tisdag 10 februari 2015

Skattefusk ett hot mot välfärden?

I dagarna är det krigsrubriker i tidningarna för att några hundra svenska har pengar på bankkonton i Schweiz. Det är inte klarlagt att alla dessa pengar är odeklarerade pengar, men man kan väl ana att det kan vara så. Troligen är pengarna en rest från den tid då vi hade förmögenhetsskatt i SE.

Av de 100 000 kunderna med pengarna i Schweiz är 500 svenskar. Alltså 5 promille. Det är oklart hur mkt pengar dessa personer har där eller om de är oskattade. Men om vi antar att förmögenheten är fördelad jämnt över personerna så är det c:a 4 miljarder som svenskarna har där. Hur mkt är då undanhållen skatt? Är det gamla pengar så är det noll kronor då vi inte har förmögenhetsskatt längre och Skatteverket kan endast ompröva sex år bakåt i tiden. En del lär dock vara inkomster intjänade utomlands, vilka egentligen borde ha skattats i SE. Säg att det rör sig om 100 miljoner i uteblivna skatteintäckter. Det totala skattefelt i Sverige är 133 MILJARDER skattekronor (lite oklart av SKVs hemsida om siffrorna är uppdaterade eller om de är från 2005. Är de från 2005 är det skrämmande att man inte funderat på skattefelet sedan dess. Är siffrorna från 2005 är felet troligen betydligt större idag.)!!! Ser vi många krigsrubriker om det???

OBS kontrollsiffrorna ovan är urgamla, sedan dess har kontrollerna minskat betydligt.

Av tidningarna kan man tro att dessa uteblivna skatteintäkter sänker hela välfärdssystemet. Naturligtvis vore det toppen om det trillade in några miljoner extra i skatt, men det stora skattebortfallet sker hemma i Sverige. Svartjobb & momsfusk är enormt mycket större i skattebortfall än lite pengar i Schweiz. Som exempel räknade Skatteverket att momsfelet i byggsektorn var c:a 500 miljoner per år för några år sedan. För att motverka detta infördes nya momsregler inom byggsektorn.
Skattefusket inom andra områden är också enormt (se bilden nedan).
Ett ganska färskt exempel är ROT och RUT bidragen. När det infördes lät man den som utförde jobbet och skulle få pengarna att bara skicka en begäran om utbetalning till SKV så trillade pengarna ut. Hur fan tänkte man? Till makthavarnas förvåning uppdagades omfattande fusk efter ett tag….
Vad gör man då för att stoppa det? Lagtekniskt införs det en del stopplagstiftning för att hindra räntesnurror och liknande upplägg vilka dränerar skattebasen i SE. Toppen!
Skattefelets fördelning på skatteslag
 
En annan sak man kan göra är kontroller. Kontroller har två syften, dels stoppa ett fusk hos en viss person/företag dels verka allmänpreventivt och avskräckande för andra att fuska. Det sistnämnda är det viktigaste. Alla undersökningar visar att benägenheten att betala sin skatt är helt avhängig av att man vet att grannen betalar sin skatt. Vet man däremot att grannen/konkurrenten etc fuskar ohämmat minskar benägenheten att själv vara helt vit. Detta är inget okänt utan Skatteverket har själva sett det i sina studier, ändå väljer man att försöka informera bort skattefelet.

Kontrollverksamheten inom statsapparaten är helt undermålig och underbemannad. Detta tycker jag är helt fel. Om skattefusket minskar kan staten sänka skatten för oss laglydiga medborgare (eller sätta sprätt på pengarna om man nu är sosse).

Ovan ser ni skattefelet per skatteslag.


Ett annat stort hot mot välfärdssamhället är bidragsfusk, nu senast avslöjades ett omfattande fusk i Södertälje och Botkyrka. Detta är dock bara toppen på ett isberg och staten borde införa rigorösa kontroller på alla bidrag. Ett vanligt fuskområde är assistansersättningar. Då dessa kostar runt 35 miljarder per år, kan man tänka sig att det drar till sig en del fuskare.
Hur stor fusket är har jag inte hittat någon siffra på, men upp emot 30 miljarder har nämnts gällande totalt bidragsfusk.
I det postmodernistiska tidevarvet där alla curlas och känner till höger och vänster har kontroller av medborgarna känns som något onskefullt. Därför har man valt att det är häftigt att betala skatt och att alla gör det självmant. SKV hade tex en kampanj för några år sedan med en vit riddare mot skattefusk.

Istället borde man ha en finanspolis som slår in dörren hos de som fuskar och släpar ut dem i handbojor. Sluta curla och börja slå in dörrar!
Det vore väl rätt trevligt om vi hade sisådär 160 Miljarder extra per år att kunna använda till Skattesänkningar eller beväpning av Försvarsmakten.

3 kommentarer:

 1. Bara att instämma. Särskilt i slutklämmen.

  SvaraRadera
 2. Instämmer, men det finns stora, tunga och breda intressen i Sverige som har en förstagradens relation till sakernas tillstånd och skulle ogynnas om kontrollerna ökade och de är medvetna om detta. En del av dessa pengar som myglas idag används till att motarbeta ökade kontroller genom direkt stöd eller indirekt uppmärksamhetsriktande åtgärder. Det är förövrigt en fullt möjlig politisk väg att motarbeta ökade kontroller för kommer de som utnyttjar systemet att sannolikt att rösta och göra reklam för en. Men då måste man hänvisa till andra värden än ordning (t.ex. mjuka värden).

  SvaraRadera
 3. Lägg det sista på Försvarsmakten. Internförsvar för att upprätthålla externförsvar. Försvaret får då fråga sig - vad försvarar man:
  Ett geografiskt område
  En ideologi
  Ett folk
  Många folk
  Andras folk
  Det finns endast ett folk
  Världen är ett
  Skattesmitaren är ingen skattesmitare utan zenbuddhist

  SvaraRadera