lördag 25 juli 2015

Flyktingsmugglarnas guide till välfärdssystemen

Det har rapporterats vid tidigare tillfällen om hur flyktingar är informerade om olika välfärdssystem i olika länder. I dagarna var det en artikel i Jyllandsposten där man hade tagit del av dokument från Frontex där det framgår att flyktingsmugglarna tillhandahåller information för presumtiva kunder om hur olika länders välfärdssystem mm är uppbyggt. 

Egentligen är det ingen konstigt med det. Snarare är det väl självklart. Flyktingsmugglarna är affärsmän som vill ha så många kunder som möjligt. Kan de visa på de "guld och gröna skogar" som väntar i vissa länder, är det väl ganska sannolikt att de kan få ytterligare några att investera i biljetten. Det är nämligen ganska dyrt att köpa sig en plats på flyktingsmugglarnas rutt. I gengäld får man en hyffsad chans att ta sig fram. Risker finns såklart, vilket vi sett i katastroferna på medelhavet. Men kan man locka med bra vilkor vid slutdestinationen kanske ytterligare $ hamnar i deras skrupellösa fickor.

En biljett på ett smuggelstråk kostar drygt 100 000 kronor. Det är alltså en rätt saftig investering som skall göras. Om man då kan förmås tro att avkastningen överväger investeringen och att chansen att lyckas är god, kan man väl tänka sig att en del tar den chansen.

Det har i debatten framförts att de som nyttjar smugglarrutterna inte alls har ett särskilt mål, utan att det nästan är slumpmässigt var man hamnar. Om så vore fallet skulle naturligtvis de som tjänar grova pengar på verksamheten, inte anstränga sig att samla in och uppdatera informationen rörande de olika ländernas system. Istället är det så att man i sin flyktingsmugglarverksamhet vill tillhandahålla den bästa servicen. Man har ju även konkurrens från andra smugglare. Vissa presumtiva kunder kanske har släktingar i vissa länder och tvekar om vilket land som ör bästa att ta sig till. Kan dessa funderingar stillas, tjänar smuggelkonsulterna mer pengar.

Frontex är EUs samordnande myndighet för gränsskyddet. Man är en rätt liten organisation med liten budget (med EU mått mätt). http://frontex.europa.eu

Uppenbarligen är det rätt många som har råd att köpa sig en plats på smuggelrutterna. Frågan är om dessa är de med störst hjälpbehov. Eller kan det vara så att vissa köper sig förbi "köerna" och fyller de kvoter som finns. Hela det nuvarande systemet känns helt havererat och jag tror man måste tänka om rejält. Förutom det faktum att det kostar enorma summor att hjälpa ett fåtal som lyckas ta sig hit, är det kanske fel personer (till viss del iaf) som tar del av hjälpen. Ett system i FN/EU regi där man har hjälp lokalt och i grannländerna (vilket finns redan idag, men som alltid verkar ha slut på pengar) där man också kan ansöka om asyl, känns som ett logiskt och mer rättsäkert (och säkert jmf med ruttna båtar) alternativ, än den väg som gäller idag vilken gynnar kriminella och till del fel personer.

Artikeln i Jyllandsposten http://jyllands-posten.dk/indland/ECE7884178/Smuglere+hjælper+flygtninge+med++at+sammenligne+vilkår+i+EU-lande/

3 kommentarer:

  1. Det måste vara rasistiskt att ens tala om saker som dessa? Rasistiskt, dvs realistiskt.......

    SvaraRadera
  2. Nu blir väl katastroferna på medelhavet försumbara,regeringen vill stödja smugglarnas verksamhet genom att skicka flera fartyg att plocka upp de smugglade,två flugor i en smäll,säkra vinsten för smugglarna,fylla Europa med behövande av bidrag,

    SvaraRadera
  3. Väl skrivet, håller med fullständigt. Om politikerna nu vill hjälpa så mycket så ta ut en extraskatt under en period och låt den gå till att hjälpa i närommrådet.

    SvaraRadera