måndag 3 december 2018

Jordbävning i Andalusiens regionval

Spanien är som ni säkert vet uppdelade på en flertal autonoma regioner. Varje region har sitt eget parlament med president. Andalusien är på många sätt lite likt Sverige och även valet har varit det både innan och efter.

Igår gick andalusierna till valurnorna. 6,5 miljoner är röstberättigade men valdeltagandet var ngt lägre än vanligt. Vem det gynnade är som vanligt oklart.

Upptakten till valet har som vanligt kantats av de i Spanien frekventa korruptionsskandalerna inom alla gamla partier och bråk på riksnivå om olika examina etc. Något som inte gör att gemene man ser bättre på de gamla politiska partierna PSOE (sossarna) och PP (Moderaterna) Men det har bland gemene man varit andra frågor som varit något högre prioriterade än vad PP & PSOE samt media gafflat om. Känns det igen? 

En fråga den vanliga Andalusiern pratar om är migrantproblemen med attacker på enklaverna i Afrika och de båtar som tar sikte på Andalusien med migranter från subsahara, och problemen med brottslighet kring knarkrutten runt gibraltar.

Just migranterna beskrivs mkt som "flyktingar" och PSOE ledaren som sitter tryggt i Madrid har varit inne på öppna era hjärtan spåret (fast i light variant). PP och den högerliberalkonservativa uppstickaren Cuid  har dock varit emot detta och förespråkat hårdare tag. I spanien har det också dykt upp ett högerpopulistiskt parti VOX som avfärdats av alla som helt irrelevant (känns det igen??). I opinionsundersökningarna har VOX legat dåligt till och PSOE förutspåddes behålla makten man haft i 40 år i Andalusien.

Men när väljarna sa sitt så kom shocken.... VOX som alltså nog får anses stå en bit höger om SD kammade hem hela 12 av 109 platser i parlamentet. PSOE och PP backade båda kraftigt Ciud gick starkt framåt.

Som största högerparti kommer PP troligen få presidentposten med stöd av Ciud och VOX. 

En situation mkt lik den i SE, politiker och media blundar för vad folk tycker och sen kommer shocken. Även den sossiga svenska publikationen sydkusten.se som gärna skriver  om "flyktingar" verkar lätt tagna.

Som jag skrev direkt när PSOE tog makten i riksparlamentet så kommer det komma en snabb och kraftig backlash på att man började ta emot flyktingsmugglarbåtar från libyen. Detta är inte ngt som den vanliga spanjoren vill men politikerna i sin lilla bubbla bland riojadrickande aktivister trodde tydligen det. Det är fler region och lokalval på gång i hela Spanien under 2019 och den politiska kartan kommer ritas om snabbt på samma sätt som i Italien. Det kommer inte bli en utdragen följetång som i Sverige där man böjer sin ryggrad 40 gånger om för att få fortsätta föra samma politik som misslyckats under 14 år tid, utan här blir det snabbt revolution via valurnan. Dessa sydliga länder verkar ha det lite mer i blodet att snabbt kullkasta sådant de inte gillar, förr var det ju med vapenmakt men nu sker det gudskelov via valurnan.2 kommentarer:

  1. Inte helt tokigt.

    SvaraRadera
  2. Mycket glädjande resultat och det folkliga missnöjet med Sanchez migrationspolitik har märkts på sociala media här i Andalusien. En annan skillnad mot Sverige är att PP och Ciudadanos är fullt beredda att ta stöd av Vox för att kunna ta makten och få bort vänsterstyret. Detta trots att vänstern skriker högt om "fascister" osv.
    /Spaniensvensk/

    SvaraRadera