onsdag 22 juli 2015

Överlevnad elden del 2

I det tidigare inlägget gick jag igenom själva eldens uppbyggnad och hur man gör i dyblött väder.

Dagens inlägg handlar om andra sätt att göra upp eld, om man saknar vanliga tändmedel. 

Det finns en mängd olika sätt att få igång en eld. Dagens inlägg kommer beskriva tre av dem.

Vi börjar med det mest moderna. 9v batteri och lite stålull. Svinto funkar också men är aningen sämre. Man kan också använda en smal glödtråd som inte brinner av och försöka få fyr i sitt supertorra tändmtrl. Har man tillgång till bomull är det mkt bra som tändmtrl.

Denna metod lär väl bli lite förlegad ett tag in i zombieapokalypsen då batterier lär vara en bristvara. Har man uppladdningbart batteri och solladdare eller elverk förlängs möjligheten.

På bilden ser man hur det sprakar i ullen. Har man rätt mtrl omkring är brasan ett faktum. På bilden nedan hade jag stoppat in lite näverflis ovanpå ullen. Av visuella skäl tog jag bort det för att visa glödeffekten.

Jag lade in lite näverflis (det supertunna utanpå nävern) i jmf med bilden ovan. 

Nästa övning är klassikern, brännglas. Eller förstoringsglas. Detta är en rätt bra metod, men mkt solberoende ;) Tricket med detta är att inte hålla glaset still utan sakta röra det så man håller igång den varma delen tills det tar fyr.


Sist prövade jag den uråldriga varianten med en båge. Denna metod kräver mkt förberedelser och övning, samt uthållighet. Det är också bra om man är två så en person kan sköta blåsande och plocka upp glödande mtrl. Det är viktigt att förbereda drillbrädan. Denna måste ha ett distinkt hål i mitten där drillpinnen snurrar utan att hoppa ur. Får man mkt glöd kan man skrapa ner det i tändmtrl bredvid, alt kan man ha ngt och lägga i drillhålet om det ligger glöd där.

Det som behövs är båge, pinne, ett handtag av ngt slag. Jag tog botten på en tomburk. Samt en urgröpt träbit. Ta inte för liten träbit som är svår att fixera.

Fnöske kan man använda som tändmtrl. Koka, torka och banka ut.

Det är ett rätt styvt jobb att drilla, men övning ger färdighet. 


Efter 20s börjar det ryka ganska mkt, vilket syns lite dåligt på bilden. När man tycker sig ha glödande mtril i drillhålet gäller det att förvalta detta. Detta är en rätt avår metod som kräver mkt övning och framförallt förberedelse.

Jag hade lite bomull (jo lite fuskigt) som jag petade ner i glödfragmenten.

Eftersom det är rätt knepigt att få eld med denna metod, är det rätt naturligt att många urfolk har speciella personer vars enda jobb är att bevara glöden. Det finns lite olika metoder för detta, men i huvudsak har man ngt glödvänligt mtrl (tex fnöske) som läggs i ett lager med aska. Sen kan man bära med sig det.

Jag hade tänkt visa eldstål också, men det blev inte av denna gång. Men det finns väl på ngt avsnitt av mästarnas mästare eller så.

Snart blir det ett inlägg om jaktmetoder och fångstmtrl/vapen.

Lycka till och komihåg att öva era färdigheter innan SHTF.









8 kommentarer:

  1. Nästa avsnitt

    "hur du gör upp el" ( en kall vinternatt ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Du behöver:
      * glödlampa
      * ståltråd
      * magnet
      * toalettpappersrulle
      * plastfolie
      * ett mjölkpaket att göra vingar till den vattentåliga snurran
      * ett vattenfall
      ..."

      Radera
    2. El? Det behövs ju inte om man bor i en storstad som ngt ljushuvud på twitter skrev ;) För oss utanför storstaden är det väl bara att ta fram dynamon och börja veva.

      Radera
  2. Jakt? Behöver man inte arrenderätt först? Annars kommer tillkallas det lokala gardet enligt devisen "skjut, gräv, tig"

    SvaraRadera
  3. Veva ni ....

    Jag väljer en lite enklare väg
    https://www.kelk.co.jp/english/useful/netsuden3.html

    http://powerpractical.com/collections/generate/products/powerpot10-thermoelectric-generator

    Ladda så man har till Cree LED och GPS och satellit telefon..och kanske lite musik


    Och med ett laddat batteri blir det ruskigt lätt att göra upp eld och man slipper en "kolbärare" ....enklare att bära "elden" i ett LiFePo4 batteri eller varför inte en grafen-konding. ( I värsta falla skulle man kunna veva in energi i kondingen/batteriet för att sedan tända elden ).

    Orkar man välja rätt batteri, så kan man starta bilar och punktsvetsa
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=ECzEaTzqFsY&t=53

    SvaraRadera
  4. Det hela blir riktigt "intressant" om man lägger till villkoret att utrustningen ska gå att bära och göra ett bra jobb även dagar man är i rörelse ( "flykt"/jakt/fiske ). Dessutom bör den hålla i 10-20 år daglig användning..för varför förbereda sig på en fjuttkris ;-)

    Man kommer raskt in på hur man lagar mat effektivt ( no trace left behind )

    Den som är nyfiken kan googla TiRStove...eller ännu heller ge ett bättre förslag...

    SvaraRadera
  5. Göra upp eld med stil
    https://youtu.be/XBMsYP5oLIo

    SvaraRadera