torsdag 14 juli 2016

Mensanen rekommenderar - museispårvägen i Malmköping

Såhär i sommartid brukar ämnena på bloggen spåra ur lite (pun intended). Förra året var det några inlägg om att göra upp eld på olika sätt samt lite om pilbågstillverkning. I år inleder jag med ett utflyktsmål i djupaste Sörmland, nämligen museispårvägen i Malmköping.

I Malmköping har man kvar en gammal rälssnutt som befolkas av gamla spårvagnar från olika delar av Sverige. Den stora behållningen är dock egentligen inte att åka spårvagn i de förvissa trevliga miljöerna runt Malmköping, utan de entusiaster som sköter det hela. 

Här kan vi verkligen snacka civilsamhället, till skillnad från de islamistiska bidragsentreprenörerna som lajvar civilsamhälle drivs denna verksamhet av sanna entusiaster. Föraren är oftast en man 40-80 år och konduktör en ungdom runt 15. Av utseendet att döma är det troligen släktskap inblandat. Intresset verkar alltså gå i arv. Här snackar vi inte folk som pressar på stranden, utan likbleka entusiaster där det enda viktiga med det yttre är vilken gammal uniform de fått tag på. 

Det är en stor behållning att åka med vagnen och höra dessa rådnande tonåringar entusiastiskt berätta om vagnen och kuriosa kring spårvägen. Eller för den skull se föraren glatt plinga i klockan så fort chans ges. Lika roligt är det att besöka vagnhallen, om man har turen att bli guidad av ngn av de gamla mekanikerna som hänger där.

Det hela är väl värt ett besök om ni är på utflykt i Sörmland (vilket vi varit på sistone). Imorgon kommer en annan rekommendation.Som kuriosa kan man konstatera att Asea bytte logga på 30-talet...


http://www.muma.se1 kommentar:

 1. Kan jag göra en tolkning.
  Två ordkombinationer kan göras direkt
  AS och EA (Asarna minns vi, EA är gudom)
  Ordkombinationerna reflekteras i varandra upp, ner.

  EA slogs mot i dåtiden. Sedan skapade EA games.

  http://oracc.museum.upenn.edu/amgg/listofdeities/enki/

  Den ene påstås vara ormen i Edens lustgård.

  SvaraRadera