torsdag 25 juni 2015

Pascalidou snubblar...igen

Många av er har säkert redan sett eller hört om denna festliga tråd på twitter. Men för att spara den till eftervärlden och för er som inte sett den kommer här ett litet klipp.

Alexandra verkar alltså vara i Grekland och prata med greker på stranden. Alla greker söker tydligen vägledning av Alexandra och vissa måste ha öppnat sitt hjärta för henne för plötsligt ändras tweetandet från Grexit till invandringen till Grekland. Det nämns inga numerärer utan bara att invandringen ökat med nära 500%.

Vi som hängt med i debatten vet ju att sjuklövern ansett (vi var naiva etc tycker tydligen Ullenhag nu enligt artikeln i Neo) och i vissa fall anser att invandringen är en investering och framtida vinstmaskin.

SVT betecknar det som en kompetensregn när 10% har eftergymnasial utbildning. Även Alexandra har tidigare varit ute i debatten och talat om denna investering.


Lite roligt att hon börjar prata om fabriker, som om vi har kvar det i Sverige eller?

Det riktiga haveriet följer.


Det roligaste är egentligen inte Ivars svar utan de mindre PK svaren i tråden. Men dessa får ni leta upp själva.

Och jo Alexandra har skrivit om just detta tidigare (eller plagierat, vem vet). Läs längst ner i artikeln från 2011 ang regeringens "myter om invandring"


Egentligen borde man kanske gratulera Alexandra till insikten att invandringen kostar pengar, men det gör det tydligen bara i hennes kära Grekland. 


tisdag 16 juni 2015

Veteranstöd

Det bristfälliga stödet till våra veteraner har många skrivit om i olika sammanhang. Jag tänker inte gå in på den frågan idag, utan istället lyfta fram en insamling som blev uppmärksammad på twitter idag.

Jag har tidigare endast skänkt pengar till fredsbaskrarna, men blev nu påmind om VRRs mkt bra verksamhet. Att snabbt komma med stöd för att undvika restföringar, KFM mm är mkt bra tänkt. 


Ni kan läsa urklippet nedan om bakgrunden.

Jag blev mkt rörd av historien och skänkte självfallet en peng. Främst för att jag har flera äldre (nu döda) släktingar som varit i Sinai och på Cypern. Det är inte otroligt att de var kamrater med den person som insamlingen rör. Så lite för att hedra deras minne och å deras vägnar få bidra, kändes det självklart.

Gör det ni också!

Insamlingen fick mkt stor genomslag och nådde 85000 på 4 timmar, men fortsätter.



Ni kan skänka pengar till VRR enligt följande, ange om ni vill vara anonyma. plusgiro 708415-5 eller genom en SWISH på Swishnummer: 1234 7048 62 (utan mellanslag).


måndag 15 juni 2015

Emigrera del 4 - Norge

Detta är den fjärde delen i serien om att emigrera. Nu har vi kommit till våra grannar i Norge och Estland. Jag tar tacksamt emot input från personer med god insikt i respektive land.


De tidigare inläggen i serien finner ni här:

Del 1 Emigrera
Del 2 Det första urvalet
Del 3 Finland och Åland

Norge


Jag behöver väl inte orda så mkt om Norge då de flesta har ett någorlunda hum om vårt västra grannland. 


SKOLA (1-5p) 5


Norge hade lite problem med skolan för ett antal år sedan. Det verkar dock som att man direkt tog tag i detta och vända utvecklingen. Inte med hjälp av genuspedagoger, utan matematikens integration i fler ämnen. Man synes och ha haft en konsekvent hållning och inte använt skolan som en experimentverkstad och politisk lekstuga. PISA resultaten har också gått upp. Möjlighet till högre utbildning är ok.

SAMHÄLLE (1-5p) 4

Min känsla av det norska samhället är att man blivit aningen förslappad av oljemiljarderna. Har man haft att göra med Norska leverantörer eller kunder vet man att regeln ring innan 15:00 verkar vara inskriven i sten, sen bär det väl iväg på tur. Detta är förvisso en sympatisk inställning hos en person, men om den genomsyrar hela landet finns det en risk för försoffning och sönderfall på sikt. Det norska samhället är lite likt det svenska, man har dock inte samma panik inför nya politiska vindar som i Sverige. Vad som händer när oljan tar slut vette tusan, oavsett storleken på oljefonden så bränns pengar upp rätt snabbt. Efter samtal med norrmän verkar dock tron på nya oljefynd stark hos gemene man, en varningsklocka. Jag upplever inte det norska samhällert som särskilt polariserat. Jag tror man har en viss enighet iom sin historia. Dels som "relativt nytt land" och såsom ockuperat under andra världskriget. 

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Inga konstigheter här.

SPRÅK (1-3p) 3
Svenska och engelska funkar utan problem, vi förstår norska rätt bra. Klapperslang...tsk tsk.

BOSTAD (1-3p) 1
Norge har en bostadsbubbla. Man vet aldrig när en sådan spricker, och med nya fina pengar in i systemet hela tiden känns det som att sjukdomsinsikten är begränsad. Oslo har en del bisarra priser per kvm. Men precis som i Sverige, verkar man kunna hitta lite rimligare nivåer om man ger sig bort från storstäderna. Betyget blir dock lågt pga bubblan.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 3
Vad jag kunnat hitta finns den i Norge också. Dock vet vi ju att det även är från Norge man hämtar kritiker till en del svenska galenskaper. Fremskrittspartiet sitter också i regeringen, vilket man väl få ta som intäckt för att stigmatiseringen av alla oliktänkande inte är total. Insatta läsare får gärna uppdatera mig i kommentarerna nedan.

ISLAMISM (1-3p) 1
Norge har sin beskärda del av islamister. Det verkar finnas en ganska stark grogrund för islamister i Norge. Rekryteringsbasen ser väl i proportionerna ut ungefär som i Sverige. 150+ terrorister har rest från Norge till mördandet i Syrien. Norska regeringen har iaf funderat på att dra medborgarskapet för dessa, men jag tror inte ngt hänt än. Flera terrorlarm och varningar om attacker i Norge har getts under årens lopp. 

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga konstigheter

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Norrmän är trevliga prickar och gillar att gå på tur.

NATUREN (1-3p) 3
Storslagen och vacker

SKATTER (1-3p) 2
I paritet med Sverige. Höga skatter och mkt välfärd.

VISUM (1-2p) 2
Inga problem.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 2
Norge är oljeberoende. Naturligtvis försöker man bli ett producerande land på andra området, men faktum kvarstår. Oljan är även på upphällningen och långsiktigt är det tillbaka till fiske som gäller. Jag tror Norge har svårt att bli en innovativ industrination. Att bara producera tjänster till varandra i en stor ring har jag aldrig förstått. Jag tror mer på förädlandet av råvaror.

ARBETE (1-5p) 5
Vi skulle utan större problem kunna jobba i Norge.

Totalt  39 poäng

Några länkar

Skolan
jobba i Norge
Roliga norska ord


fredag 12 juni 2015

Emigrera del 3, Finland och Åland

Detta är del 3 i serien Emigrera

Tidigare inlägg hittar ni här

Del 1 Emigrera

Del 2 det första urvalet

Det kan vara så att jag viktar om poängen allteftersom jag tittar på fler länder eller om ngn korrigerar mina slutsatser.

Finland och Åland är ganska givna kandidater, främst då vi har vissa kontakter både på fastlandet och på Åland. Kulturellt är det också ett litet steg att ta till den östra rikshalvan. Jag bedömer dem separerat då de skiljer sig såpass mkt åt.

Det som möjligen ligger Finland och framförallt Åland i fatet är att det känns lite fuskigt att flytta så nära. Lite som att inte våga släppa sargen när man har nya hockeyrör.

Mer detaljer om poängsättningen kan ni hitta i Del 2. Om någon läsare har särskild insikt om något land, får ni gärna påpeka att jag har fel eller så. Nog om detta, här kommer Finland och Ålands poäng från Juryn.

Finland

SKOLA (1-5p) 5
Finland hamnar på plats 10 i Pisa undersökningen (etta i EU). Undersökningens relevans kan väl disk. men det torde i vart fall ge en fingervisning om hur det står till med skolan.En enkel sökning ger också att den Finska skolan lyckas bra och lovordas i diverse artiklar. I Finland har man läroplikt, inte skolplikt. Grundskolan är 9-10 år. Normalt börjar man vid 7 års ålder. Kommuner med svensktalande befolkning är skyldiga att ordna undervisning på svenska. Skolan är avgiftsfri (i huvudsak). Gällande högre utbildning rankas 5 stycken Universitet i Finland på top 300 (oklar cred på rankinglistan). Man har också möjlighet att åka till SE och studera, varför man nu skulle vilja det. Det finns också flera olika finlandssvenska stiftelser som stödjer ungdomars utbildning.

SAMHÄLLE (1-5p) 5
Det finska samhället är ganska homogent. Dock är den finlandssvenska befolkning något missnöjd då man tycker sig hamna mer i skymundan och på sikt kan man tänka sig att finska Finland tar mindre och mindre hänsyn till svensktalande finnar. Finland har varit relativt restriktiva gällande invandring, men det har ökat sedan slutet på 90-talet. Vad jag kan se är integrationen av invandrare god och risken för social oro torde inte vara särskilt stor. Gällande ordning och reda avseende myndigheter och grundläggande service är det liknande som i Sverige. Sannfinländarnas intåg i politiken har gett lite gnissel i maskineriet, men det verkar som att det har normaliserats på senare år.


BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Finland ligger mkt låg gällande mord per invånare (vilket blir den nationella faktor jag använder). 1,7 mord/100 000 invånare. Som jmf ligger Sverige på 0,7 och Honduras på 90.

SPRÅK (1-3p) 3
I de delar av Finland som är aktuella bör svenska fungera ganska bra, även om det allt oftare är så att personer enbart talar finska. Som tvåspråkigt land tillhandahåller dock alla myndigheter all information på svenska. Finnarna är hyfsade på engelska också.

BOSTAD (1-3p) 2
I Finland föreligger amorteringskrav på 30 år, och de flesta amorterar bostaden snabbare än så. Dock har tydligen prisutvecklingen oroat en del folk som varnar för begynnande bostadsbubbla. Prismässigt verkar Finland ligga efter oss, varför vi skulle få mer bang for the buck där. Dock är det inte billigt.

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 4
Tiina Rosenberg kallar Finland för ett gubbvälde. Med tanke på kvaliten i Tiinas uttalanden får det bara anses positivt. Finland var först med kvinnlig rösträtt i Europa och har haft starka kvinnor på framträdande roller. Tinnas uttalande tar jag som ett uttryck för att genusmaffian inte lyckats slå klorna i Finland än. Ngt bra alltså. Med sin närhet till Sverige ska man dock inte hysa några illusioner om att de intersektionella gör allt för att förgifta Finland. Jag tror dock att det finns viss motståndskraft. Vad jag har kunnat hitta finns det inte något utbredd postmoderrnism och identitetspolitik i Finland (rätta mig gärna om jag har fel). Det blir inte maxbetyg då det finns vissa tecken på att Finland är måltavla för slikt trams.

ISLAMISM (1-3p) 2
 Finland har relativt sin muslimska befolkning (50 000), många jihadresenärer (terrorister) som åkt till Syrien. c:a 30-40 st. Detta är en oroväckande tendens och drar ned betyget. Man verkar även vara något slappa i sin hantering av IS-idioter. Verkar vara mer fråga om stöd än att rycka deras pass. Lite förvånande då jag trodde finnarna skulle ta i med hårdhandskarna.

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Finland ligger stabilt utanför alla former av katastrofområden

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Jag har en god bild av Finland, vi känner en del finnar och har en del andra band till Finland. Det verkar vara ordning och reda och man tar inte förhastade beslut hit och dit.

NATUREN (1-3p) 3
Naturen är väldigt lik den svenska, om möjligt ännu bättre (nä vi är inga utförsåkare).

SKATTER (1-3p) 2
Skattetrycket i Finland ligger högre än i Sverige. De har dock efter den senaste sänkningen en lägre bolagsskatt (20%) än Sverige (22%). Skatten på arbete är progressiv med en maximal skatt på 58%, där det stora hoppet sker på inkomster över 71 000 Euro. Trots det höga skattetrycket får Finland inte bottenbetyg, då man i likhet med Sverige har "gratis" skola och sjukvård.

VISUM (1-2p) 2
Det finns inga problem att åka och arbeta i Finland vad jag kan utröna.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 2
Geopolitiskt ligger Finland lite risigt till som granne med Ryssland, dock har man en stark försvarsmakt och har gett Ryssen på pälsen förr om åren vilket torde minska Rysslands benägenhet att försöka igen. Som EU medlem finns det både fördelar (inre marknad) och nackdelar (en ökad komplexitet att bedriva handel) vilka kanske tar ut varandra. Finland är ganska beroende av utrikeshandel. Gällande livsmedel verkar det som att Finland har varit ganska bra på självförsörjning, men trenden är att 5-6% av jordbruken läggs ned varje år. Jag antar att palmolja som åker över hela jorden är lönsammare på ngt bisarrt sätt. Energimässigt är Finland ganska sårbart. Nordligt läge (behov av uppvärmning) i kombination med glesbefolkat och elintensiv industri ger att man är relativt känslig avseende avbrott i energitillgången.

ARBETE (1-5p) 4
Möjligheten till arbete skulle nog få anses vara mkt god för en av oss och ok för den andre. Inga problem att arbeta inom EU.

Totalt 42 poäng

Några länkar

Klimatguiden

PISA Finland 

Top 300 universitet

Brott

Jihadfinnar


Åland

SKOLA (1-5p) 5
Vad jag har kunnat se är skolan bra på Åland. Se övrigt gällande Finland ovan.

SAMHÄLLE (1-5p) 4
Åland är demilitariserat och har en stor grad av självstyre. Åland är oerhört protektionistiskt och det finns starka lagar om hur det Åländska skall bevaras. Som utböling finns det en del hinder att ta sig över, men om man bortser från att man aldrig blir lika fin som de med hembygdsrätt är det nog inga konstigheter. Betyget dras ned en aning av hembygdsrätten.

BROTTSLIGHET (1-3p) 3
Finland ligger ok till och Åland torde inte vara sämre vad jag hittat. 

SPRÅK (1-3p) 3
Alla talar svenska.

BOSTAD (1-3p) 2
Man är begränsad av hembygdsrätten. Som svensk kan man köpa lägenhet och bostad i planlagt område (dock mindre tomt än 4000 kvm). Man får inte äga bostad med jakt eller fiskerättigheter eller som är del av samfällighet.Alternativet synes alltså vara att flytta till ngn villa. Hyra verkar dock funka för det mesta, varför man kanske kan satsa på att hyra en lämplig bostad istället.  Ska man köpa är priserna iaf inte låga, dock borde det gå att få ner priset avsevärt om man struntar i sjönära läge. 

IDENTITETSVÄNSTERN (1-5p) 2
Med tanke på Ålands mkt protektionistiska hållning och värnande om det Åländska tror jag inte dessa tomtar har mkt att hämta här. Förvisso tror jag en del flyttar till Åland pga möjligheter till hemundervisning isf skola, men det är nog hyfsat ofarliga "flummare".

En insatt läsare har gjort mig uppmärksam avseende utbredningen av identitetsvänstern på Åland (samlingsnamn på postmodernister, intersektionella och identitetsvänster) tydligen vinner mark mycket snabbt. Åland har alltid sneglat mkt på Sverige, och följer man endast Sverige genom att lyssna på Reinfeldt Romson samt Aftonbladets ledarsida kan jag förstå att man hamnar fel. Detta verkar Åland ha gjort. Debatten på Åland rör nu mottagande av 400 flyktingar. I procentuella termer ett större mottagande än det Sverige gör per år (vilket gått sådär). Det verkar även höjas röster för att man ska fimpa hembygdsrätten rörande dessa flyktingar. Man verkar alltså vara på väg i full fart in i identitetspolitikens bergvägg. Då man ligger några år efter Sverige ser framtidsutsikterna inte så ljusa ut.

Med detta i åtanke och att Åland troligen har hela resan ned i avgrunden framför sig, sänker jag betyget till en tvåa (från 5).

ISLAMISM (1-3p) 3
Obefintlig på Åland än så länge. 

NATURKATASTROFER (1-3p) 3
Inga konstigheter här.

SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET (1-2p) 2
Åland känns lite hemma. Alla talar svenska, inga problem med fortsatt jobb mot befintliga kunder i vissa avseenden. Vi har släkt med hus på ön och det är nära släkten i övrigt.

NATUREN (1-3p) 2
Vi är mer för skog än hav om man säger så.

SKATTER (1-3p) 2
Åland har med finska mått mätt en låg kommunalskatt c:a 7%, varför skattetrycket där är lägre än på fastlandet. Åland är även utanför EU-mervärdesskatteområde, vilket kan vara bra att veta. Skattetrycket är fortfarande högt i internationell jmf. Dock ingår skola och sjukvård i det man "får".

VISUM (1-2p) 2
Inga problem.

LÅNGSIKTIGA UTSIKTER (1-4p) 3
Åland är ganska beroende av import. På lång sikt med begränsningar i oljetillgången kan det bli ett problem pga dess läge som Ö. Samtidigt är det en liten befolkning och man har väl ok lokal tillgång på föda. Det finns också såklart fördelar med ett isolerat läge om man tänker på sociala folkvandringar.

ARBETE (1-5p) 5
Det borde inte vara något större problem att i princip fortsätta göra det vi gör idag. Vissa smärre inskränkningar eller nya vinklar får man kanske fundera på. Åland satsar på att locka entreprenörer och nya ftg, vilket passar oss bra. 

Totalt 41 poäng

Ålands statistikmyndighet

Arbeta och bo på Åland

Flytta till Åland

Flyktingar och hembygdsrätt




torsdag 11 juni 2015

Emigrera del 2. Det första urvalet

Detta inlägg är del 2 i serien Emigrera.

Del 1 hittar ni här 

Det var lite knivigare än jag trodde att ta sig an denna uppgift, då det är så många olika parametrar att ta hänsyn till. Jag har försökt sortera ut ett antal kriterier, för att därigenom börja köra alla tänkbara länder genom tratten.

Till att börja med kommer här en lista på länder vilka tagit sig vidare till slutspelet (på rätt lösa boliner, ibland magkänsla). Möjligen tillkommer ngt.

Finland
Åland (listas särskilt såsom varandes ngt autonomt)
Norge
Estland
Schweiz
Kanada
USA (vissa delstater)
Australien (trots sina odjur)
Nya Zeeland
Irland
Singapore
Malta
Österrike
Sverige (kastar in på skoj som referens)

De parametrar jag har är följande (möjligen tillkommer ngt):

  • SKOLA Bra skolor inkl högre utbildning (1-5p)
  • SAMHÄLLE Ett välfungerande samhälle (dvs basic skall fungera avseende myndigheter Det skall inte heller finnas stark polarisering vilket leder till sociala motsättningar/oro.). (1-5p)
  • BROTTSLIGHET Låg brottslighet lokalt (1-3p)
  • SPRÅK Engelska skall funka för vuxna (min franska är sjukt dålig). Ungarna lär sig ju snabbt ev andra regionala språk.(1-3p)
  • BOSTAD Bostadsmarknaden får inte vara en bubbla på väg att spricka. Bostad till överkomligt pris. (1-3p)
  • IDENTITETSVÄNSTERN Identitetsvänstern skall inte vara en dominerande faktor i samhällslivet(1-5p)
  • ISLAMISM Islamismen och andra antidemokratiska krafter skall vara mkt låg, eller i vart fall mötas av hårt motstånd från samhället i de fall den visar sitt fula tryne.(1-3p)
  • NATURKATASTROFER Låg risk för allvarliga naturkatastrofer.(1-3p)
  • SUBJEKTIV KÄNSLA FÖR LANDET Individuell känsla för landet (kan vara att man har vänner-släkt där eller liknande)(1-2p)
  • NATUREN Vi tycker om de stora vidderna och djupa skogarna. (1-3p)
  • SKATTER Skattetryck (dvs vad ingår i förhållande till skatten) (1-3p)
  • VISUM Möjlighet att få greencard motsv (1-2p)
  • LÅNGSIKTIGA UTSIKTER Långsiktiga förutsättningar (peak oil, livsmedel, konflikter, geostrategiskt läge etc) (1-4p)
  • ARBETE Möjlighet till försörjning  (1-5p)

Ovanstående länder (tillkommer kanske ngt) kommer bedömas utifrån dessa parametrar enligt ett poängsystem. Jag kommer även presentera varje land enligt ngn form av basic mall. Ju viktigare punkt desto  högre maxpoäng går att få. Detta blir naturligtvis subjektivt, andra har säkert andra hjärtefrågor.

Tillägg 11/6:
Det är med viss komik jag läser trådar på facebook angående denna inläggsserie, se nedan. Bl.a är jag tydligen narcissistisk riddartyp som inbillar mig hot. Hela denna analys verkar bygga på min kommentar om vapenlagarna. Jo jag är jägare och vill fortsätta äga vapen i det nya landet. Jag tycker också att skytte är en rolig sport och skulle gärna fortsätta med det. Den ngt mindre slarvige läsaren noterade kanske också att jag skrev "EJ NRA heaven" dvs jag kräver inte att få åka runt med en longbarrel hängandes genom sidorutan på bilen....men vad är väl noggrannhet och läsa det folk skriver i plattitydvänsterns Sverige. Att jag tror på min familj...you bet. Där fick XXX in ett rätt. Kul att det engagerar iaf.

  • XXX Svårt att ta någon som vill ha mindre restriktiva vapenlagar på allvar. Texas låter som rätt plats på jorden att emigrera till då kanske. Jag har också tänkt på alla dessa som basunerar ut att nu ska de minsann lämna landet, det känns väldigt viktigt för dem att de ska tala om det för hela världen, och att Sverige näppeligen klarar sig utan dessa gudabegåvade individer.
    • YYY Motivera varför det skulle vara så?
    • XXX Jag vet inte varör det ska basuneras ut, men dessa människor verkar ha mycket gemensamt: Riddartyper som tror på individen eller snarare kärnfamiljen och rätten att försvara denna med vapenvåld mot något inbillat hot. Ofta preppers eller med prepper-tendenser, alltid konservativa men inte uttalat rasistiska eller homofoba. En härlig blandning av paranoia, nationalromantik och upphöjd självbild


onsdag 10 juni 2015

Emigrera?

Detta är det första inlägget i en serie om att emigrera.

Tillägg 2017-Här har jag samlat alla inlägg i serien. Där får ni också se hur det gick.



De senaste två åren har frågan om att emigrera kommit upp allt oftare vid middagsbordet. För 4-5 år sedan skulle frågan varit befängd, men den utveckling vi har i Sverige idag ser inte särskilt ljus ut. Vi har båda en rätt hyffsad analysförmåga och det är många parametrar att ta hänsyn till.

Skulle Sverige sakna oss? Tja intäktsmässigt så betalar vi i runda slängar drygt en miljon i skatt på arbete och sociala avgifter. Till det kommer konsumtionsskatter. Kompetensmässigt tillhör vi de mest kvalificerade inom våra fält. I det ena fallet inom ett yrke där det saknas mkt folk. Vi är båda med i Mensa och våra barns kapacitet ser lovande ut, så visst braindrain blir det. Försvarsmakten blir en person kort, men det kvittar nog i det stora hela.

Var

Det enda kravet egentligen är nog att det ska vara någorlunda engelskspråkigt och hyffsat fritt från dårskap. Vi har funderat på om något land i Europa är ett alternativ. Vad jag kan se av min omvärlsbevakning verkar dock identitetsvänstern har tagit stora delar av Europa i ett fast grepp. Möjligen kan Irland eller Schweiz vara alternativ. Ett tag var Australien på agendan, men kartan på landlevande odjur (ormar spindlar et all) ska inte förringas (NZ är odjursfritt, tack för påpekandet). UK är tyvärr inte aktuellt då det ser rätt illa ut där.

På senare tid kommer USA och Kanada upp som mer rimliga alternativ. Det är dock stora länder och det skiljer sig mkt mellan delstaterna.

Kravspec utan inbördes ordning (säkert med tillägg och avdrag utefter resans gång)
Ett minimum av intersektionellt flum, jag vill kunna se på TV utan att mötas av två socialister i en "debatt" eller att någon ska kunna säga något utan att alla blir kränkta.
Låg brottslighet (i närområdet, blir troligen en bedömning per county)
Låg arbetslöshet (med int mått mätt)
Liberala vapenlagar (med svenska mått mätt, dvs NRA heaven inget krav)
Starkt skydd för personlig egendom
Skatter i förhållande till vad man får.
Konservativa värderingar (behöver inte vara republikan, men ni fattar nog)
Stabilitet i politiken, dvs inga tvära kast som ger osäkerhet
Helst inte ultrareligiöst (vill inte spela charad i kyrkan varje söndag för att slippa bli utstött)
Inte en öken
Inte en storstad i form av New York (som jag iofs gillar)
Möjlighet till arbete
Bra bang for the buck vid förvärv av bostad
Gärna lite lantligt, egen mark ett plus men inget krav
Ok väder, dvs inte i orkan/monsun/storm/tornadoområden
Ej på en förkastningsspricka (jordbävning/vulkan)
Svenskbygd/utlandssvenskar
Skola-utbildning

Vad håller oss kvar? 

Det enda är egentligen bilden av fäderneslandet och släktens långa historia och umbäranden för att bygga och försvara detsamma. Generationer av militärer i form av Generaler, ståthållare, deltagare i Napoleonkrigen, frivilliga i vinterkriget osv.  Jag är själv officer och aktiv i HV. I övrigt har vi också en lång släkthistoria här där anfäder har deltagit i svenska milstolpar.

Jag har en stor släkt här som vi kommer träffa mindre, men barnens väl går i första hand.

Vi har också vår BOL ute i skogen, där mkt ledig tid spenderas. Möjligen måste vi av skatteskäl sälja denna för att skattemässigt emigrera, vilket skulle vara ett hårt slag för hela familjen.

Vad jagar oss härifrån?
Jag vill börja med att poängtera att det inte är de höga skatterna, visst skulle jag föredra lägre dito, speciellt med tanke på hur skattemedlen hanteras av staten dessa dagar. Vi gnäller, men knegar på under skatteoket.

Den havererade migrationspolitiken är en viktig faktor, inte på så sätt att vi tar emot flyktingar. Det har Sverige alltid gjort i olika omfattning utan att det havererat på det sätt som sakta sker nu. Att som åskådare sitta och se hur bilen närmar sig klippan för att accelerera är ingen vacker syn. Vad jag kan bedöma  närmar vi oss en point of no return snart. Dvs även om vi kör ett totalstopp kommer samhällets resurser tänjas till bristningsgränsen på ett sådant sätt att vitala samhällsfunktioner kommer upphöra att fungera vilket i sin tur leder till en nedåtgående spiral med främlingsfientlighet, polarisering och oroshärdar.

Våra politiker. Alliansen har helt övergivit en politik som bygger på en högerideologi, man låter sig jagas hit och dit av åsiktskorridorens horder i jakten på opinionen. Resultatet får väl anses vara sådär, med förlorad regeringsmakt och decemberöverrenskommelsen. Det finns helt enkelt ingen borgerlig företrädare med lite konservativ ryggrad. 

Postkolonialisterna. Kultur och vänstermaffian som härjar fritt är oroande, dock inget nytt under solen, det har alltid funnits tröttmössor, men dessa dominerar journalistkåren och media och är den enda bild som basuneras ut såvida man inte förlitar sig på alternativ media (nej inte avpixlat å liknande utan främst diverse bloggar samt twitter). En viss uppryckning har dock skett med Patrik Oksanen på Hälsingland och Alice på GP. Dessvärre är många sk borgerliga redaktioner i själva verket nymoderater, vilka är en del av problemet genom sin avsaknad av ryggrad.

Säkerhetsläget (läs Ryssland). Jag är ytterst bekymrad över Rysslands intentioner. Jag håller det inte för helt osannolikt att det inom ett par år blir en väpnad konflikt i vårt absoluta närområde. Det skulle dock aldrig falla mig in att emigrera av den orsaken, det är snarare en kvarhållande faktor. Man lämnar inte Sverige i sticket pga Ryssen. Dock har våra historielösa politiker gjort sitt till för att ge Sverige en dolkstöt i ryggen även i försvarshänseende, ingen större ljusning är i sikte. Hinner vi emigrera innan Ryssen kommer, håller jag det inte för osannolikt att jag återvänder på ngt sätt vid en konflikt (utan familjen).

Islamismen. Som mina trogna bloggläsare vet (ja det finns några) har jag vissa invändningar mot islamismen och hanteringen av densamma i Sverige. Daltandet verkar fortsätta i oförminskad styrka vilket ökar riskerna för att islamistanknutna dåliga saker kommer hända i Sverige. Det bådar inte heller gott för samhället på lång sikt att en del av befolkningen föredrar en antidemokratisk samhällsordning.

Sammantaget ser det nu så mörkt ut så att vi har börjat undersöka emigrationsmöjligheterna. Precis som med prepping gäller att den förberedde överlever. Då jag är mkt riskavert kommer inga förhastade beslut fattas, utan en mkt grundlig research av en stor mängd faktorer kommer genomföras. Tanken är att jag i takt med att undersökningen fortskrider, lägger ut mina slutsatser på bloggen.

Vi hörs


torsdag 4 juni 2015

åsiktskorridoren

Som många säkert märkt pågår det en kamp mellan diverse ledarsidor om åsiktskorridoren. Den finns, finns inte, finns flera olika varianter, varje åsikt är en egen åsiktskorridor etc.

Alltihop är så dumt och de inblandade kontrahenterna har uppenbarligen ingen aning. Orsaken till detta är naturligtvis att de alla befanns sig i åsiktskorridoren när den var som mest tydlig och snäv. Dvs under valrörelsen och året dessförinnan. Nu har vi som står utanför korridoren sett att den har vidgats och flyttat sig. Tydligast är detta när de tidigare insyltade kastar ur sig åsikter och uttalanden som alla jublade åt för ett år sedan, men nu får de mothugg från alla möjliga håll. En rätt komisk företeelse, som säkert kommer som en chock för diverse operasångerskor och andra.

Åter till åsiktskorridoren. För det första är den i singularis och den handlade om migrationspolitik till en övervägande del. När den var som snävast bemöttes varje uttalande om antal eller tak i migrationen med en kompakt mur av rasistanklagelser, tillmälen, hån etc. Unisont från hela etablissemanget, dvs media och politiker. Det är nämligen så att det är dessa två statsmakter som är intressanta. Att som Helmersson i DN börja yra om att handelsbanken har en egen åsiktskorridor pga pikettyförakt är patetiskt och ett försök att leda in debatten på fel spår.

Av gammal ohejdad vana försöker man nu alltså devalvera begreppet och säga att alla åsikter om vadsomhelst, är en åsiktskorridor, inget kan vara mer fel. Definitionen av korridoren, enligt mig, är att det finns en och att alla överträdelser unisont bestraffas med osaklig känslostyrd kritik. Att sossar och liberaler tycker olika om skatter är inte två åsiktskorridorer...

Men som jag skrev inledningsvis har korridoren vidgats och börjat självdö, varför hela debatten är en meningslös metadebatt. Nu finns istället olika åsikter och diverse politiker och debattörer har börjat prata om migration på ett mer verklighetsförankrat sätt, utan att unisont bli bespottade. Visst hånas de från lite olika håll, men det kompakta unisona avståndstagandet har upphört (av naturliga skäl eftersom flera fd deltagre i korridoren har hoppat överbord).

onsdag 3 juni 2015

Biologilektion i riksdagen

Igår kikade jag lite på interpellationsdebatten i riksdagen. Till min förvåning blev det riktigt underhållande. Höjdpunkten var när den unge moderaten (tror jag det är) redovisar förbluffande upptäckter om sin anatomi. Om detta är något han funderat på länge och hur upptäckten gick till framgick inte.
 
 
 
En rafflande inledning om benen

 
Följt av den häpnadsväckande upptäckten att armen har liknande uppbyggnad. Ett tips till nästa framträdande är att visa upp sin arm och spreta lite med fingrarna. Det är alltid effektfullt med lite visualiseringar. Hur ska det överfulla auditoriet tro honom om han döljer tassen bakom talarstolen?
 

 
Efter den inledande redovisning om sin egen anatomi drar han tankebanan ännu längre, till de tre åskådarnas gapande förundran.

 
Frågan är om den politiska miljön inräknas?

 
Här bjuder han på en profil under föreläsningen. Förmodligen för att visa anatomin kring sitt luktorgan i profil. Som ni ser antecknas det flitigt i plenisalen. Möjligen har damen i mitten ngt fuffens för sig, om det är smartphonepillande eller utforskning av sina extremiteter är höljt i dunkel.

 
Vad denna extremitet är för något fick vi aldrig veta. Troligen är det en s.k. cliffhanger så att de tre åskådarna återvänder vid nästa debatt som enligt uppgift handlar om encelliga organismers status ur ett genusperspektiv.

måndag 1 juni 2015

Fd Moskvaambassadör en varningsklocka?

Återigen är Kremlvurmaren Hirdman frekvent ute i media och bedyrar Rysslands goda avsikter och annat som Ryssland har på agendan, tex SE avhållande från NATO.

För den med lite dåligt minne, eller kanske för någon som just börjat sätta sig in i säkerhetspolitiska aspekter tänkte jag ge en liten återblick avseende Hirdmans bravader i etern det senaste åren. Även hans fd kollega och tillika fd Moskvaambassadör Berner tänkte jag kasta in som en bonus.

Krimkrisen inleddes officiellt 23(?)/2-14. Intressant är alltså att se vad som sades innan och i nära anslutning till detta datum.

Vi börjar med Berner


"Den appell som Solzjenitsyn riktade till Rysslands ledare att återta Krim lär dock förklinga ohörd. Ryssland har bekräftat sitt intresse av ett stabilt Ukraina. En militär konflikt med detta land vore katastrof också för Ryssland. Halvöns framtid får inte spelas bort med farliga äventyrligheter. Krims egna ledare har nog inget alternativ annat än att fortsatt lyda under Ukraina."

Berner i SvD

Kan man ha mer fel???

Nu lite Hirman citat

"- Ryssland har inget intresse av ett kaotiskt Ukraina. "

Jasså, verkligheten talar ett annat språk.

Hirdman i GP 22 februari 2014




Här är Hirdman kritisk mot kritiken av Ryssland

SvD 5 mars 2014

Bildt och Ahlin var tydligen alldeles för hårda i sina fördömmanden....

Hirman har också uttalat sig om spionen Snowden...

De kommer att lämna in en begäran om att Snowden ska utlämnas. Men den behöver inte, och kommer inte, Ryssland tillgodose, säger Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva och före detta statssekreterare i försvarsdepartementet.


Om ni undrar jo Hirdman har också haft privata intressen i Ryssland genom Lundinbolaget Rusforestdär han var ordförande. Och Berner i East Capital. Berner sitter fö i styrelsen för Åströms stiftelse som verkar för Svensk-Ryska förbindelser genom att ta hit Ryska medborgare på stipendie, för att knyta kontakter med samhälle och myndigheter...jomenvisst.

AB-Rusforest

Som ni ser har Hirdman hela tiden haft sin proryska agenda. Jag minns även att han precis i krisen inledning var i Aktuellt och bedyrade ungefär samma saker, men det klippet hittar jag dock inte.

Även Berner verkar vara färgad av sin tid i Moskva. Det är allmänt känt (någorlunda) att diplomater i Ryssland utsätts för allehanda försök till värvning, med både piska och morot. Ibland undrar man hur motståndskraftiga herrarrna Sven & Örjan var. En sak är iaf säker de har hela tiden fel om Rysslands intentioner. Hur Hirdman kan få fortsätta att förpesta media med sin Ryssapologism kan man fundera över, kanske finns det lite väl välvilliga redaktörer? Hint hint.