fredag 20 mars 2015

Någon annan

"Samhället"
"Dem"
"Folk"
"Staten"
"Kommunen"

Dagens inlägg kommer handla om att det personliga ansvaret verkar ha åkt ut med det intersektionella badvattnet. Hela tiden hör man att ansvaret för något ligger hos någon odefinierad grupp. Välj valfri ovan. Senast i raden är den tragiska händelsen i Göteborg. Media har ägnat stor tid åt att kalla in olika tyckare som pekat ut samhället som ansvarig. Jag har inte hört någon säga att de idioter som kramade avtryckaren är ansvariga. Det är alltid någon grå massa som bär ansvaret. På twitter fick jag ordet "nånannanismen" av @galarslavHKV vilket är ett lämpligt epitet.

Bristen på personligt ansvar är genomgående på alla områden. Det gäller inte bara diverse haverier som exempelvis integrationen eller den katastrofala hanteringen av Försvarsmakten. Även i detaljfrågor saknas helt ett ansvarsutkrävande. Jag vet att fd SlösO Martin Borgs propagerade för återinfört tjänstemannaansvar, något jag är anhängare av.

Politikerna säger alltid att man kan rösta bort dem när de bränt några hundra miljarder på någon skit, men det räcker inte. För det första minns inte folk vad som hänt när det är val och vår icke granskande mediakår skiter i det. För det andra lovar politikerna guld å gröna skogar i valrörelsen och hips vips är allt bra igen. För det tredje, går det riktigt illa blir de belönade med någon ambassadör, myndighetschef eller landshövningspost om de gjort bort sig tillräckligt.

Det finns också andra avarter där avsaknaden av personlig anvar/styrning är tydlig. Och det är pensionspengarna som alla vare sig man vill det eller ej, sitter och pumpar in i den finansiella sektorn. Alla dessa miljarders miljarder rattas rumt av diverse tjänstemän, det finns ingen ägarkontroll eller något personlig ansvar. Detta har lett till att ett fåtal tjänstemän i denna sektor har kunnat berika sig något oerhört. De behöver inte satsa en spänn själva, för det gör DU. Däremot tar de ngn procent på kapitalet och börsuppgången (klart det går upp när nya pengar pumpas in varje månad och ska placeras). Värst av dem alla är de sk riskkapitalisterna. De satsar inte en spänn själva utan via omvägar är det någon annans pengar som via div pensionsfonder till sist investeras i ngt objekt, vilket säljs efter 5-7 år och sedan åker pengarna utomlands (jag har skrivit om riskkapital tidigare). Jag kommer skriva ett nytt inlägg om frågan räntesnurror och koncernbidrag när jag får tid. Lite som ett bemötande av Uvells fåniga "gräv" rörande LOs koncernbidrag som fick så mkt uppmärksamhet. Jag har nämlig viss insikt i frågan om jag uttrycker mig försiktigt.

 Skjuter du någon är det ditt ansvar. Bränner du 50 miljarder på ett NL kraftbolag är det ditt ansvar! Massakrerar du försvaret är det ditt ansvar! Inför du ett värdelöst IT-system är det ditt ansvar (Hej Prio)!

Summasummarum, bort med det anonyma samhället fram med det egna ansvaret, på alla områden!


6 kommentarer:

 1. Då får vi börja från grunden.
  Vi vill inte hugga av händer som i Saudi, då återstår avsked eller böter. Skamvrån med en maratonföreläsning av en genusvetare.
  Å andra sidan, kan Vattenfalls VD och styrelse med rådgivare fippla bort 50 miljarder, så har vanlige överbelånade svensken några miljarder kvar.

  SvaraRadera
 2. Hur utkrävs ansvar för dem som fifflade bort 50 miljarder?

  SvaraRadera
 3. Och 87% får ta ansvar för OMVAL av en statsminister som övertydligt visade sitt förakt för "sitt" land och dess "(p)urbefolkning"

  Man kan inte lagstifta mot dumhet...
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RxSN-xxlVxY&t=7

  /Let Darwin sort it out....

  SvaraRadera
 4. http://cdn.someecards.com/someecards/usercards/1337873911750_2637358.png

  SvaraRadera
 5. http://www.di.se/artiklar/2015/4/9/reinfeldt-jobben-tar-inte-slut/

  En del flyger in i en bergvägg med ett par hundra passagerare....andra störtar med hela sitt land ( fast i det senare fallet fick ALLAH vara med och rösta .. ;-)


  Om man gav passagerare en möjlighet att få "flygskatteavdrag" mot att piloten får totalt fria händer, undras vad 87% av passagerarna skulle rösta på.... =)

  Quos Deus vult perdere, prius dementat

  SvaraRadera