tisdag 6 november 2018

Sverige i kris? Dags att emigrera?

Under åren har man ju fått höra en del glåpord då man haft lite tankar kring hur det egentligen går för Sverige. Min uppfattning är som bekant att Sverige befinner sig på ett sluttande plan för medborgarna, speciellt de med svag ekonomi, då kommunerna går sådär överlag. Den stora orsaken är de enorma kostnader som migrationsfesten innebär. Eller efterfest kanske man ska kalla det nu? Fortfarande väller det ju in folk och de som kommit de senaste åren har man ingen aning om hur man ska hantera, än mindre de som kommer idag och imorgon.

Saken blir ju inte bättre av att det råder politisk handlingsförlamning. Eller iofs kanske det är bra då inga vilda utgifter går igenom, men det problemet landar återigen hos kommunerna som inte får det valfläsk som utlovades. Som ni vet har jag hela tiden tippat ngn S C L variant av regering och det synes väl fortfarande vara ett ganska gångbart bud.

I media kan vi läsa om stackars migranter i Solna som måste tälta. Just den historien kändes otroligt mysko när jag läste den. Bilderna i Expressen var på enkla identiska tält utan någon som helst tecken på att ngn bodde där. Inga kläder, sovsäckar madrasser kokutrustning eller barn (som snyftstoryn var). Jag orkade dock inte gräva i saken, men såg sen att nyheter idag besökt tälten, som stod tomma utan ngt tecken på innevånare....en PR kupp alltså. Kanske iscensatt av ngt av alla de nätverk som härjar utan tanke på hur saker ska lösas.

Till detta kommer också alla rapporter om skottlossningar, oskyldiga som skjuts ihjäl, våldtäkter, inbrottsligor som härjar fritt i villaområdena mm.

Såhär lite på avstånd undrar man ju hur det ska sluta samtidigt som jag är glad att vi tog vårt pick och pack och flyttade. 

Tydligen verkar fler fundera i samma banor. Idag såg jag detta inlägg på en facebookgrupp för Spanien.


Inlägget raderades dock snabbt då det nog inte är förenligt med gruppens värdegrund att flytta till Spanien av andra orsaker än solen.

Så vad tror ni, är det fler som funderar på att dra? Hur går snacket i er närhet?

Eurokursen har ju gjort det lite svårare, liksom inbromsningen på bostadsmarknaden. Men min uppfattning är att det kommer bli dyrare att flytta om ngt år och det kommer inte se bättre ut i Sverige.

Om politikerna kommer upp ur sandlådan och lyckas bilda regering kommer det inte bli ngn handlingskraftig regering, utan en eftergiftsregering som måste infria diverse löften till höger och vänster.

I fliken emigrera ovan kan ni läsa om vår resa bort från Sverige och vill ni kontakta mig med frågor eller tips om emigrera till Spanien finns jag på mensanbetraktelser @ gmail punkt com

 

20 kommentarer:

 1. Jag delar inte din bild av ett Sverige i kris, men jag är intresserad av att veta mer om kommunernas situation. De siffror jag hittar (tex https://kommuninvest.se/om-oss/forskning/rapporter/kommunala-laneskulden-2018/kommunsektorns-ekonomi/) tyder på en relativt god ekonomi (+39 miljarder 2017). Vad finns det som talar emot?

  SvaraRadera
 2. Här får du lite annan fakta än det som kommuninvest serverar. Läs gärna på om vem Jensevik är och hans bakgrund.

  https://www.youtube.com/watch?v=7x0cqerM6DI&t=2s

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Dock hörde jag inget om kommunernas ekonomi, kanske missade något. Men det är väl snarare ett styrkebesked om man kan anställa många och ändå gå plus 39 miljarder?

   Radera
  2. Det blir nog ett eget inlägg om kommunerna. Men en faktor är att kommunerna lånar till minusränta idag vilket synes ge ett överskott, men man bygger upp en mkt riskfylld situation. Sedan är det runt 50 kommuner idag som i princip är konkursmässiga. SKL har också förutspått kraftiga skattehöjningar eller försämrad kommunservice de kommande åren. Många kommuner säljer också ut sina tillgångar för att täcka den löpande driften idag, vilket kan ge ett tillfälligt överskott. Vill minnas att ex Härnösand redan förbrukat sin kreditlina. Kommunerna lånar relativt billigt idag (eller tom minusränta) genom kommuninvest. Går räntorna upp när omvärlden plötsligt tycker tt de svenska lånen börjar kännas svajiga så kommer det slå mkt hårt. Ska se om jag kan koka ihop ngt, men läs gärna inläggsserien "kommunpanik" som jag haft några år.

   Radera
  3. Jag tror Pelle missade något.. Jensevik har fler liknande klipp. Han är ju pensionerad och kan säga vad han vill. De 39 miljarderna är säker lika bomnbäkra som Sandvikens 500 miljoner plus.

   Radera
  4. Tartarus: Tack! Som jag tolkar det du skriver är det främst 50 kommuner som har problem, resten går hyfsat ok eller? De samlade skulderna är på 13% av BNP så stigande räntor borde gå att klara tycker jag. SKL:s förutspådda skattehöjningar bygger väl till största del på att försörjningskvoten blir sämre pga demografiska förändringar. Det är en utveckling som sker i hela västeuropa, där många länger (tex Spanien) står inför mycket större ökningar av försörjningskvoten än Sverige.

   Mongo: Upplys mig gärna om vad det var jag missade.

   Mvh

   Radera
  5. Upprepar helt fräckt vad jag skrev hos Toklandet. (Ledarsidorna har haft ett öga på kommunerna ett bra tag.)

   ”Krisen i kommunerna – hela Sverige har gått i borgen”
   https://ledarsidorna.se/2018/11/krisen-i-kommunerna-hela-sverige-har-gatt-i-borgen/

   Plusmaterial, men i korthet lånar kommunerna av Kommuninvest. Dåliga lån har ”paketerats” med goda som i USA innan kraschen 2008. Staten och skattebetalarna står som garant för Kommuninvest – en kommun kan inte gå i konkurs.

   /Kristian

   Radera
  6. Kristian: Tack! Att en del kommuner verkar ha problem har jag förstått. Men hela sektorn har lån på 13% av BNP. Det låter ju inte så mycket, kan det verkligen vara ett allvarligt problem?

   Radera
  7. Pelle, många kommuner är ju duktiga små Lutherianer och drar ner på den kommunala servicen hela tiden så de hamnar inte bland de 50. De går dock knappast bra för det. Lån i sig är väl iofs inga större problem, om man har en tillväxt som täcker upp för det. Typ usa som lånar och har tillväxt/trycker nya dollars och pyntar lånen med. Venezuela försökte ju med sin fiaskoartade kryptovaluta. Kanske ngt för Malmö att prova? En kommun kommer ju helt riktigt inte tillåtas konka utan man kommer fortsätta med kommunutjämningen tills alla är lika fattiga, frågan är vad som händer sen? Malmö har ju gått back 5 miljarder på år (ca) de senaste åren och fortsätter på det spåret, fler kommuner är pp väg dit. Hitintills täcks detta med kommunutjämning och bidrag men till sist så har väl Danderyd sålt ut sin sista tomt för att skicka in några hundra miljoner i det systemet.

   Liknelsen mellan Spanien och Sverige är bra då Spanien liksom Sverige har en ganska stor omfördelning. Den stora skillnaden är dock att Spanien är försiktiga med sina pengar och vad jag kan se så satsar man i första hand på basen i ett omfördelningssystem, dvs sjukvård skola och säkerhet. Hattmuseum och annat kul får vänta.

   Radera
  8. Många kommuner lägger sina skulder i bolag för att få balansräkningen att se bra ut. De 13% är säkerligen endast vad som ligger i kommmunen. Samtliga kommuner har idag sin VA verksahet bolagiserat, sin bostadsverksahet och många kommuner har de senaste åren skapat bolag och stiftelser som holdingbolag där ytterliggare upplåning sker. De lyder under samma regler för lån från kommuninvest.

   Läs öven om sociala investeringar, ett sätt att långa till den löpande driften under förevändning att det är en investering. Bokföringen är oerhört kreativ i kommmunerna.

   Radera
 3. Det är fler som noterar att anmälningsbenägenheten för div. brott har gått upp. Några Goda har också i sociala medier slutat propagera för fler lågutbildade utländska män som lösningen på Sveriges alla problem. Fler kommer framöver att känna sig lurade trots att de nu får politiken de röstat på, men generellt är det inte många som på allvar planerar utlandsflytt idag.

  SvaraRadera
 4. Att anmälningsbenägenheten går upp har jag hört i 30+ år nu, man måste väl anmäla samman brott flera gånger om den ska fortsätt upp

  SvaraRadera
 5. Hmm. Härnösand verkar inte ha fått dela av de 39 miljarderna i överskott. Konstigt.

  https://cornucopia.cornubot.se/2018/11/pengarna-slut-till-verksamheten.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte riktigt vad du menar. Överskottet är ju summan av samtliga kommuner och landstings resultat. Utöver utjämningssystemet så delas inte resultaten på något sätt, de stannar inom varje kommun.

   Radera
 6. Rebecca Weidmo Uvell har undersökt lite om tälten i Solna, www.uvell.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha Uvellskan har blockat mig på twitter (för jag påpekade ett antal fel i ngn artikel för några år sedan) så jag brukar inte se vad hon skriver. :)

   Radera
  2. Uvell gör mycket bra grävjobb, men har svårt för att bli rättad verkar det. Jag rättade några grava faktafel i en av hennes artiklar och kommentaren bara modererades bort (utan ändring av felet). Så klick är viktigare än sanning där, en lite arrogant attityd hon delar med andra sk influencers på sociala (hon är ju "expert" på sociala medier, gubevars).

   "High on neurotism" skulle nog Jordan B säga ;)

   Radera
  3. Eller snarare "high in neuroticism"..i motsats till Uvell korrigerar jag..

   Radera
  4. Ja det är synd, förtar ju en del av hennes trovärdighet. Hon är ju uppenbarligen inte helt konsekvensneutral utan agendastyrd (vilket ju är ok så länge man håller sig till fakta).

   Radera
 7. Jodå, jag kommer att flytta. Fastighet utomlands inköpt, bankkonto öppnat där mm.
  Väntar bara på pensionen.
  Redan 2013 började jag leta alternativ då jag fick för mig att framtiden nog inte skulle bli så ljus i Sverige. Trodde dock inte då att det skulle gå så fort som det gjort

  SvaraRadera