onsdag 27 maj 2015

Häpnadsväckande forskningsresultat-eller?

Generellt sett är all forskning av godo. När jag skriver forskning menar jag riktig forskning, inte genusforskning och liknande trams som endast syftar till att "bevisa" diverse galna idéer.

Ganska ofta presenteras det forskningsresultat där man som lekman tänker att resultatet är ganska uppenbart. Man undrar också om inte en annan ansats på forskningen hade varit lite naturligare.

Den senaste tiden har det kommer några mkt seriösa studier, vars resultat inte är särskilt förvånande.

Den första visade att 5:2 dieten hade en ok effekt på folk som var feta (den tittade på diabetes kopplad till övervikt). Som lekman kan man ju tycka att det är ganska naturligt att folk som är överviktiga mår lite bättre om de äter mindre iaf 2 dagar i veckan.

Den andra titta på kopplingen mellan övervikt och stress. Föga förvånande kom den studien fram till att stress inte orsakar fetma. Som lekman inom fetmaforskning (eller överviktsforskning...är lite osäker på terminologin och jag vill ju inte vara fetmaexkluderande i detta intersektionella tidevarv) kan jag tyccka att man bör titta på sambandet mellan övervikt och hur mkt man äter...men det kanske är för enkelt.

Snart kommer kanske en studie som visar att månens position inte heller har med fetma att göra...vad vet jag.

En gammal klassiker på temat studier med föga förvånande resultat är den där man tog en liten apunge. Stoppade in den i en mörk garderob där den endast hade en kall bur att krama. Den matades utan personlig kontakt. Forskarna konstaterade efter ett tag att apan mådde dåligt och blev en rätt störd apa......doh....surprise....

Övervikt diabetes

Stress-fetma
3 kommentarer:

 1. Alltid spännande att läsa din blogg.
  Om du skriver om studier vor det intressant med källhänvisning.
  När det gäller stress och fetma är det viktigt att veta vad som avses, det blir annars svårt att kommentera på ett konstruktivt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, kul! Inlägget är lite raljerande och jag påstår mig inte besitta ngn större insikt i ämnet, men här är artikeln i dagens medicin (svd artikeln fanns ovan) http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/12/stress-verkar-inte-bidra-till-fetma/

   Radera
 2. Läste en studie om sömn. Man skulle se vad som hände om man inte lät människor sova. Resultatet rapporterades så här:
  - Försökspersonerna blev irriterade och ville avbryta studien

  SvaraRadera