten med den spanska skatteadministrationen ut? Intrycket jag har är att skattebelastningen ändå är rätt hög (lägre än extremistiska Sverige förstås men ändå lite uppblåst europeisk "välfärdsstat"). En del jag sett pekar på att det kan vara snårigt i ES och skattmasen väl så petig.

      Har du hunnit samla några intryck?

      Radera
    3. Spaniensvensk kommenterar Anonym:
      Skatten på arbetsinkomster/pensioner är generellt sett lägre i Spanien än i Sverige. Till viss del beroende på många typer av grundavdrag, avdrag för arbetsresor m.m. m.m.
      Däremot är fastighetsskatten högre än i Sverige och vid köp och sälj av fastigheter läggs många avgifter och skatter.
      Det är således dyrare att spekulera i bostäder. Förmögenhetsskatt finns kvar på de som äger mer än 10 milj kronor.
      Arvsskatt finns kvar.
      Krångligt att driva företag med all byråkrati.
      Men levnadsomkostnaderna är generellt sett 30% lägre i Spanien och lönerna är ca hälften mot Sverige om man undantar de som är högavlönade här. Klyftorna är större på arbetsmarknaden här.

      Radera
    4. Spanien är mkt riktigt en välfärdsstat med tillhörande skattetryck. Sen ser det olika ut mellan Regionerna. Förmögenhetsskatt skiljer mkt, ex har man helt tagit bort det i Madrid, medan man i Andalusien har 10 miljoner som fribelopp i vissa fall. Fastighetsägande är dyrare här. Det som är riktigt förmånligt är att vara enskild firma, mkt billigare än i Sverige. Byråkratin här är rätt massiv, men tar man hjälp av ngn så kan man boxa sig igenom den.

      Den stora skillnaden mot Sverige är dock att jag upplever att skattemedlen faktiskt kommer medborgarna till nytta här. Bra blåljusverksamhet, försvar & sjukvård samt ok skola (kan skilja mkt mellan skolor och kommuner).

      Gällande skatten för de riktigt rika finns det lite olika sätt att undvika den också har jag förstått, men det är dessvärre ingen huvudbry jag har...haha

      Radera
    5. Tack till er båda för infon.

      Det låter som om man behöver en "fixer/revisor" som håller i de knepigare delarna? Sådana brukar ju på något lustigt vis ha extra bra kölappar och tumme med byråkraterna och väl värda sina pengar i liknande länder. Har iofs hört att man även i Tyskland lämpligen anlitar en "Steuerberater"..

      Det där att man som svensk expat får den där upplevelsen när man ser hur väl akutvård/polis etc fungerar i länder med väsentligt lägre skattetryck känner jag ju igen. Varför missar 83% av svenskarna det? Det är ju rätt uppenbart att stor del av de svenska skatterna används till..bedrägerier och skräpprojekt och att många samhällsfunktioner är konstant underfinansierade (polis, akutvård, sjukhusplatser etc).

      10 miljoner klarar även jag mig under, så det är ickeproblem :) Har tittat på spanska kapitalskatter och de är något lägre än Sverige, men långt ifrån bra. Som ni påpekar är förstås de låga levnadsomkostnaderna ett stort plus. Och klimatet får man ju på köpet.

      Radera