måndag 1 juni 2015

Fd Moskvaambassadör en varningsklocka?

Återigen är Kremlvurmaren Hirdman frekvent ute i media och bedyrar Rysslands goda avsikter och annat som Ryssland har på agendan, tex SE avhållande från NATO.

För den med lite dåligt minne, eller kanske för någon som just börjat sätta sig in i säkerhetspolitiska aspekter tänkte jag ge en liten återblick avseende Hirdmans bravader i etern det senaste åren. Även hans fd kollega och tillika fd Moskvaambassadör Berner tänkte jag kasta in som en bonus.

Krimkrisen inleddes officiellt 23(?)/2-14. Intressant är alltså att se vad som sades innan och i nära anslutning till detta datum.

Vi börjar med Berner


"Den appell som Solzjenitsyn riktade till Rysslands ledare att återta Krim lär dock förklinga ohörd. Ryssland har bekräftat sitt intresse av ett stabilt Ukraina. En militär konflikt med detta land vore katastrof också för Ryssland. Halvöns framtid får inte spelas bort med farliga äventyrligheter. Krims egna ledare har nog inget alternativ annat än att fortsatt lyda under Ukraina."

Berner i SvD

Kan man ha mer fel???

Nu lite Hirman citat

"- Ryssland har inget intresse av ett kaotiskt Ukraina. "

Jasså, verkligheten talar ett annat språk.

Hirdman i GP 22 februari 2014
Här är Hirdman kritisk mot kritiken av Ryssland

SvD 5 mars 2014

Bildt och Ahlin var tydligen alldeles för hårda i sina fördömmanden....

Hirman har också uttalat sig om spionen Snowden...

De kommer att lämna in en begäran om att Snowden ska utlämnas. Men den behöver inte, och kommer inte, Ryssland tillgodose, säger Sven Hirdman, tidigare ambassadör i Moskva och före detta statssekreterare i försvarsdepartementet.


Om ni undrar jo Hirdman har också haft privata intressen i Ryssland genom Lundinbolaget Rusforestdär han var ordförande. Och Berner i East Capital. Berner sitter fö i styrelsen för Åströms stiftelse som verkar för Svensk-Ryska förbindelser genom att ta hit Ryska medborgare på stipendie, för att knyta kontakter med samhälle och myndigheter...jomenvisst.

AB-Rusforest

Som ni ser har Hirdman hela tiden haft sin proryska agenda. Jag minns även att han precis i krisen inledning var i Aktuellt och bedyrade ungefär samma saker, men det klippet hittar jag dock inte.

Även Berner verkar vara färgad av sin tid i Moskva. Det är allmänt känt (någorlunda) att diplomater i Ryssland utsätts för allehanda försök till värvning, med både piska och morot. Ibland undrar man hur motståndskraftiga herrarrna Sven & Örjan var. En sak är iaf säker de har hela tiden fel om Rysslands intentioner. Hur Hirdman kan få fortsätta att förpesta media med sin Ryssapologism kan man fundera över, kanske finns det lite väl välvilliga redaktörer? Hint hint.
8 kommentarer:

 1. Läs gärna: How the West Caused the Ukraine Crisis by John J. Mersheimer i Foreign Affairs sept/oct 2014.
  Det skadar inte heller att läsa lite rysk historia om ett land som är tusen år gammalt. Bloggen www.norah4you är mycket informativ.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan också titta på vilket land som idag och sedan 2008 invaderar sina grannländer.

   Fö håller jag inte med Mearshheimer om att väst "skapat" krisen, eller att Iran borde ha kärnvapen.

   Radera
 2. Hur många länder har USA startat krig mot sedan 2008?
  Detta utan att utfärda en krigsförklaring.
  Jo, att använda drönare som fäller bomber är offensiv krigföring.
  Civilingenjör Bo Adolfsson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte minnas ngt land som annekterats av USA nyligen. Ryssland har annekterat Krim i strid mot folkrätten.

   Radera
  2. Han hade ju helt rätti en sak, ett krig om Krim är en katastrof för Ryssland.

   Gör dig inte dum. Vapen och invasion använder man bara i absolut sista hand, när allt annat är förlorat. Läs din macciavelli. Den gäller än idag och är fördömligt lättläst.

   Radera
  3. Fler borde läsa Macciavelli för att förstå samtiden och nödvändigheten av att agera mot Rysslands aggressioner i vårt närområde. Vi får väl se om det är en katastrof för Ryssland, felet många gör är att mäta med västerländska måttstockar.

   Radera
 3. Berner hade ju helt rätt. Det var först efter statskuppen Ryssland agerade för att säkra sina militärstrategiska intressen och den ryska befolkningen. Ryssland ville ha stabilitet och säkerhet, men den Usa-initierade statskuppen omkullkastade allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Statskupp tsk tsk. Lustigt förresten att Ryska krimmedaljerna är daterade innan Yanukovych flydde fältet, faktiskt samma dag som Berkut sköt ihjäl 100 personer på torget (20/2-14).

   Radera