torsdag 4 juni 2015

åsiktskorridoren

Som många säkert märkt pågår det en kamp mellan diverse ledarsidor om åsiktskorridoren. Den finns, finns inte, finns flera olika varianter, varje åsikt är en egen åsiktskorridor etc.

Alltihop är så dumt och de inblandade kontrahenterna har uppenbarligen ingen aning. Orsaken till detta är naturligtvis att de alla befanns sig i åsiktskorridoren när den var som mest tydlig och snäv. Dvs under valrörelsen och året dessförinnan. Nu har vi som står utanför korridoren sett att den har vidgats och flyttat sig. Tydligast är detta när de tidigare insyltade kastar ur sig åsikter och uttalanden som alla jublade åt för ett år sedan, men nu får de mothugg från alla möjliga håll. En rätt komisk företeelse, som säkert kommer som en chock för diverse operasångerskor och andra.

Åter till åsiktskorridoren. För det första är den i singularis och den handlade om migrationspolitik till en övervägande del. När den var som snävast bemöttes varje uttalande om antal eller tak i migrationen med en kompakt mur av rasistanklagelser, tillmälen, hån etc. Unisont från hela etablissemanget, dvs media och politiker. Det är nämligen så att det är dessa två statsmakter som är intressanta. Att som Helmersson i DN börja yra om att handelsbanken har en egen åsiktskorridor pga pikettyförakt är patetiskt och ett försök att leda in debatten på fel spår.

Av gammal ohejdad vana försöker man nu alltså devalvera begreppet och säga att alla åsikter om vadsomhelst, är en åsiktskorridor, inget kan vara mer fel. Definitionen av korridoren, enligt mig, är att det finns en och att alla överträdelser unisont bestraffas med osaklig känslostyrd kritik. Att sossar och liberaler tycker olika om skatter är inte två åsiktskorridorer...

Men som jag skrev inledningsvis har korridoren vidgats och börjat självdö, varför hela debatten är en meningslös metadebatt. Nu finns istället olika åsikter och diverse politiker och debattörer har börjat prata om migration på ett mer verklighetsförankrat sätt, utan att unisont bli bespottade. Visst hånas de från lite olika håll, men det kompakta unisona avståndstagandet har upphört (av naturliga skäl eftersom flera fd deltagre i korridoren har hoppat överbord).

2 kommentarer:

 1. En svensk sommar
  http://i.imgur.com/y3RNlAV.jpg

  SvaraRadera
 2. Så bra, då hände egentligen inget med Formgren, Birro och andra. Vi behöver inte diskutera det mer.

  Påminner om hur någon beskrev Obamas analys av tortyrfrågan:
  1) USA har använt tortyr.
  2) Det var fel.
  3) Strunt samma.

  Vi lever i den bästa av världar.

  SvaraRadera