fredag 18 januari 2019

Är spanska politiker mer vuxna än svenska?

Så är då Stefan Löfven statsminister igen.

Som jag skrivit på bloggen i flera år så kommer mandatperioden 2018-22 bli bland de svåraste på länge. Medborgarnas förtroende är ganska lågt, kommunerna brottas med rejäla problem med ekonomin och bostäder samt personal till sina kärnområden.

Vad jag kunnat se av JÖK plus vad man kan anta av den hemliga skissen, så kommer inget göras åt de grundläggande problemen. Istället väljer man att accellerera den största faktorn till de problem kommunerna har, nämligen migration av lågutbildade som saknar realistiska möjligheter att bidra till samhället.  I JÖKen framgår att man kommer öka möjligheterna för anhöriginvandring, istället för att helt strypa migrationen och satsa dessa resurser på att få ordning igen.

F.ö. Kanske någon långvarig läsare noterar att jag redan 2015 förutspådde en Regering med S, mp, C/L (iofs stödhjul i den nya regeringen). Sen kom ju V med som en bonus då de övriga sossarna var för små.

Personligen tror jag att det kommer gå käpprätt åt pipan med denna regering, återstår att se om de överlever till 2022. Men de kommer de nog att göra, för alla partier utom sossarna lär åka på stryk i opinionen och kommer inte våga sig på ngt extraval.

Här i Andalusien kan man jämföra med Sverige. Andalusien har styrts av socialisterna sedan Francos död. Både förmögenhetsskatt och arvsskatt finns. I valet som var nyligen fick PP (typ moderaterna) rejält med stryk, men Ciudadanos  (ett ganska nytt liberalkonservativt parti) och det högerkonservativa VOX gick starkt framåt. Franförallt VOX framfart med dryga 10% sända förvånade chockvågor genom etablissemanget i Spanien. Spaniens socialistiska regeringschef brölade från Bryssel men vad gör högern här nere? Jo PP ingår ett avtal med VOX om några rätt harmlösa hjärtefrågor. Ex att ett familjadepartement skall skapas (grundat på katolsk syn på familjen) som skall värna gamla familjevärderingar. Man skall också tillföra resurser till polisen för att hitta och utvisa illegala migranter. Det senare en fråga som stöds med 85% av PP & Cuid väljare. Och inte minst skall man skydda flamencon.

Vidare skall man verka för att minska bidragen till NGOs, dra ned anslagen till Canal Sur (typ SVT i Andalusien) samt avskaffa arvsskatten och minska inkomstskatten.

Ciud har dock inte skrivit på avtalet men har inget emot VOX stöd i parlamentet där PP och Ciud nu bildar regering.

Det ovanstående pragmatiska sättet att ta makten för att genomföra sin politik är mkt bra och kommer gynna Andalusien. Skatter kommer sänkas och byrokrati och bidrag till flum minskas. Polisen stärks och illegala migranter skall stoppas.

Andalusien och Sverige är ganska lika till storlek och att man varit sossiga länge, nu blir det dock ändring här. 

Sist men inte minst kommer VOX genomslag i Andalusien (Spaniens största region) göra att man kommer få bättre genomslag i andra regioner och på nationell nivå. En utveckling som den i Italien med en radikal förändring av förhållandet till migration är inte otroligt. Värt att notera är ju också att PP här inte har ngn töntig beröringsskräck, istället avfärdade man de flesta av VOX knasiga förslag (VOX är typ ngn korsning av katolska kyrkan, falangister och drömmen om hur allt var förr med flamenco och bandriljärer) och gick med på sådant som deras egna väljare ändå är för eller som egentligen inte har ngn större effekt annat än symboliskt (typ bevara flamencon i Andalusien).

I Sverige har man dock total beröringsskräck med SD varför vi nu får ngn ny sosseregering. Ser man på migrationspolitik finns det ju egentligen ett brett stöd i riksdagen för att åtminstående ta tag i frågan (S Sd M & Kd) men man låter C V & Mp styra denna för landet avgörande ödesfråga. Rent skamligt tycker jag.  

Som vanligt gillar jag att sticka ut hakan och spå i sangriasumpen om framtiden.

Sverige. Sosseregering till 2022. I valet då kommer SD gå starkt framåt till 22%. L (3%) och Mp (3%)  kommer åka ur riksdagen. V kommer gå en aning framåt (8-9%) om man lyckas leka lite vänsteropposition. Kd har möjligheten att gå starkt fram (8%) som ett trovärdigt konservativt parti (ngt jag efterlysta när EBT tillträdde, men tyvärr så väntade man några år innan man satte fart) M kommer troligen lyckas hanka sig fram (18-20%) men når inte några höga siffror igen. S kommer vara ganska stabila runt 28% och så även C på 8% . Regeringen 2022 blir M, Kd & Sd som når egen majoritet i mandatfördelningen. 

Spanien. Nästa val i Spanien måste hållas senast  26 juli 2020. Resultatet kommer bli en kraftig högersväng i likhet med Italien. 

Återkommer om några år med en tillbakablick :)


Som kuriosa på anekdotiska planet kan jag meddela att folk jag känner i emigrera branschen har märkt ett uppsving.....

11 kommentarer:

 1. Korrekt analys av läget i Spanien. Sossarna försökte göra som i Sverige; dra fascistkortet om VOX och kräva att de andra borgerliga partierna skulle ta avstånd och inte förhandla med dem, men det gick inte hem i Andalusien.
  Politikerna är inte lika skitnödiga och massmedia är betydligt mer objektiva här än i Sverige. Då ska man betänka att VOX är betydligt mer konservativa och nationalistiska än vad SD är.
  /Svensk invandrare i Spanien

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskramen som hjälpt mig med mitt eget problem. Hans email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förbanna en förälskad älskare.
   8.) Du vill vara befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Tror inte alls på din prognos för 2022, jag respekterar den. Men den känns inte sannolik.

  Så här tror ja;
  V står still.

  MP växer rejält i procent räknat. Når nästan 10%. Många akemiker väljer detta alternativ, efter att språkrören bytts ut. Påhejade av journalister i BRF. Till stor del bor dessa väljare i lägenheter, som kom lindrigt undan i och med den kraftigt ökade fastighetsskatten. Ränteavdragen utfasning är så långsam så det knappt märks. Eftersom flyttkedjan triggats så dämpas BRF-fallet i Stockholm.

  S backar

  C backar

  FP får en ny partiledare och går något framåt.

  M backar

  KD ökar, vinner borgliga röster ifrån SD samt M. Ebba börjar gå hem, i den välgödda medelklassen i finförorter. Kärnfamiljer så klart, åker på solsemestrar, äter tacos samt är klistrade vi Lets dance. Tycker att nu får det vara nog.

  SD backar då Jimmie avgår.

  SvaraRadera
 3. Regeringen blir alltså:
  MP+C+FP+M+KD, med fokus på miljö samt integration samt svag valuta. Ingen vågar pilla på ROT och Rut, publish service klarar sig intakt.

  P g a den svaga valutan så har dumma investeringar gjorts. Men ingen vill låtsas om den rosa elefanten. Boräntan är fortsatt låg.

  Ikea har nu show rooms i alla stora städer, de blödande köpcentrumen ser därmed ljuset i tunneln. DHL och Schenker fixar en automatiserad logistik som fungerar. Men har problem att få tag i Chaufförer. Samt försäkringsbolagen nya problem är att så många paket själs. Grannsamverkan börjar, så fort någon åker till Ikeas eller Amazons showroom.

  Min spåkula om de närmaste åren.

  SvaraRadera
 4. Elbilspremien, är sedan länge borta 2022. Då nästan uteslutande elbilar säljs. EU beslutar om en särskild id märkning, så man ser exakt hur många kwh som laddats. Elbilsskatt/kwh införs alltså.

  Fossilbilar rasar i pris speciellt alla SUVar.

  -- Plocka bort ifall det blev för mycket spam här --

  SvaraRadera
 5. Niklas: hur kan du motivera att MP skulle öka framöver? Det finns inget fundament för det - folk i allmänhet mobbar numera MP. De har blivit politikens driftkucku - i högre grad än SD. De flesta svenskar är dock rädda för S, de är ju makthavarna nr 1, reinkarnation av de gamla överklassen adel och prästerskap. Man tror nu att de alltid kommer att finnas kvar vid makten precis som man trodde förr i tiden. Detta är djupt rotat inom svenska folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP blir ju av med ett sänke till partiledare. Kanske båda.
   Jag tänker att de rör sig mer åt mitten, med mer verklighetsmiljö argument, som kan tänkas gå hem hos fler. Framförallt akademiker. Men lite kommande klimatförändringar d v s högre medeltemperatur, mer stormar, mer torka etc. Effekten av klimatförändringar lär bli ett mer extremt väder. Med rätt språkrör, så tror jag de kan växa mot 9-10 procent.

   Radera
 6. Jag tycker att de flesta länders politiker är betydligt vuxnare än de vi röstar på i Sverige.
  Här finns bara en valfråga, stäng ute SD knappast vuxet.

  SvaraRadera
 7. hej, "Andalusien och Sverige är ganska lika till storlek", Frankrike,540000kkm.Spanien.500000kkm, Sverige450000kkm,en viss skillnad.mvh roffeboffe

  SvaraRadera
 8. befolkningsmässigt Roffeboffe....

  SvaraRadera
 9. Ni har alla fel. Det är inte politiker som styr Sverige det är Bilderbergare.

  Regeringen som sitter är en Bilderberg-konstellation. Lööf och Löfven får ta del av syltburkens sötma i fråga om personliga belöningar precis som Reinfeldt fick med "öppna era hjärtan".

  Ta del av det jag skriver och lägg in det politiskt och vad som skett och händer så faller ALLA pusselbitar på plats.

  SvaraRadera